Jacuzzi 3kW op bestaande groep 16A (naar 20A) - advies gevraagd

JasperP

  • #1
Ruim twee jaar geleden heb ik mijn jaren 30 woning compleet laten renoveren, zo ook de groepenkast. Zie afbeeldingen.
Het is dus een oud huis en er is niet gemakkelijk meer onder de vloer te komen.

Wat is het probleem? Afgelopen week heb ik een jacuzzi laten komen, niet wetend dat deze eigenlijk op een aparte groep hoort. Stom achteraf; ik dacht er zitten alleen een paar led buitenlampjes op de de groep en dat moet lukken. Wat blijkt, er zit toch wat meer op en zo maar een nieuwe groep naar de achtertuin leggen is echt een bijna onmogelijke opgave.

Wat zit er verder op de groep?

- [ ] Spots keuken (led) 20 watt Max
- [ ] Tafellampen (led) 20 watt Max
- [ ] Kastlampen (led) 10 watt Max
- [ ] Bijkeuken spots (led) 10 watt Max
- [ ] Buitenlampen (led) 30 watt Max
- [ ] Droger (alleen in gebruik bij jacuzzi uit)
- [ ] Afzuigkap (alleen in gebruik bij jacuzzi uit)
- [ ] Thermostaat (watt?)
- [ ] Boven overloop spots (led) 20 watt max
- [ ] Boven logeerkamer spots (led) 20 watt max
- [ ] Zolder luchtventilatie (? Watt)
- [ ] En dus de Jacuzzi (3000 watt)

Alle elektra in huis is vernieuwd en degelijk aangelegd. Echter is er natuurlijk nooit rekening gehouden dat op bovenstaande groep een jacuzzi aangesloten zou worden. De jacuzzi vraagt in piek 3 kW. De Jacuzzi staat aan en verwarmd prima, echter zodra de pomp aangaat (de bubbels aan moeten) slaat de zekering er uit.

Nou weet ik dat van 16A naar 20A officieel niet mag, maar het lijkt mij in dit geval wel de meest 'simpele' oplossing. Wat is jullie advies in deze?

IMG_9025.JPG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ons advies is om geen dingen te doen die niet mogen. Wat had je verwacht?

Ik zou adviseren om toch uit te zoeken hoe je 2 aparte eindgroepen kunt realiseren, één voor de jacuzzi en één voor de droger.

Waarschijnlijk ondervindt je problemen met de pomp door de inschakelstroom hiervan, niet zo zeer door de nominaalstroom. Mogelijk zou een C16 automaat i.p.v. B16 ook een oplossing zijn. Deze kun je echter niet in iedere situatie zomaar plaatsen, je zou dan de circuitimpedantie moeten laten beoordelen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Wat voor een hoofdaansluiting heb je? 3x25A? Dan mogen eindgroepen helaas max. 16A zijn.

Beste is toch om een manier te vinden om een nieuwe kabel naar buiten te voeren.

Overigens: schakel bij wijze van test eens alle andere gebruikers op die groep uit en probeer dan de pomp eens in te schakelen. Werkt het dan wel? Anders is juist de piekstroom het probleem.
 
  • Like
Waarderingen: Job_04 en XanderH

JasperP

  • #4
Edit 1: Ik heb een 3-fase aansluiting
Edit 2: Ik snap dat wat niet mag, niet mag. Mijn vraag is dan ook meer: wat zijn de risico's, waarom mag het niet etc.
Edit 3: Alle overige gebruikers van de groep uitgezet, bij het aanzetten van de pomp (bubbels) vliegt hij er uit. Ik ben er net achter gekomen dat ook de CV ketel op deze groep zit - Die had ik van te voren niet uitgezet.
Edit 4: Op een ander (willekeurig, wel andere groep) stopcontact gaat het allemaal wel goed. Wel een stopcontact waarvan ik weet dat er weinig anders op de groep zit.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Eea heeft te maken met selectiviteit, hiervoor geldt een factor 1,6. Hoofdzekering 25A / 1,6 = 16A. Risico is dat je hoofdzekering eruit gaat, of dat er iets anders stuk gaat met veel schade als gevolg.

Je zegt dat je de groepenkast hebt laten vervangen. Geldt dat ook voor alle bedrading en alle stopcontacten?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Waarom je geen 20A zekering na een 25A zekering mag zetten is omdat bij overbelasting de kans dan groot is dat de 25A hoofdzekering eerder aanspreekt dan de 20A zekering. dit heet selectiviteit en daarover is op dit forum veel terug te vinden.

Je moet dus een aparte 16A groep hebben voor de jacuzzi. Toch eens goed bekijken of je vanuit de meterkast een kabel naar buiten kunt voeren en die doorleggen naar de jacuzzi.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Behalve het selectiviteitsverhaal...

Er zijn op die groep componenten aangesloten welke gewoon niet zwaarder beveiligd mogen worden dan met 16A (de wandcontactdozen bijvoorbeeld).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

JasperP

  • #8
Oké, vrij helder allemaal. Echter een kabel vanuit de meterkast naar buiten, is echt een no-go helaas. Dan moet de Jacuzzi maar weer weg helaas. Vandaar dus ook de optie van 20A zekering. Heb e.e.a. gelezen over selectiviteit. En inderdaad (@XanderH) er zitten er ook wandcontactdozen op de groep.

Kort gezegd: wat zou concreet het risico kunnen zijn en hoe groot is dat risico als de 16A 20A wordt?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
"Edit 3: Alle overige gebruikers van de groep uitgezet, bij het aanzetten van de pomp (bubbels) vliegt hij er uit. Ik ben er net achter gekomen dat ook de CV ketel op deze groep zit - Die had ik van te voren niet uitgezet. "
De thermostaat had je die hint kunnen geven, maar dan nog zou het niet uit mogen maken, zoveel gebruikt een cv-ketel op gas niet.
Maar trek gerust de stekker van de cv eruit en probeer het nogmaals.
Met de dingen die je aangeeft zou die groep er niet uit horen te springen.

Mogelijk dat die automaat een beetje overgevoelig is voor de aanloopstroom van de pomp.
Probeer eens de verwarming uit te zetten, dan de pomp aan, als dat goed gaat de verwarming weer aan. (verwarming van de jacuzzi)
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het risico:
Brand waarbij je alle schade, inclusief dat van eventuele buren e.d. zelf mag gaan betalen, want verzekerd ben je dan niet meer.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Zit de meterkast midden in huis dan? Ook geen loze leidingen voorzien?

Risico's hebben we het al genoeg over gehad. Het mag niet en je riskeert er o.a. brand mee.

Als enkel de hoge piekstroom bij inschakelen het probleem is dan kun je ook een installateur langs laten komen om hem te laten meten of er een C automaat ipv B automaat geplaatst mag worden. Dat zou je probleem dan mogelijk oplossen.
 

JasperP

  • #12
Geen loze leidingen. Meterkast zit bij de voordeur. Probleem is, houten vloer is helemaal dichtgemaakt, wil je daar onder komen dan moet er echt gezaagd worden (zonde). Vervolgens kom je bij een uitbouw waar geen kruipruimte onder zit etc. etc. - echt een heel gedoe.

Nou zit er in de bijkeuken (naast de tuin) waar de wasmachine en droger staan, een stopcontact waar alleen op een losse groep de wasmachine zit. Wat zou ik hiermee kunnen om toch buiten te komen voor de jacuzzi? (immers als je jacuzzi gebruikt moet je dan gewoon niet wassen en vice versa)..
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
Kijk eens of deze groep te splitsen is, met een beetje mazzel gaat ie al ik de meterkast 2 kanten op.

Je zou bij de wasmachine een schakelaar kunnen zetten, zodat het niet mogelijk is beide apparaten tegelijk te gebruiken.

edit: van buitenaf, gat graven, onder de fundering door kruipen, .. Het kan, maar wel lastig.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Meterkast zit niet tegen een buitenmuur aan dan?

Ja zou vanaf de wasmachine wcd met een P25 of K25 opbouw gootje richting een buitenmuur kunnen gaan, zo dicht mogelijk naar de vloer en dan naar buiten boren.

Niet ideaal natuurlijk, maar ja...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Is het een vrijstaande woning of twee-onder-één-kap? Dan kun je nog aan de voorkant naar buiten met de kabel, moet je alleen wat verder graven. :wink:
 

JasperP

  • #16
Zou het ook nog kunnen zijn dat alle afstanden een probleem vormen? Er zit 10 meter kabel van Jacuzzi naar buiten wandcontactdoos. Wandcontactdoos buiten naar meterkast is wel 25 meter gok ik...
 

ABCDE

  • #17
Nee, langere afstanden zorgen alleen maar voor hogere impedantie = lagere piekstroom = minder snel trippen van automaat op startstroom.

Gewoon met Runposticks een kabel onder je huis doorhengelen.
 

JasperP

  • #18
Duidelijk allemaal. Afrondend: doordat ik steeds e.e.a. test, is nu zo'n 10 x de zekering er uitgeslagen. Is dit ook slecht voor apparaten die er op aangesloten zitten, met name voor de Jacuzzi?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Ligt aan welk apparaat.... al kunnen doorgaans alle apparaten wel tegen wegvallen van spanning omdat dit nu eenmaal altijd wel eens kan gebeuren.

Ook slijt een installatie automaat maar dat komt pas bij 1000 keer aanspreken ofzo.

Ik zou me hier dus niet zo druk om maken.
 

ABCDE

  • #20
Vonken_trekker schreef:
Ook slijt een installatie automaat maar dat komt pas bij 1000 keer aanspreken ofzo.
Hangt er vanaf waar hij op aanspreekt. Maar 3x In zal het wel een tijdje duren.

Maar een Gacia... tja, geen idee hoe vaak die dat trucje doet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu