Isoleren tussen koude garage en slaapkamer erboven

Oracleman

  • #1
Hallo,
Ik heb een koude garage, die is wel voorzien van een pui en winddicht, maar niet verwarmd. De vloer is ook erg koud, deze maakt contact met buiten (voormalige inrit).
Verwarmen van de garage heeft niet veel zin, we gebruiken hem nu als opslag en voor de wasmachines.

Boven de garage is ooit uitgebouwd, en hier zit een slaapkamer. De kou trekt echter door de houten vloer heen en in de slaapkamer heb je altijd koude voeten.

Ik wil graag het plafond uit de garage slopen, isoleren en nieuw gips erin. Wat kan ik beter nemen (en waarom): PIR platen of Steenwol/Rockwool? En het belangrijkste: moet er nog een dampremmende folie bij, en aan welke kant dan???
Welke Rockwool of zo moet ik gebruiken?

Hier is een dwarsdoorsnede:

2021-01-06 12_01_56-garage.pptx - PowerPoint.jpg


Het slopen van de laminaatvloer is geen optie, die loopt over de hele etage doorlopend met kasten en alles erop. Dat kost me paar duizend euro.
Plafond garage slopen is geen probleem, die ziet er toch niet fraai meer uit.

De ondervloer van de laminaat is een soort schuim/plastic van ca 3 mm. Dit is niet volledig dampdicht, ligt los in banen.

Alvast bedankt voor jullie adviezen!

Paul
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Omdat het een garage betreft zijn er eisen van branddoorslag. Daardoor moeten er bepaalde materialen voor het plafond worden verwerkt.
Hout multiplex.
Hout is dampopen dus de keuze voor plafond moet daardoor nog meer dampopen zijn.
Multiplex heb je in twee uitvoeringen. Het watervaste type is daarvan het meest dampdicht. Daardoor krijg voor het plafond meer keus in materialen.
Het geheel komt je wel tegemoet omdat het in de garage nooit zo koud wordt als buiten.
 

Oracleman

  • #3
Hallo Wgb,
Bedankt voor je reaktie. Let wel, de garage wordt niet meer als garage gebruikt, de garagedeur is vervangen door een pui. Welk type multiplex het is, is lastig te bepalen, maar in het verleden was het een plat dak, waarschijnlijk met bitumen of zo. Ik gok dus dat dit een watervaste variant was. (bouwjaar '79)

Maar wat nu verder. Zijn er zaken die ik moet uitzoeken, of zou er al een keuze worden gemaakt?
Kan ik hier bijv. Rockwool tussen zetten? En welke uitvoering? Moet hier dan wel een dampfolie bij?

Bedankt,
Paul
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
In onverwarmde ruimtes gebruik je beter geen materialen als gips. Dit is namelijk gevoelig voor vocht. Een houten plafond of systeemplafond / plafondplaten is beter. Zorg dat de garage wel geventileerd is/blijft. Dampfolies zijn in deze situatie niet echt nodig lijkt me.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu