Isoleren dak oude woning

PdeBruine

  • #1
Hallo allemaal, mijn vriendin en ik hebben een oudere woning (jaren 50) gekocht en die zijn we aan het opknappen.
Nu heb ik een aantal vragen over het isoleren van het dak.

De oude situatie was als volgt:
dakpannen - dakplanken - glaswol - zachtboard

De oude materialen aan de binnenkant heb ik verwijderd en nu wil ik het als volgt maken:

dakpannen - dakplanken - glaswol - folie - gipsplaten.

Alleen omdat het allemaal al wat ouder is zijn er her en der wat kieren onstaan in de dakplanken. Mijn gedachte was om aan de randen van het dak de zaak dicht te purren en ook die kieren tussen de planken dicht te maken. Maar nu lees ik op dit forum dat je tussen je dakplanken en je isolatie materiaal moet ventileren.

Is het dus verstandig om alle kieren dicht te maken of kan ik dit beter open laten? Dan heb ik volgens mij al voldoende ventilatie.
Verder vroeg ik me af of er ruimte tussen de dakplanken en het isolatie materiaal moet zitten en zo ja hoeveel (1,5 cm genoeg)?

Verder een vraag over de folie die tussen de gipsplaten en de glaswol inzit. Deze folie is om damp tegen te houden maar gaat het dan om damp van buiten naar binnen of van binnen naar buiten?

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Chathanky

  • #2
Dit geldt ook voor gelijkwaardige producten.

url werkt niet meer
 

PdeBruine

  • #3
Ok, handige site. Dus ik moet wel de kieren rondom dichtmaken. En ik moet dus de glaswol aan elkaar plakken met alutape.
Wat is trouwens het verschil tussen glaswol en steenwol? En welke dikte raden jullie aan 8 of 11 cm en (merk verwijderd, mod) of (merk verwijderd, mod)?
 

Chathanky

  • #4
De kieren moeten overal dicht gemaakt worden waar de dampwering zit, dit is een serieus werkje wat wat tijd kan vergen maar van groot belang.

Kwa isolatiewaarde maakt het niet zoveel uit of je glas of steenwol neemt, glaswol iriteert de huid wel wat meer maar is daarentegen goedkoper.
Het ligt er ook aan of je platen of dekens gebruikt, de steenwol platen laten zich beter klemmen tussen de balken en sluiten ook beter aan.

Als je de mogelijkheid hebt is hoe dikker hoe beter het isoleert, zelf heb ik meerdere lagen platen gebruikt en de naden doen verspringen, de extra kosten verdienen zich door de besparing terug, wel is de goede uitvoering ivm vocht bij dikker isoleren van een groter belang.

De kieren van het dakbeschot kun je ook winddicht maken door een dun plaatje board of triplex er tegen aan te monteren of een papierlaag, deze reguleren het vocht goed en is de constructie niet potdicht opgesloten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Volgorde, van buiten af.

1. dakpannen
2. dakbeschot, (planken)
3. dampremmend
4. isolatie
5. dampwerend
6. afwerking b.v. gipsplaten

De kieren tussen de planken hoeven niet dicht, het dampremmend folie is winddicht.
 

PdeBruine

  • #6
Hmm, dus als ik glaswol (van merk X ;) ) heb met aan een kant alufolie is dat de dampwerende laag en dan zou ik tegen het dakbeschot nog een dampremmende folie moeten plakken??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ja, het folie is gewoon op rol verkrijgbaar, met een nietje vastzetten.
 

PdeBruine

  • #8
Oef wat is die folie duur zeg bij Bouwmarkt X ;) Is er niet iets vergelijksbaars wat ik kan gebruiken wat wat goedkoper is?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik vind ze overal te duur, maar met goedkope troep krijg je later spijt.
Je kunt het nog proberen bij een bouwmaterialenhandel.
 

PdeBruine

  • #10
Moet ik trouwens nog ruimte tussen het isolatie materiaal en het dakbeschot laten? Idem voor tussen het isolatie materiaal en de afwerking?
Of mag dat er strak tegen aanzitten?
 

Chathanky

  • #11
Dit mag strak aangesloten zijn, bij een dampdoorlatende kap.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu