UTP Cat5e aansluiten op PTT isra kastje

Mitch-amsterdam

 • #1
Hallo!

Ik heb in de meterkast een oud isra kastje zitten zonder RJ11 aansluiting. Ik heb tijdens de renovatie die wordt uitgevoerd een nieuwe UTP Cat 5e kabel getrokken naar de meterkast. Nu is mijn vraag, welke kabeltjes moeten op welk punt worden aangesloten? De kleuren met de huidige oude kabels komen niet overeen, en van google wordt ik hier niet wijzer van.

Alvast bedankt voor de tip!

Groet, Mitch

isra.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  wat wil je gaan doen met die kabel.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Waar ga je de andere kant van die UTP-kabel op aansluiten?
  Want zonder modem ertussen bereik je helemaal niets. Vermoedelijk heb je dan ook nog een splitter nodig met telefoon- en modemuitgang. Pas na het modem heb je een UTP-kabel nodig voor de verbinding met de PC.

  Wanneer je de UTP-kabel wilt gebruiken als verlenging van het telefoonsignaal, dus vöór het modem, dan kun je volstaan met één van de twisted pairs te gebruiken. De andere aders laat je dan zweven of leg je aan een aarding.
   

  Mitch-amsterdam

  • #4
  @Kees Thanks! De kabel gaat vanaf het PTT doosje naar de wandcontactdoos, waar vervolgens een KPN internet modem op wordt aangesloten. Het is dus om het internet van binnenkomst woning naar modem te laten gaan.

  Dus qua kleuren maakt het niet uit welke ik aansluit? Ik kan op de plekken waar nu nog rood - blauw zit, bijvoorbeeld blauw en blauw-wit plaatsen, en dan kan ik daar mijn modem op aansluiten?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  De modem bij het isra punt hangen.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  LIjkt mij wel. Zelf heb ik ADSL altijd gewoon aangesloten met een telefoonkabeltje, dezelfde als die nu op je ISRA punt zit. Alleen had ik er nog een splitter Telefoonlijn/HF-signaal tussen, maar dat is waarschijnlijk niet meer nodig of zit in het modem. Ik zat met ADSL ook niet bij KPN, dus had een ander modem.

  Tegenwoordig heb ik glasvezel, dus heb ik een echte UTP-kabel met aan beide kanten coreect aangesloten stekkers om naar mijn router te gaan.

  Er is echter geen enkele noodzaak speciaal zo'n telefoonkabel te gebruiken. Twee bij elkaar horende draden uit de kabel werkt prima.

  @Rola Daar is geen enkele noodzaak toe. De kabel van (oorspronkelijk) PTT gaat langs heel veel storende invloeden over (soms) enkele kilometers. Daar kan dat stukje in huis best nog wel bij.
   

  XanderH

  • #7
  Blauw en blauw/wit gebruiken is het meest gangbare.

  Stel dat je de andere kant op een RJ45 contactdoos aansluit volgens de EIA/TIA 568B standaard dan komt blauw en blauw/wit op pin 4 en pin 5, oftewel de middelste 2 contacten. Daar kun je vervolgens een standaard RJ11 stekker in drukken, want daarbij worden ook de middelste 2 contacten gebruikt voor het eerste paar.
   

  Mitch-amsterdam

  • #8
  @Kees Top! Bedankt voor het heldere antwoord. Ik ga deze op die manier aansluiten.

  @Rola dat is geen optie, de meterkast bevindt zich niet in de woning zelf.

  @XanderH bedankt voor de reactie!
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  De kleuren maken voor de werking niets uit
  maar als je die kabel aan de andere kant rechtstreeks in de modem wilt steken moeten
  moet je de bij het modem geleverde verbindingskabel even doormeten voor de juiste verbindingen
  je hebt een test setje voor ca. 15 euro

  @ kees de buitenkabel van de kpn is van een heel andere kwaliteit daar zit nog een hele dikke laag afscherming omheen

  trek beide ader paren door pair bonding wordt steeds beter verkrijgbaar
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
  @Kees: Ik heb ook altijd zo gedacht, maar blijkbaar denken veel providers daar anders over. Een aantal jaar geleden scheelde het behoorlijk in de internet snelheid, toen hier de modem met een korter kabeltje aan het isra punt verbonden werd.
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #11
  Blauw en wit/blauw zijn de aderparen voor telefonie.Deze komen in het midden van een rj45 en dan past daar een rj11 gewoon in.
  Blauw en wit/blauw komen op A1/A2.
   

  Fmrama

  • #12
  676619A7-1F72-4F48-9FA7-C8AFBBE0264D.png


  Wellicht kom je hier verder mee.
   

  Jules1962

  • #13
  Wat Headhunter aangeeft.
  Kernpunten.
  Blauw en rood van KPN en de 2 middelste aansluitingen van RJ45 en RJ11.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  stop die 1 en 4 er nou ook gelijk in ik moest vorig jaar toen ik pairbonding kreeg een nieuwe kabel trekken omdat ik alleen blauw en rood had doorverbonden met een twee aderige draad,
  verder kan het zijn dat 1 en 4 bij jouw in gebruik zijn dat is namelijk een reserve paar sinds toonkiezen algemeen is geworden

  in de meterkast is beter al was het maar omdat ze je eerst het modem naar de meterkast laten verplaatsen als je problemen hebt.
   
  • Like
  Waarderingen: Jules1962

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #15
  Ik vind dat altijd zo'n onzin van dat in de meterkast en een zo kort mogelijke kabel.
  De kabel van KPN is gewoon norm 88 kabel en als jij dat thuis ook gebruikt dan zal dat wat snelheid betreft weinig tot niets uitmaken.
  Bedenk maar eens dat je buurman ook internet heeft via de telefoonlijn, zijn kabel is dan toch ook langer dan die kabel van jou (of juist andersom)
  Meestal als je een verhaal hoort van dat het verplaatsen flink in snelheid scheelde dan is er met een lange goedkope platte kabel wat aangesloten en is er geen goede norm 88 of cat5e (of hogere) kabel gebruikt.

  Maar zelfs in cat5e kabel zitten grote verschillen, je kunt 5e kabel kopen met een kern van 0,12mm2 maar ook met een kern van 0,4mm2. Verder is er kabel te koop met een hoog aluminium gehalte of ijzerdraad met een laagje koper er omheen maar ook kabel met zuiver koperdraad.
  Voor de laatste betaal je dan wel wat meer maar is je kabel een keer wat langer dan voorgeschreven dan werkt het ook nog probleemloos terwijl andere het af laten weten.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  10 meter kabel en een extra verbinding maakt wel degelijk verschil in de max. haalbare snelheid en het aantal fouten op de lijn.
  ze persen nu tot 200Mbps door dat lijntje als je de mazzel hebt niet al te ver van de centrale te wonen
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #17
  Dan zou je buurman toch ook hartstikke slecht internet moeten hebben?
  En hoezo een extra verbinding, je maakt toch een kabel met een stekker die in de KPN aansluiting gaat en een stekkertje wat het modem in gaat? Alleen je snoertje is wat beter en langer dan wat standaard bij een modem geleverd wordt.
  In 99% van de gevallen onzin dus, mits je de juiste materialen gebruikt en de juiste verbindingen maakt.

  ADSL gaat tot een snelheid van 20MB en een maximale afstand van 7km van de wijkcentrale.
  VDSL gaat tot een snelheid van 200MB, maakt gebruik van pair bounding maar wel met de beperking dat je binnen 2100m van de wijkcentrale moet wonen. (dit wordt al wel regelmatig opgelost door extra straatverdelers toe te gaan passen welke voor een deel gebruik maken van glasvezel)
  Bij beide geldt hoe verder je weg woont van de wijkcentrale hoe langzamer het internet.
  Dus kijk ook even hoe de snelheid 2 of 3 huizen verder op is en je weet of je de kabel binnen in je huis zonder problemen kunt verlengen of niet want je modem wordt dan wel bij voorkeur in de meterkast gemonteerd maar dat is meestal juist funest voor je wifi bereik.
  Ten eerste zitten er flink wat spullen in de meterkast die de sterkte van het signaal negatief beïnvloeden, maar er zijn ook maar erg weinig woningen waar de meterkast centraal in de woning te vinden is zodat je maximaal gebruik kunt maken van het wifi signaal en niet de helft van het signaal op straat te vinden is ipv. in je tuin.
   
  • Informatief
  Waarderingen: Jules1962

  Jules1962

  • #18
  @Gerrit B
  Interessant verhaal over het principe van VDSL en de steeds verdere verglazing naar de wijkkasten.
  Ik heb zelf enkele jaren glasvezelnetwerken (SDH backbones) getest, dit was zo een beetje in de periode dat ADSL werd uitgerold, de mogelijkheden waren bij ADSL best beperkt vind ik, VDSL is dan een hele vooruitgang als je nog geen glasvezel tot aan de deur hebt en de kabel beu bent.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #19
  Als je een kabel trekt ga ik er vanuit dat je het goed doet en daar een net doosje aanmaakt en niet de stekker rechtstreeks in je modem steekt. (goede muurkabels zijn stug en minder geschikt voor stekkers)

  De snelheid van de buurman is inderdaad anders bij VDSL
  op meer dan 2100 meter van de centrale is ADSL beter maar op 1000 meter van de centrale haal je die 200 met VDSL ook allang niet meer.
  ik zat op 700 meter van de centrale ongeveer op 50MB per lijn met bondig.


  wat de wifi bederft heb je 100% gelijk daarom staat hij bij mij ook 1 hoog en zit er ongeveer 10 meter kabel tussen mijn glasvezel aansluiting en mijn modem/router
  Daar zit een hele goede cat6 kabel tussen maar het kost met toch 10% van de verbinding
  op een af andere manier Nu is die 500 up en down dus dat neem ik maar voor lief.
   

  Gerrit B

  Specialist Telecom
  • #20
  Dat je kabel afmonteert op een stopcontact was ook altijd mijn idee, en wordt ook nog steeds het meest toegepast, maar moet er toch op terug komen. Er zijn vandaag de dag toch oplossingen om ook aan een stugge kabel op een goede manier een stekkertje te monteren zonder bang te hoeven zijn dat die naar een paar keer buigen geen goede verbinding meer maakt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu