Isoleren van onbeschoten kap met asfalt papier

Prz

  • #1
Geachte forumleden,

Binnenkort wil ik de kap van onze zolder gaan isoleren maar ik zit nog met wat vragen. Ik heb al 'n aantal malen gezocht in de berichten op dit forum maar zie mijn vragen nog niet beantwoord. Daarom heb ik besloten toch zelf maar 'n bericht te plaatsen.

Laat ik eerst de situatie schetsen.
Het gaat om 'n onbeschoten sporenkap waarbij ik tussen het kippengaas en door enkel gaten in het daarop liggende asfaltpapier (althans daar lijkt het op) de pannen kan zien liggen.
Mijn idee is om rockwool tussen de sporen te klemmen en gipsplaten op de sporen te schroeven. Ik twijfel over dampwerende/ dampdoorlatende lagen en zou zelf geneigd zijn helemaal geen damplagen aan te brengen.

Ik ben zelf (nog) niet ervaren genoeg om iets van buiten af iets onder de pannen te doen en zie er ook tegenop om iets aan het asfaltpapier en kippengaas te doen, dus ik zit met wat vragen over hoe ik verder moet vanuit de bestaande situatie.

Mijn eerste vraag is: is dit asfaltpapier dampwerend? Ik wil geen condensvat creëren door dampwerende folie (tussen gips en wol, natuurlijk) te gebruiken. Er zijn hier en daar wel gaten in het asfaltpapier gemaakt, maar dit lijkt me bij verder isoleren niet voor voldoende ventilatie zorgen.

Elders op dit forum heb ik gelezen dat normaliter dampdoorlatend folie wordt aangebracht op het beschot. Ondanks dat ik geen beschot heb ik, kan ik me wel voorstellen dat ook in dit geval 'n dampdoorlatend folie aangebracht zou kunnen/moeten worden.
Mijn tweede vraag is: door het asfaltpapier zie ik de panlatten niet liggen en kan dus eventueel aan te brengen dampdoorlatend folie niet op de panlatten nieten. Is een dergelijke dampdoorlatende folie uberhaubt nog wel nodig, gezien het asfaltpapier?
En, mocht het wel nodig zijn, kan ik dit natuurlijk het best met latjes aan de sporen bevestigen, toch?

Ook las ik ergens op dit forum het advies om fijn gaas aan te brengen tussen wol en pannen (hetgeen natuurlijk relevant is als je geen folie aanbrengt!) om te voorkomen dat zich insecten gaan nestelen.
Mijn derde vraag is: is het verstandig om fijn gaas tegen het kippengaas te bevestigen alvorens wol te plaatsen?

Dus mijn vragen zijn:
1. Dampwerende folie tussen gips en wol gebruiken ondanks het asfaltpapier?
2. Dampdoorlatende folie tussen wol en asfaltpapier gebruiken?
3. Indien geen dampdoorlatende folie, dan wel insectwerende gaas gebruiken tussen wol en asfaltpapier?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
Ben
 

Fiesiekus

  • #2
Probleem is dat asfaltpapier wel tot de dampwerende lagen wordt gerekend. Isoleren aan de binnenkant wordt dan afgeraden, omdat vocht uit de woning zich in de isolatie ophoopt. Tenzij u een zeer goede dampdichte laag aan de binnenzijde aanbrengt en ventilatieopeningen maakt en een spouw tussen isolatie en folie overhoudt.
 

Prz

  • #3
Vriendelijk bedankt voor het antwoord! Het lijkt dan inderdaad wat problematisch te worden.

Als ik het correct interpreteer is de volgende constructie dus wel haalbaar (maar verdient idealiter niet de voorkeur), van binnen naar buiten:
- Zolderruimte
- Gips
- Zeer goede dampdichte laag (miofol?)
- Rockwool
- Luchtspouw (4 cm?)
- Fijn gaas tegen insecten
- Kippengaas
- Asfaltpapier met ventilatieopeningen
- Latten
- Pannen
- Buitenlucht

Is dit correct?

Vriendelijk bedankt!
Ben
 

Fiesiekus

  • #4
Ja, hoewel een fijn gaas tegen insecten over het hele oppervlak wat overdone is. Ik zou een paar stukken over de ventilatieopeningen spannen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu