Jacuzzi/Spa aansluiten

Lazaroj32

  • #1
Ik heb voor in de tuin een jacuzzi/spa gekocht. Deze moet uiteraard van stroom worden voorzien. Hij wordt direct in de meterkast aangesloten. De kabel gaat dan via de kruipruimte naar de tuin. In totaal wordt het ca 20 meter afstand.

Het vermogen is 3000W voor de heater, 700W voor de circulatie pomp en 2100W voor de massage pomp. Alles moet tegelijkertijd aangezet kunnen worden.

Welke kabel moet ik gebruiken? Het zal een YMvK-as kabel zijn, maar is dat 3x2,5 of 4x2,5?
In de meterkast komt hij op een 20A zekering.

Dank alvast
Joop
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hoe groot is jouw hoofdzekering in de meterkast? Het is niet zeker dat je een 20A zekering mag plaatsen als afgaande groep.

Ook som jij nu 5800 watt aan vermogen op wat neerkomt op 25A dus dat ga je sowieso niet redden met een 20A zekering als je alles tegelijk wilt aan hebben.

Voor 20A heb je zeker 3x4mm nodig en voor 25A zeker 3x6mm op basis van deze calculator .
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Zijn het allemaal losse apparaten? Dan zou ik zeggen 1x16A voor de heater en 1x16A voor de pompen. Dan krijg je dus 2x een Ymvk-as 2x2,5.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Is het een enkelfase Jacuzzi of een drie-fase? Bij dit vermogen zit ik haast aan een 3-fase model te denken
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Als het een 3f apparaat is dan wordt het een ander verhaal inderdaad. Maar die 20A in de groepenkast blijft nog steeds de vraag of dat wel kan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
@Vonken_trekker de calculator waar je naar verwijst is voor LED lampen en werkt op basis van wat vuistregels. Voor sterkstroom kun je beter de Kabulator gebruiken die rekening houdt met alle eisen van de NEN1010.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Rekentools genoeg als je even googelt... laat TS eerst maar eens vertellen of hij nu een 1f of 3f model heeft...
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is dit in Nederland of ergens anders? en is de Jacuzzi voor de Nederlandse markt? Zoals eerder aangegeven zijn 20A eindgroepen in Nederland niet gebruikelijk...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Eerst maar eens horen wat voor type apparaat het is. YMvK-as 3x2,5 en 4x2,5 zijn beide 3 fase kabels waarbij de eerste zonder nul is en de laatste een nul heeft, dus ik gok een 3 fase versie.
 

Lazaroj32

  • #10
Sorry voor het late reageren. Het gaat om een 3 fase apparaat. In de meterkast heb ik ook een 3 fase aansluiting 3x25. En het is gewoon in Nederland. Van de leverancier kreeg ik door dat het een 20A traag (type c) moest zijn in de groepenkast.

Hoop dat dit helpt. Dank alvast.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Met een C20 automaat heb je kans dat bij opstarten of kortsluiting de hoofdzekering van de netbeheerder er eerder uitblaast dan je eigen automaat.

De grootste opstartstroom is van de massagepomp schat ik zo in. Kun je hier een foto van het typeplaatje van die pomp plaatsen? Normaal gesproken is de opstartstroom maximaal ongeveer 7 keer de nominale stroom van die pomp maar dat hangt een beetje af van het aantal polen en hoe hij gewikkeld is. Sommige pompen hebben ook een behoorlijke blindstroom die je niet ziet op je meter in de meterkast, maar die wel door de bedrading gaat.

Als een C karakteristiek nodig is moet je die wel door een installateur laten plaatsen die dan direct de circuitweerstand meet. Als je bedrading te lang is of de afstand naar het transformatorhuisje te groot kun je niet zomaar een C karakteristiek automaat plaatsen. Bovendien moet de selectiviteit met de hoofdzekering gewaarborgd zijn, dus bij een 3x25 aansluiting maximaal een C16.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Daar sluit ik me helemaal bij aan! :prima:
 

Lazaroj32

  • #13
Het wordt sowieso niet door mijzelf gedaan maar door een electricien. Alleen, ik heb toegezegd dat ik de kabel door de kruipruimte trek, zodat hij het kan aansluiten.
Foto van de typeplaatjes of aansluit schema heb ik niet. Wel gevraagd bij de verkoper, maar krijg daar weinig reactie op.

Verkoper zegt het volgende: 4 aderige grondkabel is nodig, met 2 groepen van 16 of 20A met aardlekschakelaar
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Op basis van deze beperkte informatie zou ik 4x4mm2 YmkK-as zeggen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Dat zou ik ook doen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu