Isra aansluiten/verleggen

Tom_jansen

  • #1
Goedenavond,

Ik zit met het volgende:

Ik wil het isra-punt dat nu nog in de woonkamer binnenkomt verleggen naar de meterkast. Binnenkomende kabel betreft blauwe kpn-kabel.

Hiervan zaten 4 aders in het oude isra-punt, maar dat heb ik tijdens de verbouwing afgeknipt en weet niet welke ader op welke aansluiting zit.

Heb 4 kleuren, rood, oranje, bruinig, en zwart/blauw.

Ik wil zelf het punt verleggen naar de meterkast, maar weet niet welke ader op de oranje, wit, rood en blauw moet van de standaard kpn-kabel.

Daarbij komt dat ik op zoek ben naar een isra (opbouw)doos, zijn deze vrij te verkrijgen?

Laatste is dat ik straks ADSL zonder vaste telefoon krijg, welke deze week opgeleverd wordt, maar als ik de vorige berichten zo lees, staat er dan geen signaal op de binnenkomende aders, om zo te kunnen meten welke kleur ik moet aansluiten.

Dus wie weet welke kleur van de kpn-kabel ik moet gebruiken en waar je een isra-doos kan kopen?

Mvg,

Tom Jansen.
 

Imco

  • #2
Normaal gezien ben jij eigenaar van alles wat na het ISRA punt zit, en daar mag je dan ook aan doen wat je wilt. Maar het ISRA punt zelf, en de kabel ernaartoe is van KPN en daar mag jij niet aankomen. Het zelf verhuizen van het ISRA punt is niet toegestaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Isra punt mag je inderdaad zelf niet an werken, maar kan wel begrijpen dat je die lelijke kabel uit de kamer wilt.

Als je geen ISRA kastje meer hebt monteer hem dan gewoon af in een telefoonstopkontakt.

Normaal gesproken wordt als 1e rood/blauw gebruikt, maar door storingen in de weg oid. kan dat verschillen.
Enige manier om er achter te komen is gewoon je modem aansluiten en kijken op de lampjes of DSL en internet gaan branden.
Blijven die knipperen dan moet je andere aders hebben.
Meestal gebruikt men ader paren, dus rood/blauw is een paar en oranje/wit is een aderpaar.

suc6

Gerrit
 

Imco

  • #4
No offence maar het lijkt me toch niet slim om iemand aan te moedigen om zelf aan de aansluiting van KPN te gaan prutsen. Het is duidelijk dat de topicstarter niet voldoende kennis heeft over de materie en daarnaast is het ook gewoon niet toegestaan.

Bel gewoon een monteur op en laat het hem aansluiten op de plek die jij wilt. Dan heb je alles netjes en goed aangesloten en krijg je later ook geen problemen met internet of andere abonnementen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ach ik denk zo fietsen zonder licht mag ook niet en 85 volt belspanning jeukt alleen een beetje. :mrgreen:

Als iemand mij het nut uit kan leggen waarom er wel achter het ISRA punt gewerkt mag worden maar er niet voor dan zou je nog een punt hebben, maar een ISRA punt is niet meer en minder dan een veredelde kroonsteen tussen het externe net en interne net, het vormt geen scheiding tussen een levensgevaarlijke spanning en een veilig intern net en het veroorzaken van storingen doordat je voor het ISRA punt werkt is gewoon een wassen neus, de enige storing die je zo ongeveer kunt veroorzaken is dat je zelf niet kunt bellen of gebeld worden.
Het wordt natuurlijk wat anders als via de kabel die bij jouw loopt ook de telefoon bij de buren wordt verzorgt, maar dat is hier niet het geval.

Voor de rest waarom een dure monteur even een kabel terug laten trekken en weer 2 draadjes aan laten sluiten als het met een beetje nadenken ook door een leek best goed te doen is.
Want ook het openbare net is niets meer of minder dan een draadje wat tussen jouw huis en de grote telefooncentrale van KPN loopt.
de kunst is alleen om de 2 juiste draadjes te vinden.

suc6

Gerrit
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De bedoeling van het forum is de mensen te adviseren volgens de geldende richtlijnen, normen en wetten.
Er hoeft niet uitgelegd te worden waarom iemand niet voor een Isra punt aan de aansluiting mag werken, dat is toevallig een voorschrift en daar hoort iedereen zich aan te houden.
Mensen adviseren zich hier niets van aan te trekken hoort niet op dit forum.
Bovendien zit iemand aan eigendom van anderen, leuk als iemand zo dekt over de beukenhaag die je erfafscheiding is.
 

Imco

  • #7
Ik snap je punt wel Gerrit, maar toch ben ik het niet met je eens. Ook ongevaarlijke dingen kunnen niet toegestaan zijn en inderdaad zul je er zelf geen letsel o.i.d. van oplopen. Wat betreft storingen weet ik niet of de centrale er last van heeft als jij kortsluitingen maakt.

Maar ik weet wel dat als je een storing met je internet hebt en er moet uiteindelijk een monteur aan te pas komen omdat het niet duidelijk is wat het nu precies is en je ISRA punt blijkt niet aanwezig of gemodificeerd dan doet die monteur er verder niks aan. Dan zit je dus zonder internet.

Inderdaad klinkt ISRA punt meer dan dat het feitelijk is (feitelijk gewoon een lasdoosje), maar uit ervaring weet ik dat KPN er veel waarde aan het hecht dat het in orde is.
Ik heb het nu al 3 keer meegemaakt bij mensen dat de KPN geen ondersteuning meer bood voordat ze het ISRA-punt in orginele staat herstelde. Dat kost een hoop tijd en geld, dus dan kun je het denk ik toch maar beter in 1 keer goed doen.

[edit]
Mee eens Jan. :)
 

Djerikp

  • #8
Ik ben het er helemaal mee eens dat duidelijk moet worden gemaakt dat dergelijke acties niet toegestaan zijn en dat er richtlijnen/normen of wetten bestaan die dit verbieden en dat alleen officiele instanties dergelijke wijzingen mogen doen.

Echter ben ik van mening dat je een 'leek' beter goed kunt inlichten over de do's en dont's wanneer hij willens en wetens toch zelf aan het werk wil, om erger te voorkomen. Mocht dat in strijd zijn met de geldende policy op deze website dan vind ik dat een moderator moet aangeven in hoevere en toevoeging is toegestaan.

Nou vind ik een isra punt persoonlijk niet wereldschokkend, maargoed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik vind dat een leek goed geadviseerd moet worden en dat is de gang naar b.v. een installateur, bouwkundige etc. wanneer hij ergens niet aan mag komen cq. zijn kennis te kort schiet, dit is af te leiden uit de vraagstelling, als hij voldoende kennis heeft wordt de vraag niet gesteld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu