Jacuzzi op fornuisgroep aansluiten

ErwinP

  • #1
Hallo,

Ik heb een 2e handse jacuzzi staan, en ben de electrische aansluiting aan het maken. Ik las op voorhand al dat dit over 230V een aansluitwaarde van 20A vroeg, en heb daarom een fornuisgroep in mijn verdeler gezet, en een 4-aderige kabel XMVK gelegd. (groen/geel; bruin, zwart en grijs)
Mijn jacuzzi heeft 4 pinnen: L1, L2, een 0 en aarde. De fornuis-automaat heeft 2x fase, en 2x een 0.

Kan ik die ene 0 van mijn jacuzzi op 1 van de twee 0-en van de fornuisgroep koppelen, en die op de automaat aan elkaar lussen met een kabelbruggetje ?
 

CV__

  • #2
Ding hoort dus gewoon achter een krachtgroep te hangen waar je 1 fase niet van benut.

Dus wat verwacht je te horen? Meer medestanders voor geknoei?
 

ErwinP

  • #3
Bedankt voor deze aardige reactie. De vereiste aansluiting is in ieder geval geen krachtgroep 400V; het is een 230V aansluiting, die 20A moet kunnen leveren, wat je met 1x 16A automaat niet kan.

Ik hoop dat er mss toch wat contructievere reacties komen.
 

CV__

  • #4
De kookgroep is voor apparaten die ook twee gescheiden nulgeleiders hebben. Dat heeft jouw Jacuzzi schijnbaar niet. Ergo; niet voor een kookgroep.

De kabel die je gebruikt voldoet overigens ook al geeneens; de nul hoort over de hele lengte blauw te zijn.

Wat voor hoofdzekering heb je?
 

ErwinP

  • #5
In antwoord op de vraag over hoofdzekering: dit is een tweede verdeler in mijn garage, en die krijgt 3x25A vanuit het woonhuis.

en ik begrijp dat de kleurcodes niet correct zijn. Ik begrijp ook je antwoord dat ik die ene 0-ader afkomend vd jacuzzi niet kan "verdelen" over de 2x 0-aansluiting op de fornuisautomaat.

Maar wat je zegt: kan ik de jacuzzi dus wel aansluiten op 2 vd 3 fases die ik in mijn garage-verdeler heb ? Deze gebruik ik alleen voor mijn brug, die ik hobbymatig (lees: heel weinig) gebruik.
 

CV__

  • #6
In 3x25 installaties hoort helemaal geen kookgroep voor te komen.

Dus ja, een krachtgroep er in en dan 1 fase ongebruikt laten.
 

ErwinP

  • #7
Ga ik het zo uitvoeren, kloppen alleen de kleurtjes vd kabel niet; tapeje erom heen !

dank voor je antwoord.
 

CV__

  • #8
Nee, andere kabel halen.
 

Ambidexterity

  • #9
De kabbel kost nu ook weer niet de hoofdprijs, doe zulk soort zaken beter gelijk goed. Je kan denken het is maar een kleurtje, maar verzekeringstechnisch zit je fout.

Ik kan de eerste reactie van CV_ wel begrijpen, er wordt teveel en te vaak gerommeld met dit soort zaken, ik kan hier ook soms geprikkeld van worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu