Jaren ‘30 raam - vocht doorslag na dubbelglas - oorzaak: geen ventilatiegaten?

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #41
Die plaatjes zijn hol aan de onderzijde, zodat de lucht kan circuleren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #42
Zelf zou ik de onderste lat eraf halen. In het kozijn een inkeping schuin naar beneden maken. In de glaslat ook wat holle ruimte's maken. De lat staat op tekening te laag. Best lastig met zoveel lijntjes.
Alle bewerkingen in het hout glad maken lekker in de lak zetten en dit dusdanig dat er geen water in het raam kan komen. Water loopt niet omhoog.

Glaslat onder met ventilatie.jpg
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #43
Dikte van de kitvoeg is ook een aandachtspunt. Als daar geen pe band tussen zit, is de kitvoeg mogelijk te smal, waardoor deze de werking onvoldoende kan opvangen en losscheurt van het hout en/of het glas.

Maar goed, dat kost weer een mm of 6 a 8 extra ruimte in de sponning en dat past waarschijnlijk niet. Je had indertijd beter een wat dunner glas kunnen bestellen. Wellicht een wat slechtere isolatiewaarde, maar technisch wel beter uit te voeren in de bestaande ramen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #44
Als de ruit op glasblokjes staat, dan is boren is optie, maar dan moet je wel zeker weten dat ie op blokjes staat. De ruit zou daarop horen te staan.
Boren zo diep dat je zeker weet dat het veilig is, dan per 0,5 mm dieper boren. Dat kan met een boordiepte stopper, of door een lading dunne ringen op de boor te doen en dan steeds een ring minder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu