Italiaanse inloop douche.

Frank

Vaste beantwoorder
  • #61
Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom je in de hoek voor deze oplossing hebt gekozen:

Waarom niet voor een hele en een bijna halve tegel gekozen?
 

Nick wood

  • #62
Hallo Frank, ik heb eerst de vloer gelegd en ik ben begonnen rond de afvoer van de douche. Dat zit volledig symetrisch en dat dicteerde ook de rest van de vloer. Nu sluiten de voegen van de muur haaks aan op de voegen in de vloer (zie de 4e foto), doe ik dat niet dan wordt het een rommeltje. Op de laatste foto zie je dat het knieschot een hele tegel in het midden heeft en twee, bijna gelijke, stukjes tegel aan weers kanten wat op zich een beter aanzicht geeft. Vandaar dus. :wink:


Vanochtend even geen tegellijm aangemaakt maar de profielen gezaagd om rond het knieschot te komen. Meteen ook de tegels op maat gesneden die erin komen.



Alles ligt nog los, dat ga ik later lijmen.

Voor de voorkant van het schot heb ik een paneel gemaakt, tegels op maat gesneden en met twee stukken U-profiel de hoeken gerealiseerd.



Waarom ik geen tegelprofiel heb gebruikt is simpel, de bouwmarkt was uitverkocht en ik wil geen week stil zitten. Een alternatieve oplossing was dit.



Even los gepast want de PU-lijm moest nog drogen.

Enfin, gelunched en daarna de Formule 1 gekeken. De hechting was rond 4 uur vanmiddag voldoende om het paneel te installeren.



Met de overgebleven tegellijm de bovenhoek aan de buitenkant van de douche afgemaakt en de tegels langs het raam aan de binnenkant gelijmd.



Het is niet veel wat ik gedaan heb maar het precies pas maken van de buitenhoeken heeft toch best wat tijd gekost om het mooi te krijgen.

Morgen nog zo'n opgave, dan ga ik de nis in de doucheruimte indelen en zo maken als ik het wil. Dat betreft ook weer aluminium profielen met verstekjes enzo. In mijn ontwerpen en ideëen is eigenlijk niets standaard maar overal is wel van te voren over nagedacht, zoals balken op de juiste plaatsen aan te brengen. Ja, ik maak het mijzelf moeilijk maar over het algemeen mag het resultaat er zijn.

Oh ja, ik heb 8 patronen beige siliconen-kit besteld voor de voegen rond de muren (plafond, vloer en hoeken). Die moeten donderdag of vrijdag a.s. binnen komen. Ja ja, speciaal voor natte ruimtes en anti-schimmel. :cool:
 

Nick wood

  • #63
Nog een opmerking, de oplettende lezer heeft vast wel gezien dat ik de onderste rij tegels nog niet heb aangebracht. De rede daarvoor is dat ik tussen de rij tegels die waterpas lopen en de vloer verschillende afstanden heb. Dát heeft dan weer te maken met de afwatering naar de afvoer toe.

Ik wil eerst rondom tegelen en dan het laagste punt opzoeken (wat rond de afvoer zit), en dan pas bepalen op welke maat ik de tegels in de onderste laag ga snijden.

Er komt nog een plint van 8 centimeter hoogte overheen maar die moet wel ergens aan vast komen te zitten.

De tweede rede is dat ik eerst de vloer wil voegen voordat ik de wanden ga doen. Met (waarschijnlijk op sommige punten) minder dan een centimeter tussen de vloer en de wandtegels zal het lastig voegen worden omdat de vloer onder de wandtegels moet komen te liggen. :cool:
 

Nick wood

  • #64
Wel, vandaag weer behoorlijk arbeidsintensief werk gedaan. Dat betekent gewoon dat ik heel lang bezig ben geweest maar het lijkt of ik niet veel gedaan heb. :shock:

Op de eerste plaats zocht ik een mogelijkheid om het niveau van de laagste tegellaag in de badkamer over te zetten in de doucheruimte. Vanaf de vloer heb ik geen referentie vanwege de afwatering, vanaf het plafond is ook geen optie want dat loopt niet recht (waterpas).

Eens gekeken of die laser dingen die ik ooit eens gekocht heb om mijn auto uit te lijnen het nog doen. Met een setje nieuwe batterijen had ik weer een "laser-kruis". :cool:

Het ding moet eerst waterpas gesteld worden want het is geen gyroscopische, zo één zou zichzelf waterpas stellen waar je het ook neerzet. Die luxe heb ik niet.



Nu kan ik mijzelf controleren op waterpas en haaks werk. En kijk eens aan! Gewoon perfect.



Bij dezelfde opstelling schijnt er ook een stukje laser-lijn in de douche.



Die lijn afgetekend en toen het laser apparaat gedraaid.



De afgetekende lijn opgepakt en de douche over de hele breedte aan de hand van de rode lijn afgetekend.

Als eerste heb ik de tweede horizontale laag tegels gelijmd. Klinkt vreemd maar het is wel zo.



Je hebt het vast al gezien, daarna ben ik met de nis begonnen. Dat is vandaag tot zover gekomen.



Een paar opmerkingen van mijn kant:
  • Normaal laat ik de tegel die plat in de nis komt onder de verticale tegels uitkomen. Omdat ik zonodig de voegen door de gehele bad en doucheruimte op hetzelfde niveau wil hebben zou dat betekenen dat ik een strookje tegel van 1 centimeter zou moeten snijden. Dat gaat hem niet worden, tegen mijn principe in heb ik het zo opgelost.
  • Het U-profiel wordt aan de rechter kant in verstek naar boven toe voortgezet. Water mag niet op de tegel blijven staan daarom heeft deze een afloop naar voren (de achterkant ligt dus hoger). Helemaal links sluit het profiel niet 100% aan op de tegel, dat is met opzet gedaan. Dat geeft het water de mogelijkheid om weg te lopen. Het profiel zelf wordt met PU-lijm aan de voorkant van de tegel bevestigd en dat is dan wél waterdicht.
  • De voeg in de muur loopt niet door in de nis, er onder en boven wel maar erin niet. Dat is esthetisch verantwoord. :wink:
Morgen weer verder.
 

Nick wood

  • #65
Verder gegaan met het tegelen van de nis, voordat ik de tegels lijmde had ik al gaten geboord om later U-profiel op de muur vast te schroeven tbv de planken. De nis is namelijk te smal voor mijn boormachine.



Uiteraard aan de andere kant op dezelfde hoogte. Ik had op die plaatsen planken voorzien en er zit dan ook een balk achter op die hoogte.

Bijna klaar met de nis.



Alleen de tegel die de bovenkant afdekt nog lijmen. Tja, wat heb ik om die tegel omhoog te houden? Het is geen optie dat ik hem een half uur ofzo ga staan aandrukken.

Ah! Gevonden. :cool:



Als je niet weet wat "een overkill" betekent zie je dat hier in zijn puurste vorm.

Nu het bewerkelijke deel klaar is begonnen met de rest te tegelen, tot ik aan het gat kwam waar de douche-stang door de muur heen gaat. Niet gekeken, de tegel op maat gemaakt en van tegellijm voorzien, ik plak hem op de muur en.. Oh Shoot! Ik had het gat al gedeeltelijk afgedekt. Tegel er weer vanaf, schoon geschraapt en alsnog het gat aangebracht.



Tot zo ver ben ik vandaag gekomen. De aluminium profielen rond de nis zitten nog los, ik moet eerst voegen voordat ik die, samen met de planken, permanent kan installeren.



 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #66
Kijk dat begint weer op een badkamer te lijken👍 top leuk om te zien. Ene een klein vraagje zou die ene stempel wel genoeg zijn voor de tegel😜.
 

Nick wood

  • #67
Dank je Dennis! :D Over die ene stempel had ik ook mijn bedenkingen, ik wilde eigenlijk de 2e nog uit de schuur halen. :lol:

Vandaag in een uurtje ofzo het volgende wandje getegeld, toen de tegelprofielen op maat gemaakt en dat zat niet mee. Drie uur later had ik ze eindelijk op maat en op hun plaats.

Omdat ik meer achteruit heb gebeden dan productie gemaakt heb ik maar 1 foto voor vandaag.



In de tegels aan de linker kant zit geen voeg, dat lijkt maar zo door de schaduw van het glazen tussenschot en het schot zelf.

Zo dus... Dan worden het toch 2 foto's.



Morgen nog zo'n raam van profielen voorzien, ik denk dat ik aan vakantie toe ben. :cool:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #68
Hoe is het met de hardheid van het water daar?
Met zo'n douche wil wel een waterontharder om het glas een beetje netjes te houden.
 

Nick wood

  • #69
Je hebt het gezien! Kudos.

Het water is hier ontzettend hard, op de één of andere wijze is het gehalte kalk in het water gigantisch. Dat is ook de rede dat de regen-douchekop van ons oude bad uit elkaar geklapt is, zelfs 3 keer.

Het is niet alleen zinvol om het glas netjes te houden maar ook de tegels en het totaal schoon te houden.

Nu kost een waterontharder hier minimaal €2000,- ...

Indien er alternatieve apparaten/oplossingen zijn dan hou ik mij van harte aanbevolen. Overigens zal ik zelf ook eens google raadplegen.

We hebben 5 badkamers, 7 toiletten en 10 gootstenen dus er gaat nogal wat water doorheen in de spits-uren. Een bepaalde capaciteit is dus gewenst. Hoeveel moet een unit aankunnen? Ik zie op het internet apparaten voor een normaal huishouden die rond de €600,- kosten maar die voldoen niet aan onze behoefte. Om een voorbeeld te geven hebben we een verwarmingsketel waar je een school mee warm kunt stoken, 65kW is de capaciteit en dat voldoet als ik bepaalde gedeelten van het "huis" uitschakel. We hebben 3 circuits in het verwarmingssysteem die allemaal, onafhankelijk van elkaar, geprogrammeerd kunnen worden. Die Viessmann ketel kostte zo'n kleine €12.000,- maar is elke cent waard.

Ik kan geen apparaten vinden die het water ontharden en voldoende capaciteit hebben voor ons kleine optrekje.

Fotootje erbij.

 

Nick wood

  • #70


Het is niet het standaard Nederlandse huis....
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #71
Met zo'n pand, verbruik, ketel en andere spullen kan het volgens mij zeker uit om te investeren in een goede waterontharder.
Vrienden van mij wonen daar in de buurt en hebben regelmatig problemen mat waterverbruikers en kalk.
Je blijft bezig met ontkalken en vervangen van kranen en rubbers en dergelijke.
Knappe maison!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #72
Ik heb hier heel veel informatie kunnen vinden:
https://waterontharderkiezen.nl/

De afgelopen maand heb ik ook een waterontharder geïnstalleerd en het verschil is enorm.
(positief dan hé)

Een aantal uitgangspunten voor de selectie:
Het waterverbruik per jaar
De minimale doorstroomsnelheid (aantal gelijktijdige tappunten x 10 liter/uur of zo)
Het aantal personen
De hardheid van het water
De rest hardheid die je over wil houden (meestal 3dH)
De regeling, via waterdruk of elektronisch (elektronische is aan te raden)

Begin b.v. hier:
https://waterontharderkiezen.nl/kieswijzer-waterontharders

Mijn ontharder heeft zonder aansluitmateriaal ca. € 920,- gekost via de groothandel.
Online waren deze inderdaad nog duurder, tot ca. € 1300,-
Goed inkopen scheelt dus al een stuk.
 

Nick wood

  • #73
@Frank:

Inderdaad, en dat is niet alles. we kopen om de 6 maanden een nieuw koffiezet apparaat omdat ik voor €20,- geen uren bezig wil zijn met ontkalken. Douchekoppen die nog maar 30% van het water doorlaten en niet te vergeten de stortbakken die door kalkaanslag regelmatig blijven doorlopen. Nog maar niet te spreken over de toiletpotten zelf, op een bepaald moment krijg je ze gewoon niet meer schoon en koop ik weer eens een nieuwe.
Ik denk dat een investering in een waterontharder zich uiteindelijk gewoon terugverdient.

@Ronny:

Ontzettend bedankt voor de linken en je uitleg! Ik ga er eens serieus mee aan de gang. Een vriendin van ons (hier in de stad) heeft onlangs een waterontharder laten installeren en is daar zeer over te spreken. Kostte haar bijna €2300,- inclusief installatie. Ze heeft wel een behoorlijk huis met 3 verdiepingen maar woont alleen. Wat ze verbruikt is minimaal ten opzichte van ons verbruik, we runnen een B&B en op sommige momenten zijn er gewoon 14 á 16 gasten in huis die allemaal tegelijk 's morgens willen badderen en naar de WC gaan. Gezien de prijs die onze vriendin betaald heeft, voor eigenlijk een klein apparaat, heeft mij een beetje afgeschrikt. Ik ga het zeker verder uitzoeken. :prima:

Vanochtend maar eens tegels op maat gesneden ipv meteen tegellijm aan te maken. Het is zo heerlijk dat als je zelf iets bouwt dat het gewoon haaks en waterpas in alle richtingen loopt. Scheelt écht een heel stuk in tijd, ik hoefde de maten per tegel niet op te nemen maar kon er gewoon een serie achter elkaar in dezelfde maat snijden. Uiteindelijk heb ik meer kunnen doen dan gisteren.

Als eerste het 1e raam rondom getegeld.



En meteen de hoek door naar de andere wand. Deze ook van tegels voorzien.



De muur helemaal rond het raam gedaan. Ik heb een groot voordeel want voor de bovenste tegels heb ik geen trapje nodig. De plafond - vloerhoogte is 2m30 en daar kan ik makkelijk bij. :cool:



Nee, rond het raam heb ik nog geen aluminium strips geplaatst of op maat gemaakt, ook geen stripjes tegel gesneden om erin te plakken. Daar ga ik morgen met frisse moed aan beginnen.

Wel alvast rondom de volgende hoek tegels geplaatst.



Nog 2 lastige dingen, nou ja lastig is het niet maar het kost tijd. Het kader rond het 2e raam en een paneel voor de kop van de muur maken. Dat paneel wordt hetzelfde als aan de andere kant op het knieschot, je weet wel met die U-profielen aan weers zijde, alleen dan van vloer tot plafond. Daarna zijn het gewoon twee muurtjes rechtuit wat niet veel tijd mag kosten.
 

Nick wood

  • #74
Ik ben zover gekomen als ik gisteren aankondigde.

Als eerste alle profielen op maat gezaagd en de tegels gesneden, daarna rond het 2e raam beide zaken geïnstalleerd.



Deze ronde veel minder problemen gehad met de verstekjes.

Aan de andere kant toch nog "even" tot aan het plafond getegeld en om de deurpost heen.



Dat heb ik gedaan nadat ik het kopschot buiten gemaakt had, zodoende kon de PU-lijm lekker in het zonnetje drogen.

Hierboven staat "even", het was niet makkelijk om alles waterpas te krijgen. Tussen de 14 dozen tegels die ik gekocht heb zat er één waarvan de tegels niet maatvast waren, dat resulteerde in een afloop aan de bovenkant van de muur van iets minder dan een centimeter per tegel (40cm) ten opzichte van waterpas. :shock: Met kunst en vliegwerk de zaak weer recht gemaakt, tegels eraf, opnieuw meten, opnieuw zagen en opnieuw plakken. Kost tijd maar dan is het wel netjes.

Het kostte in ieder geval genoeg tijd om het kopschot goed door te laten drogen. Dat heb ik vandaag als laatste op zijn plaats gelijmd.





Vanaf nu is het gedaan met moeilijke hoekjes en kleine stukjes, alleen de onderste laag zal nog wat tijd gaan kosten.

Ik plan alles zoveel mogelijk van te voren en ineens kwam er iets in mijn gedachten opzetten. Langs de schuine muur zijn de vloertegels onder een hoek van rond de 20graden gesneden om de muur te volgen, het is dus onmogelijk om op die muur de voegen van de vloer in de muur te laten doorlopen. Een schuine lijn is altijd langer dan een rechte lijn en ik kan de muurtegels geen centimeter per stuk oprekken.

Wel, dat gaan we morgen verder zien. De oplossing zal neerkomen op een soort van "schadebeperking".
 

Nick wood

  • #75
Om terug te komen op mijn laatste opmerking van gisteren, hier zie je dat de voegen niet aansluiten.



Het feit dat de voegen nét niet overeenkomen is geen gezicht, ik heb dus voor de meest voor de hand liggende oplossing gekozen. Gewoon symmetrisch op de wand met aan weers zijde een strook welke even breed is.



Alvorens dit muurtje te gaan tegelen heb ik het eerst rond de deur afgemaakt.



En toen ging het ineens snel, hele tegels plakken is niet moeilijk als je maar waterpas en haaks blijft. Binnen een uur-en-een-half was dit het resultaat.



Rond half drie vanmiddag kwam ik erachter dat ik geen kwartrond profiel meer had om rond de opening van het trapgat te plaatsen. In de auto gesprongen en naar de bouwmarkt 20km verderop, de plaatselijke bouwmarkt heeft alleen de profielen die ik rond de grote ramen heb gebruikt. Vol frisse moed loop ik op het rek af waar de profielen die ik nodig heb moeten staan, en wat denk je? Uitverkocht! ;tong;

Ik had er geen zin in om 140km (heen en terug) naar de volgende bouwmarkt te rijden, op zaterdagmiddag terwijl al de gele hesjes die je kunt bedenken aan het buitenspelen zijn.

Dus de emmer tegellijm maar leeg gemaakt en de tegels op het laatste stukje muur wat getegeld moet worden gelijmd.



Zo rond half vier was ik ineens behoorlijk onthaast. Gedemotiveerd wil ik niet zeggen maar als je lekker op gang bent en je wordt dan op zo'n manier gestopt kan je jezelf voorstellen dat de "spirit" er een beetje uit is.

De planning voor morgen:
  • Het muurtje op de laatste foto tot bovenaan tegelen behalve de tegels aan de linker kant.
  • In de hoek op de schuine muur nog wat stukjes snijden en erin lijmen.
  • Uittellen hoeveel tegels ik nog nodig heb, in de laatste 2 pakken zaten bij elkaar 6 gebroken tegels. Ik heb er nog 38 en misschien is dat net genoeg.
  • In de middag de vloer voegen. Omdat ik er 24 uur niet over mag lopen ga ik maandagochtend op mijn gemak die 140km heen en terug naar de andere bouwmarkt rijden. Dan weet ik ook hoeveel tegels ik tekort kom en kan ik die meteen daar meenemen, de rest kwam ook daarvandaan. Meteen misbruik maken van de gelegenheid om een heerlijke Aziatische lunch naar binnen te werken. :cool:
 

Nick wood

  • #76
Zoals gewoonlijk weer een update over de voortgang, een beetje later op de avond maar goed.

Zoals gisteren aangegeven eerst het randje op de schuine muur dicht getegeld.



Het andere wandje zo ver mogelijk afgemaakt.



Toen werdt het tijd om het voegen van de vloer voor te bereiden, ik heb de afvoer afgeplakt zodat er geen voegsel op plaatsen kan komen waar gekit moet worden.



Dat geldt ook voor de dorpel naar de slaapkamer ...



...en het profiel aan de kant van de trap.



Om makkelijker te kunnen voegen heb ik de thermostaatkraan er even vanaf geschroefd.



Nadat ik de vloer helemaal schoon had gemaakt en de voegen met de stofzuiger van alle rommel ontdaan was het tijd om het gereedschap klaar te leggen.



Het voegsel aangemaakt en begonnen, werkt makkelijk en ging redelijk snel.



Ik gebruik een nieuwe spons en 2 emmers, 1 om de spons in te spoelen en 1 om hem weer vochtig te maken en het overtollige voegsel af te nemen. daarna ga ik er met een oude (schone) handdoek overheen om alle resten voegsel van de tegels te verwijderen.

Na anderhalf uur was ik klaar.





Rond de afvoer,



en een foto naar de andere kant. Ja, ik heb die thermostaat-kraan er meteen weer opgeschroefd, als het ding eraf is staat de radiateur volledig open en ik was al aan het zweten.



Zo, dat mag voorlopig drogen. Morgen naar de bouwmarkt zoals gepland. Ik heb nog 5 tegels nodig en die 2 profielen voor rond het trapgat en het kleine muurtje. Zaten er geen 5 gebroken tegels in 2 dozen dan had ik er precies genoeg gehad. Goed uitgerekend al zeg ik het zelf. :cool:
Nu gaan die tegels per doos waar er 15 inzitten maar voor iets minder dan €15,- neem ik wel een doos mee. :wink:
 

Nick wood

  • #77
Correctie, ik had 6 gebroken tegels in de dozen zitten. Dan had ik 1 hele tegel over gehouden. Alsnog prima rekenwerk en dan ook nog rekening gehouden met het afval.
 

Nick wood

  • #78
Daar ben ik weer. :D

Na gisteren er zo'n beetje een dagje uit van gemaakt te hebben (nou ja, ik moest alsnog 3 bouwmarkten langs om 2 profielen te bemachtigen) heb ik verder niets aan de badkamer gedaan. Vandaag ben ik verder gegaan.

Om te beginnen een foto van het voegsel nu het opgedroogd is. Het is gelukkig niet zo donker beige geworden dat de vloer als een massief geheel overkomt .



Dan dacht ik dat ik alle voegen schoon en leeg had gemaakt. Tja, behalve dit stukje dus...



Dat ga ik nog oplossen, niet met hakken en breken maar ik denk dat dit een klusje wordt voor de dremel.

Begonnen met de profielen op maat te zagen, hier even los geïnstalleerd rond het trapgat.



Ik "hang" de profielen altijd even op om de juiste maat te kunnen opnemen. Dat doe ik met een paar tijdelijke spijkertjes.



Kan ik meteen controleren of het verstek goed is. Laat je niet misleiden door het kleurverschil in het puntje van het verstek, er zit nog plastic folie over de rest van het profiel heen wat dit effect geeft.



Ook het profiel voor het korte muurtje op maat gemaakt en meteen begonnen met tegelen.





Dat gordijn gaat nog weg, voor de trap komt een schuifdeur te zitten.

Ik was lekker bezig dus ook meteen (gedeeltelijk) rondom langs de vloer getegeld.





Zoals ik al eens eerder heb opgemerkt is de afstand van de tegels tot de vloer niet erg belangrijk, er komt nog een plint overheen.



Met de rest van de tegellijm gedeeltelijk rond het trapgat getegeld. Ja, en de spijkers eruit gehaald. :cool:



Morgenochtend eerst nog 7 tegels en een paar stukjes plakken, dan kan ik morgenmiddag beginnen om de lange wand te voegen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #79
Ik vraag me eigenlijk af, waarom je er weer een extra plint tegen aan maakt.
Dat heeft eigenlijk helemaal geen meerwaarde.
Als je een voeg tussen wand en vloer had gehouden, en netjes afgekit, was dat voldoende geweest.
 

Nick wood

  • #80
Dat klopt helemaal Peter, maar er waren plint-stukken beschikbaar en mijn vrouw wilde dat.

Onnodig te zeggen dat je als man dan snel uitgepraat bent. :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu