Isoleren kozijnpaneel brievenbus

RWH

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn bezig om ons jaren-70-huis zo optimaal mogelijk te isoleren. Afgelopen jaar is er HR++ glas geplaatst. Naast onze voordeur zit een groot kozijn met verschillende ruitjes erin, en een houten paneel met de brievenbus erin (ongeveer 1.5cm dikke plaat). Foto van binnenaf:

IMG_20231230_212429.jpg

We willen dat paneel isoleren. Ik denk dat dit het handigst is van binnenuit. (Bovendien is buitenzijde net geschilderd.)
Foto van de houtplaat waar de brievenbus in zit:
IMG_20231230_212507.jpg


Hoe is dit handig? Pirplaat ertussen en dan afwerken met een plaat erop? Of is het toch nodig dit paneel los te maken? Heeft er iemand ervaring met houtvezelplaten ter isolatie?
En moet er dan nog dampwerend folie op of hoeft dat niet omdat het binnen is?

Foto van de buitenzijde:

IMG_20231231_104950.jpg

Daarnaast, zouden jullie aanraden de brievenbus helemaal af te sluiten en een losse buiten te hangen? (moeten we de deur weer open doen om post te pakken...) Nog andere alternatieven?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een PIR-paneeltje er tegenaan plakken zou dan al iets moeten helpen. De meeste energie verlies je trouwens door het gat zelf
 
  • Like
Waarderingen: RWH

RWH

  • #3
Dank Walker, ik ben als nieuwe huiseigenaar helemaal nieuw in het klusgebeuren. Is alleen pir dan genoeg of moet je dan ook tape/ folie etc gebruiken? We denken idd over afsluiten van de brievenbus... Maarja dat moet je dan ook weer opvullen.
Brievenbus eruit, gat aan de voorzijde opvullen met passende plaat (mdf?), pir erin, plaatje aan de binnenkant erop (monteren op kozijn), verven, klaar?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Iedere ochtend de deur open moeten doen om de krant te pakken geeft ook verlies van warmte...

Je hebt nu HR++ glas, maar wel in oude kozijnen. Dus veel beter gaat het niet worden als het om randverliezen gaat. Dan maakt die brievenbus ook niet veel verschil.

Bij het plaatje PIR aan de binnenzijde is het wel een goed om deze zo passend mogelijk te maken, en met montagekit langs de randen vast te zetten.
 
  • Like
Waarderingen: RWH

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu