Isoleren plat dak - Extra isolatie in loze ruimte

Airfire

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met een nieuwe keuken en dat is tevens de gelegenheid om het plafond aan te pakken. Er liggen nu aluminium schroten in maar ik wil die vervangen door gipsplaten. Nu is het geval dat boven de schroten een balklaag zit met ongeveer 16cm vrije ruimte. Op dit moment hebben we veel last van tocht door de naden van de schroten. dat zou met het aanbrengen van gipsplaten met schuurwerk al veel minder moeten zijn.

Nu zit ik er over te denken om de "loze" ruimte te gebruiken voor extra isolatie door hier steenwol in aan te brengen, dan ontstaan de volgende vragen:
1. Is dit verstandig c.q. nuttig? (het dak is in 1997 voorzien van een nieuwe bituumlaag met daaronder 40mm PUR platen in halfsteensverband).
2. Hoe moet ik isolatie en plafond opbouwen (folie lagen etc)
3. Als ik geen isolatie toepas is het dan slim om achter de gipsplaten toch een dampwerende of dampremmende folie aan te brengen?

Ik heb al diverse berichten gelezen over naisoleren van platte daken maar kom er niet aan uit. Ik hoor graag van jullie.

Airfire
 

Chris m

  • #2
Het isoleren van een dak is altijd interessant. 4 cm pur is niet veel. Pas wel op met isoleren. een plat dak is namelijk dampdicht en kan dus geen vocht naar buiten afvoeren. Ga alsvolgt te werk:

1. maak het kale dak volledig tochtdicht. tocht kan namelijk vocht meevoeren en dat wil je niet in de constructie hebben
2. plaats glaswol platen direct tegen het dakbeschot. hoe dikke hoe beter, maar het is niet verplicht de hele ruimte op te vullen. 10 cm glaswol is een mooie dikte
3. plaats direct onder de glaswol een vochtregulerende folie. gewone dampdicht folie volstaat niet! dan sluit je het vocht, dat altijd aanwezig is in een constructie, op tussen de folie en het dampdichte dak. U kunt hiervoor Vario KM klimaatfolie gebruiken.
4. werk het plafond af met gipsplaten. De gipsplaten kunt u stucen of verven. Let wel op dat u dampopen verf gebruikt (gewone muur- of plafondverf)

Als u uw platte dak NIET isoleert, dan raad ik u aan GEEN folie te plaatsen.

Succes met uw klus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu