Telfort ADSL aansluiten op Isra kabel met 24 aders

Mr.Chairman

  • #1
Beste mensen,

Na talloze malen succesvol ADSL te hebben aangesloten ben ik nu op een situatie gestuit die ik nog niet eerder ben tegen gekomen.

Wat is het probleem?

Onze stichting heeft onlangs een Telfort internet+bellen abonnement afgesloten. Om de aansluiting werkend te krijgen dient de modem rechtstreeks op het ISRA-punt te worden aangesloten. Nu zou dat op zich niet zo'n probleem moeten zijn, ware het niet dat zich in de meterkast een ISRApunt is gemonteerd wat ik nog niet eerder ben tegen gekomen.
(Op zich niet zo raar want ik ben geen pro, wel een redelijk ervaren DHZ-er)

Het ISRApunt is een grote ISRA-aansluitkast (30 x 20 cm) voor 20 aansluitingen.



Hierin zit vervolgens de dikke telefoonkabel gemonteerd. Maar ho, dat is niet zomaar een standaard telefoonkabel, maar een kabel die bestaat uit maar liefst 24 draden! namelijk 6 paar rood/wit/blauw/oranje draden. Tevens zit er ook 1 iets dikkere gele kabel tussen, maar ik neem aan dat ik de niet nodig heb want ik had al ergens anders gelezen dat die voornamelijk voor oude toetsellen bedoeld waren. (?)

Mijn vraag is nu: hoe kan ik van deze dradenspaghetti een nieuw, overzichtelijk ISRApunt maken waarop ik de Telfort modem kan aansluiten? Mijn voorkeur gaat uit naar de oude, vertrouwde wandcontactdoos (varkenssnuit).

Bij voorbaat dank.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Op welk aansluitpunt zit nu de huidige telefoon aansluiting.
Of zijn er meerdere telefoon aansluitingen met verschillende nummers.
 

Mr.Chairman

  • #3
Hoi Peter,

Wij zijn pas naar dit kantoor verhuisd en hebben nog geen telefoonaansluiting. We hebben ook geen KPN abo, want het Telfort internet+bellen abo zou moeten volstaan.

In het kantoor zijn 3 telefoonwandcontactdozen aanwezig, waarvan op 1 een telefoonsignaal hoorbaar is. (De andere hebben we ook niet nodig)
Als ik vanuit dat contact met een gewone telefoonkabel een verbinding leg naar de modem krijg ik geen ADSLverbinding. Daaruit concludeer ik dat het geen hoofdtelefoonstopcontact is.

Om het helemaal onoverzichtelijk te maken zit de aansluiting voor de telefoon met het signaal blijkbaar doorverbonden op een Panasonic 308 Easa Phone modulair schakelsysteem (..). Als ik daar nl een stekker los trek krijg ik op het vornoemde contact geen signaal meer.

Maar goed, ik wil dus graag van al die meuk af zijn en rechtstreeks vanaf de dikke, blauwe telefoonkabel in de meterkast een nieuw ISRApunt maken.
 

Pepjo

  • #4
Even wachten op GerritB, onze huisspecialist telecom. :wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Die kast is je ISRA en daar mag jij niets aan wijzigen behalve de aansluitingen op de lsa strip links en rechts van de hoofd kabel.

Vanaf deze strip lopen 1 of meerdere paartjes naar een centrale.
1 van die paartjes is je ADSL aansluiting.
Je kan dan gewoon een telefoon kabeltje afmonteren op de LSA en aan de andere zijde een varkensneusje plaatsen.

Uit mijn hoofd zijn steeds 2 boven elkaar liggende LSA punten een paartje naar de centrale.
 

Ronald42

  • #6
Links boven ader 1 en 2 zijn lijn 1 daar onder 3 en 4 zijn lijn 2 enz.

Als het goed is hangt in het midden en klein grijs stukje plastic gereedschap.

Maak aan een standaard ptt wcd (Varkenssnuit) 2 draadjes vast, telefoon draad of UTP, niet dikker, en leg de onaangestripte aders op aansluiting 1. Met het stukje gereeschap drukt u de aders op de aansluiting. Nu eerst meten! Een ADSL signaal kunt u niet meten maar als u uw moden aansluit en er staat nog of per ongeluk een ISDN signaal is 96 V= op kan dit het einde van het modem zijn. Staat er geen meetbaar signaal of 48V= op dan kunt u uw modem aansluiten rustig even wachten en als er geen ADSL op staat de volgende lijn proberen. Zodra u de juiste lijn hebt gevonden kunt u alles netjes aansluiten en afwerken. Succes.
 

Mr.Chairman

  • #7
@ Ronald42 en The Headhunter:

Dus hoewel alle 24 draden die uit de telefoonkabel komen zijn aangesloten op de ISRAkast, zit er dus slechts op een paartje spanning? (het ADSL-signaal)

Ik ga er vanuit dat ik met een rode en blauwe draad van een utp- of telefoonkabel van een WCD naar de ISRAkast kan doorverbinden?

Morgen ga ik ermee aan de slag.

Bedankt voor de info en ik laat het weten als het geluk is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Van spanning kan je niet echt spreken bij ADSL alleen.

Maar idd het is zelfs de bedoeling dat je dat zo gaat doen.
 

Mr.Chairman

  • #9
Het is gelukt.

Inderdaad alle paartjes uitgeprobeerd en de juiste gevonden. Daarna op het betreffende paartje een nieuwe wcd aangesloten. Alles werkt.

[Een en ander was wel verwarrend omdat ik in eerste instantie de hoofdtelefoonkabel had losgetrokken uit de ISRAkast. Tot mijn vebazing had ik daarna -en tot op heden nog steeds- een telefoonsignaal op de oude wcd! En waar die op aangesloten is weten we nu nog steeds niet. Iemand een idee? Aangesloten op de alarminstalatie wellicht?]

Hartelijk dank voor de hulp!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Die zit op de centrale en de centrale geeft die kiestoon.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu