Israpunt, oranje en witte ader aansluiten

Binnetie

  • #1
Ik heb thuis ISDN en deze wordt opgezegd binnenkort. Nu hebben we VDSL aangevraagd en deze is opgeleverd op het tweede aderpaar bij de ISRA. Ik heb de WCD open geschroefd en zag dat er een rode en blauwe ader aangesloten is. De oranje en witte ader niet.
Nu moet voor zover ik het goed heb, de oranje kabel links en witte kabel rechts aangesloten worden.

Ik heb de orde en blauwe losgehaald, hier zit spanning op. De oranje en witte moeten een stukje gestript worden. Kan ik dit gewoon met een stanleymesje doen zonder dat ik hiermee schade aanricht (ivm de spanning die erop staat)?

Foto van de situatie (rood lijkt bruin, maar dat komt door de flitser):

 

Janklamer

  • #2
Standaard word de combinatie rood en blauw gebruikt voor telefoneren.

soms wordt bij VDSL het andere paar (wit en oranje) gebruikt omdat die dan beter zijn. Het is te ingewikkeld om uit te leggen waarom dat zo kan zijn.

Maak je geen zorgen over de spanning die er op staat, er gaat niks kapot als je per ongeluk kortsluiting maakt. Wel kan je er zelf een schok van krijgen - vooral als je een beetje vochtige handen hebt bijvoorbeeld.

in welke volgorde je wit en oranje aansluit maakt niet uit - dus welke links en welke rechts is om het even.

Maar eigenlijk kan je beter een ander soort stopcontact gebruiken; eentje waar niet meer de ouderwetse "varkenssnuit" stekker in gaat, maar een modernere RJ11 oftewel "modulaire stekker" - alle aansluitmaterialen van nieuwe telefoons en het modem dat je krijgt zitten ook van die stekkers op.
Zo'n stopcontactje is ook gewoon bij de bouwmarkt te koop.

Die nieuwe aansluittechniek is vooral bij digitale signalen beter.

van die nieuwe RJ11 stekker worden altijd de middelste twee aansluitingen gebruikt.
 

Binnetie

  • #3
Ik heb hem aangesloten maar er blijkt wat mis te zijn in de centrale volgens de internetprovider. Vreemd is ook dat ik op oranje en wit geen spanning voelde. Op de rode en blauwe wel.

Heb alles weer terug naar de oude situatie aangesloten maar dat werkt ook niet.
Bedoel je dat je eigenlijk ook een RJ11 connector rechtstreeks op de aders aan kunt sluiten? Zonder een wcd?
 

Janklamer

  • #4
Binnetie schreef:
Vreemd is ook dat ik op oranje en wit geen spanning voelde. Op de rode en blauwe wel.
Dat is niet zo vreemd. Voor telefonie staat er spanning op, voor VDSL staat er geen door u meetbare spanning op (maar een hoogfrequent signaal van 1 - 25 MHz)
Binnetie schreef:
Bedoel je dat je eigenlijk ook een RJ11 connector rechtstreeks op de aders aan kunt sluiten? Zonder een wcd?
Dat zal in de praktijk niet lukken. De adertjes zijn hard en massief, in een RJ11 stekker kunnen eigenlijk alleen soepele aders vastgeknepen worden met een speciale RJ11 tang (die je overigens voor montage aan een plat snoer ook bij de bouwmarkt wel kunt kopen).
Dus wél een WCD.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Bij mij lukte het anders prima om de rj11 connector meteen op die draad aan te sluiten en vervolgens deze rechtstreeks in de splitter te doen
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Dat het lukt, wil niet zeggen dat het zo hoort.
 

Janklamer

  • #7
99,5% van de RJ11 stekers hebben contacten met aan de onderkant een "piercing" mesje, die dwars door de geleider heen moet snijden. Bij een massieve geleider gaat dat niet, en dan steekt het contact eigenlijk te ver uit de steker. - omdat door het naar binnen drukken van de contacten die mesjes erin gedrukt moeten worden.

Verder hoort de isolatie tot in de voorkant van de steker door te lopen - bij een normale "norm 88" grondkabel van de PTT/KPN is de ader met isolatie te dik om daar in te passen. sluiting tussen de aders is dan zeer waarschijnlijk.

Normale installatiepraktijk is verder altijd dat een grondkabel eerst op een vast aansluitpunt wordt afgewerkt en nooit op een steker. Een steker is namelijk bedoeld om af en toe te verbreken of te veranderen, een (grond)kabel beschadigt dan veel te snel (lees; breekt af) en kan je niet zomaar verlengen.

dus dat.

er zijn speciale RJ stekers die wel op massieve kern kunnen - deze hebben mesjes die vlak langs de ader insnijden, aan beide zijden. Deze stekers zijn altijd gespecificeerd voor één bepaalde diameter geleider, omdat het erg nauwkeurig moet passen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu