Jacuzzi aansluiten

Haplo

  • #1
Ik heb een 2ehands jacuzzi gekocht. Nu wil ik hem op het stroomnet aansluiten, en daar heb ik een vraag over.

De jacuzzi moet op 2 fasen aangesloten worden. In het huis heeft ooit een traplift gezeten. Deze groep is vrij, en als ik het goed heb is dit een aardlekautomaat. (merk hager). Nu heb ik een installatieautomaat erbij gekocht (merk abb) en aangesloten.

Draden naar buiten toe en de draden ook gescheiden. Automaat 1 bij 1 en automaat 2 bij 2.

Maar nu komt het: Ik haalde de stekker los, en daar zitten maar 4 draden in. 1x aarde, 2x fase en 1x nul. Nu heb ik geprobeerd om de 2x nul uit de meterkast op de 1x nul van de stekker aan te sluiten, maar dan slaat de hager er steeds uit. Als de stekker niet in het stopcontact zit, gaat het prima.

Wat gaat er mis????? Ik heb een foto van de groepen erbij gedaan. Het betreft de 2 rechtse.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Je moet een kookautomaat toepassen. Deze moet wel achter een aardlekschakelaar zitten.Omdat dit niet in je kast past zal je er een kastje naast moeten zetten. Als het geheel door één fase gevoed wordt dan moet je twee nuldraden toepassen.(gelijk een kookaansluiting)
Je hebt nu een nul vanachter de aardlekautomaat en een nul achter de abb automaat bijelkaar gezet, en dat gaat niet zoals je ondervonden hebt.
 

Haplo

  • #3
Als ik die 2e aardlekschakelaar nu vervang door nog een abb automaat? Lukt het dan wel?
En als ik een kookautomaat neem, 2 polig, 1 fase? Maar dan heb ik toch nog het probleem met 2 nuldraden. De stekker aan de jacuzzi heeft maar 1 nuldraad.
Nog niet helemaal duidelijk, maar toch alvast bedankt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dan is het waarschijnlijk een 3 fasen apparaat.
en moet je dus een krachtaansluiting hebben.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Raadpleeg de montage handleiding voor de aansluit mogelijkheden. wellicht kun je een kookautomaat met 2xfase en 2xnul toepassen. Deze moet achter een aardlekschakelaar zitten en nabij de jacuzzi op een perilex contactdoos worden afgemonteerd. Verder zul je dan aan de jacuzzie een 5 aderig snoer moeten zetten wat volgens het juiste schema wordt aangesloten, anders loop je het risico dat de boel alsnog doorfikt!
 

Haplo

  • #6
Ik heb de hager en de abb nu "gelust".
Zo'n fornuisgroep is waarschijnlijk een oplossing, maar daar zullen ook 2 blauwe draden (nul) uit komen. De stekker heeft maar 1 blauwe. Ik kan toch niet 1 blauwe op de open overgebleven plek van de stekker aansluiten?
Docu is niet aanwezig.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Er is toch al aangegeven dat er een nieuw snoer aan de jacuzie gemonteerd moet worden.
Er is waarschijnlijk wel een montage/installatie handleiding op het www te vinden
 

Haplo

  • #8
Gelukkig MOET er niets in het leven. Het probleem is opgelost zonder een nieuw snoer. Heb er een nieuwe aardlek en 2 nieuwe groepen bijgezet. De andere 2 verwijderd daardoor was er voldoende ruimte.
Allemaal bedankt voor het meedenken.
 

Gzn

  • #9
Haplo, je hebt helemaal gelijk, ook mijn motto. Maar er zijn helaas ook een paar dingen in het leven die vaststaand ZIJN.

Zoals dit verhaal, dat gaat fout. In het kader van niet luisteren daarom nog maar een sprookje: Het gaat hier om een 1- fase installatie. Indien de jacuzzi een 2 groeps- aansluiting behoeft, zal dat zijn omdat het gezamenlijk vermogen de 16 Ampère te boven gaat. Vandaar die verdeling.

Bij een 3- fasenaansluiting zouden deze 2 fasen verschillend kunnen zijn en zo de nul in de vector middelen. Dan is er slechts een ader voor de nul benodigd. Echter, zijn beide groepen aan dezelfde fase ontleend, dan heeft elke groep zijn eigen nul nodig, omdat die nu niet gemiddeld wordt.

Of dit toestel heeft helemaal geen 2- groeps aansluiting nodig, of dit werkt wel even en gaat dan hartstikke fout.

Je kunt dit niet zo aansluiten op de getoonde groepenkast zonder het snoer te vervangen.

Ik vond het in aanvang al rare gedachtes om een dergelijk gebruiksapparaat al zonder aardlek te willen aansluiten, evenzo het lussen van de automaten.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #10
Jammer dat je onze adviezen in de wind hebt geslagen, en de jacuzzi op je eigen, helaas foutieve manier hebt aangesloten.
 

Appeltje

  • #11
Me-zus (anders werd ie gecensureerd ;) ) wat zijn sommige mensen stronteigenwijs zelfs als het om de persoonlijke veiligheid en brandgevaar gaat...
 

System7

  • #12
Ik snap ook niet waarom je hier op het forum komt vragen waarom e.e.a. niet werkt om als je daar verklaringen en adviezen voor krijgt deze gewoon naast je neer te leggen. We hebben het niet over het aansluitsnoertje van je broodrooster maar over een ding dat veel water, heel veel stroom en mensenlevens combineert. Ik ben niet vies van een beetje experimenteren maar om dat met dit soort installaties te doen is bijna misdadig.
 

Haplo

  • #13
Sorry, maar ik heb niemand tegen het zere been willen schoppen.
Een reactie op het verhaal van Gzn: Het betreft idd een 1 fase installatie en het bad verbruikt max. 21,5 Amp vandaar 2 groepen nodig. Ik heb het serviceluik van het bad open gehad, en daar is maar plaats voor 1 aarde, 1 nul, en 2 fase. Op www al gezocht naar meer info over dit bad maar nog niets kunnen vinden, anders was het eenvoudiger geweest.
Op de foto die ik als eerste gepost heb, staat een aardlekautomaat en een installatieautomaat. De aardlekautomaat heb ik vervangen door een aardlekschakelaar en een extra installatieautomaat.
We hebben hem gister al wel gebruikt en het ging goed, maar ik ga toch maar eens uitzoeken of de stekker niet anders kan (2x nul).

Nogmaals bedankt allemaal en het was niet de bedoeling om iedereen boos te maken.
 

Haplo

  • #14


Ik was vergeten een foto van de nieuwe situatie in de meterkast bij te voegen. Als ik een foto van de aansluiting van de stekker heb, komt die ook.
 

Haplo

  • #15
Na het verhaal van Gzn over 1 en 3 fase installatie en de nul heb ik nog eens goed naar het aansluitschema gekeken, en heeft gelijk, zie bijgevoegde foto:



En deze foto is van de aansluiting van de stekker, maar bovengenoemde is duidelijk genoeg voor mij: Essent bellen.
 

Ralph

  • #16
Nou, het kan nog anders, niet geheel volgens de regels maar wel veilig. Trek één 4mm2 nuldraad ipv twee 2.5mm2 nuldraden. Je kan een brug van de nul maken op de kookgroep en dan met één 4mm2 nul en 2x 2.5mm2 van de zelfde fase naar je bad. Maar dan aansluiten zoals op het 2e plaatje, dus de 3fase aansluiting.
 

Gzn

  • #17
Dag Haplo, wij gaan echt niet boos worden, wij zijn meer begaan met meer dan alleen maar een zeer been. In je basis verhaal kon dat leiden tot zelfs NIET meer leven.

Ben erg blij dat je nu het inzicht hebt om er een echte 3- fase installatie van te laten maken. Dat is wel zo veilig en praktisch met deze belasting, met een waterkoker, oven en stofzuiger erbij zou dit toch fout gaan. Dat ga ik nu theoretisch is aan Ralph uitleggen.

@Ralph: Dan doe je het als prutser nog zwaar verkeerd! Gewoon een dubbel bedraade 2,5 mm2 kookgroep na de (2e benodigde) aardlek op een perilex. Dat is ook nog helemaal conform. Het lijkt er namelijk op, dat de aansluitkabel van de jacuzzi idd 4 mm2 is. Dus de nul van die kabel met een brug in het toestel en in de stekker. Dan ben je pas aan het improviseren geweest op een manier waarmee je blijk geeft er iets van te doorgronden.

Niet alles dus, want naar alle waarschijnlijkheid heeft TS maar 1 X 25 A….. En uit het 2e schema blijkt dat de fabrikant ook niet voor niets echt twee fases verlangt!
 

Gzn

  • #18
Soo dan,

Bij het herlezen, bleek me dat die brug in het toestel dr toch een te ver was. Normaal in een kooktoestel niet natuurlijk, maar hier duidelijk wel, mijn excuus voor de verwarring!
 

Ralph

  • #19
Mwah prutser......kweet zo net nog niet, kijk, ik ben geen voorstander van dunnere kabels parallel te koppelen om het transport vermogen te halen. Dat dàt in NL mag noem ik nou eerder prutserij en bij uitval van 1 der kabel zelfs brandgevaarlijk.

Maar als je goed hebt gekeken naar de schema's dan zie je dat het 1e schema een gewone 32A aansluiting van 1 fase is, waarvan de fasen van de machine zijn gebrugd.

2e schema haalt alleen de brug weg maar kan dan nog steeds werken van de zelfde fase middels een kookgroep. Omdat de nul in het toestel niet gebrugd is is het veiliger een 4mm2 draad te nemen.

TS heeft nergens over een 25A hoofdzekering gehad toch?
 

Haplo

  • #20
Heb nu idd maar 25A hoofdzekering. Aanvraag is de deur uit voor x3 25A.
Als die er in zitten, kan ik het dan zo laten zitten of moet ik toch nog iets veranderen betreffende de 2x nul die naar 1 nul gaat? Dat is me nog niet helemaal duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu