Isoleren zoldervloer

Huttn

 • #1
Beste allemaal,

ik wil mijn zoldervloer gaan isoleren. Nu zit tussen het plafond (schroten voor 1 deel en softboard voor twee vertrekken) en de zolder vloerplanken 15 cm lucht. Welk isolatiemateriaal raden jullie aan?
Svp rekening houden met prijs/kwaliteit verhouding.
Dampopen of dampdicht naar boven (lees: traditioneel rieten dak)?

mvg
Huttn
 

Kacheltje

 • #2
Als je van boven af isoleert dan zorg je eerst voor een dampwerend scherm die goed aansluit.
daarna kun je de isolatie aanbrengen. Mibnerale platen werken naar mijn ervaring het makkelijkst.
Leidingen en dergelijke belemmeren vaak een mooie verwerking.
Aan de bovenkant kan een dap open scherm maar afgewerkt met een plankenvloer zal er geen tocht zijn als die er al aanwezig is op zolder.
 

Huttn

 • #3
Dank voor je reactie Kacheltje.
Dampwerend scherm zorgt ervoor dat vochtige lucht niet in de isolatielaag terechtkomt toch?
Zie ook onderstaande foto: tussen de zoldervloerplanken en schroten plafond zit 15cm niet geïsoleerde ruimte.


Via via kreeg ik de tip om droge houtsnippers + luchtkalk (tegen ongedierte) te gebruiken als isolatiemiddel. Ecologisch, schoon, makkelijk af te vullen en relatief goedkoop.

Tocht is er genoeg op die zolder met een traditioneel open rieten dak vlakbij :wink:

Wat is jullie mening hierover?
 

Kacheltje

 • #4
De schuine kap is al geïsoleerd en of deels nog niet afgewerkt.
Met een gesloten plankenvloer zal er niet zoveel wind waaien.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ik zou eerst eens contact opnemen met een rietdekker. Bij mij staat iets bij als je onder een rietendak de temperatuur of ventilatie gaat veranderen het opdrogen van het riet langer zal gaan duren.
 

Huttn

 • #6
Die schuine kant is wel geïsoleerd, maar het is slechts deels afgewerkt. Het is een redelijk tochtgat als je op deze zolder bent. Dat zegt dus iets over de staat van de isolatie.
Wgb, bedankt voor de tip. Bewust wil ik niet beginnen met het schuine stuk omdat ik bang ben voor het niet juist aanbrengen van isolatie wat condensatie kan opleveren, waardoor ik veel sneller nieuw riet nodig ben. Daarom wil ik me beperken tot de zoldervloer.
Ga komende week contact opnemen met de rietdekker.
Zal zijn reactie hier posten.

gegroet
 

Kacheltje

 • #7
De zoldervloer isoleen zal geen verandering aan de rieten kap geven.
Wat er al aangebracht is op de schuine kap daar gelaten die heeft wel invloed op de kap.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8
Het lijkt mij veel handiger van onderaf de zolder te isoleren, zachtboard zou je niet meer in huis willen hebben, die kan gelijk ook vervangen worden.
Tussen de balken glas/steenwol en onder de balken de dampdichte folie aanbrengen, de vloer zelf is dampopen, aan de bovenkant van de isolatie is er geen folie nodig.
 

Huttn

 • #9
Kacheltje, ik neem deze week contact op met een expert op het gebied van riet en leg hem de huidige situatie voor.

Jan, ik snap je gedachte. Als ik alle softboard wil vervangen nu om van onderaf te isoleren, moet ik 100 m2 (3 slaapkamers) vervangen door plafond en wandplaten, dit keer globaal 12.50Eur per m2 is 1250Eur. Dit was niet opgenomen in mijn begroting 2013 :wink:
 

Kacheltje

 • #10
Laat even weten wat de bevindingen zijn van een zldervloer isoleren met een rieten kap, leren wij misschien ook nog wat van. :wink:
 

Huttn

 • #11
Waarschijnlijk zie ik af van de optie om droge houtsnippers te gebruiken als isolatie, te bang voor het aantrekken van ongedierte.

Het zal glaswol of steenwol worden. Lijkt me verstandig om een dampopen systeem naar boven te hebben ivm open rieten dak. Zijn die glaswol dekens er ook zonder aluminium rand?

Afstand tussen de balken is 60 cm. Verwacht minimale winst te hebben boven de slaapkamers aangezien daar de radiatoren minimaal aan staan. Boven de vide (waar VVW zit) hopelijk meer resulttaat.

gegroet
 

Huttn

 • #12
Een paar maanden later, er is veel gebeurd maar niet op dit isolatievlak.
Het is een klus waar ik nu mee beginnen wil.
Even terug naar bovenstaande foto; het deel waar de vloerplanken liggen wil ik aanpakken. Volgorde van onderen naar boven; schrotenplafond, 20 cm luchtspouw, vloerplanken. Ik wil de vloerplanken verwijderen, geen makkelijke klus vanwege het aanwezige leidingwerk. Plaatsen dampdichte folie, steenwol platen erop en houten planken terugplaatsen.

Is dit een goede aanpak?
Hoe zet je de folie het makkelijkste vast? Nieten?
Steenwol platen van 120x60 vallen mooi tussen de gordingen. Dikte van 90mm moet genoeg zijn voor een redelijke isolatiewaarde toch?

Wat is jullie mening als je glaswol, steenwol, PIR naast elkaar zet?
Kwalitatief en prijstechnisch.

met vr. gr.
 

Huttn

 • #13
Up.

Volgens mij zit hier zoveel kennis op dit forum....op deze relatief simpele isolatie vraag moet toch een antwoord zijn?

mvg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
Het isoleren van de vloer is minder belangrijk dan het dak. Als het dak goed geïsoleerd is, is het een stuk minder kritisch (met dampscherm enzo). Ook beter voor de spullen die je er opslaat.

Als enige isolatie is 90mm steenwol niet echt veel (meer). Een Rc waarde van 3 is al redelijk standaard tegenwoordig, nieuwbouw nog hoger.

Een harde plaat is moeilijker op maat te maken en ergens tussen te klemmen. Die zijn handiger in een spouw of andere vlakke toepassing. Een minerale wol is makkelijk ergens tussen te passen, maar je hebt meer dikte nodig om hetzelfde te isoleren. Tussen balken heb je die dikte toch wel. Een harde plaat kan wel beter tegen vocht en ongedierte. Maar bij goed bouwen is dat ook geen beperking.
 

Huttn

 • #15
Dank voor het meedenken, IJkenhout.

Aangezien ik een traditioneel rieten dak heb, vind ik het isoleren daarvan te tricky (ivm condensvorming en daardoor achteruitgang van het riet). Ipv daarvan leek het makkelijker om dan maar de zoldervloer te isoleren. Vullen van de aanwezige luchtspouw tussen schrotenplafond en zoldervloerplanken leek me de kortste klap.
Heb een partijtje glaswol dekens (dikte 100mm, Rc ~3) op de kop getikt om deze ruimte te vullen. Makkelijker gezegd dan gedaan, gezien het aanwezige leidingwerk en bovendien is het nogal amateuristisch afgetimmerd rondom het luik van de de vlizotrap.

Moet onder de glaswol nog een laag folie?
 

Kacheltje

 • #16
Om de optimale isolatiewaarde te halen is een damp open scherm wel het beste.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #17
Aan de warme dient een dampwerende folie luchtdicht onder de isolatie aangebracht te worden om vocht in de constructie en het riet te voorkomen.
Dat betekent eerst folie aanbrengen, die luchtdicht aftapen etc. dat lijkt me niet goed te lukken bij een bestaande situatie die alleen van bovenaf bereikbaar is.
Zie hier voor info van na-isoleren van een rieten dak.

Eerder in het topic heb ik voorgesteld het zachtboard te verwijderen, dan is het wel mogelijk dampwerende folie goed aan te brengen.
 

Huttn

 • #18
Jan, je hebt gelijk. Eerder opperde je om het softboard te verwijderen. en dan van onderaf weer op te bouwen. Dat zou inderdaad de beste manier zijn. Budget-technisch komt dat nu even wat minder goed uit. Vandaar mijn insteek om voorlopig goedkoop toch iets te gaan isoleren ipv niets zoals nu het geval is.
Folie aanbrengen is nu idd lastig van bovenaf. Vocht in het isolatiemateriaal wil je natuurlijk niet, maar in het riet? Dat is zo'n open constructie, gaat er dwars door heen.

Denk er nog even over na en zal eens wat kennissen die in de bouw-wereld zitten de situatie laten zien.

Wordt vervolgd.
 

Huttn

 • #19
Vandaag met een maat van me nog even over de zoldervloer gesproken. Kortste klap is PIR platen plaatsen op de bestaande zoldervloer. Deze ruimte wordt alleen gebruikt voor wat opslag. De slaapkamers met volledig open structuur...hier ga ik glaswoldekens plaatsen tussen de gordingen op het softboard plafond.
Over de PIR platen, wat raden jullie aan? Rc-waarde>3? Met messing en groef?

mvg Huttn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #20
Zou toch het zachtboard meteen weghalen, desnoods een jaar wachten met de klus om te sparen. Beter in één keer goed, dan investeren terwijl je niet alle problemen aanpakt.

Zachtboard is namelijk brandgevaarlijk en dus ook niet meer toegestaan. Sommige schroten ook trouwens.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu