Isoleren dak en oude vochtplekken op het hout

Wickster

  • #1
Hallo,

In een jaren dertig huis zijn wij (geen ervaren klussers maar wel leergierig) bezig met het isoleren van de zolder.

(Zie ook ons eerdere topic op Lengte schroef bij bevestigen rachels+gipsplaten hellend dak)

Dak bestaat enkel uit dakbeschot (houten planken) met dakpannen erop. Geen dampwerende folie aan de buitenkant dus. De schuine vlakken bedragen ongeveer 4 x 4=16m2 met een hoek van 35 graden. Dakvlak is verdeeld in 2 gordingen, om de 1.34 cm. Gezien de beperkte ruimte hebben wij niet gekozen voor glas of steenwol, maar voor alimunium noppenfolie (dubbelzijdig reflecterend).

Een groot deel van de zolder hebben we al geïsoleerd op de volgende wijze:

* aluminium noppenfolie vastnieten aan gehele dakvlak.
* raggelwerk (2,2cm dik) over het noppenfolie aanbrengen enkel horizontaal met hart op hart afstand van 30cm tussen de raggels. Daarbij langs alle gordingen 1 raggel en tussen de gordingen nog 2 raggels.
* gipsplaten aangebracht over de raggels.

Op het laatste resterende stuk zijn op het hout nog wat vochtplekken zichtbaar van eerdere lekkages. Lekkage was veroorzaakt door slecht afgedakt lood rondom een cv pijp anderhalve meter hoger. Er stroomde dan soms langs de naden van de planken en knoesten wat water naar beneden. We vermoeden dat deze lekkage nu geheel verholpen is, het lood romdom de cv pijp is vervangen en sindsdien stroomt er geen water langs de naden naar beneden. Het hout wordt niet echt vochtig meer.

Op de foto s zijn de plekken te zien. Het hout klinkt niet dof als je er op klopt. Ook op de plekken waar het hout enigszins wit lijkt, ziet het er goed uit. Toch hebben we nog enige twijfels. Is het nodig om het hout nog ergens mee te behandelen of te impregneren? Kan het, gezien de eerdere lekkage en de mogelijke gevoeligheid van het hout, kwaad om aluminium noppenfolie op het stuk vast te nieten?

 

MvanV

  • #2
Noppenfolie met alucoating isoleert maar beperkt. Het is beter dan niks, maar met 2 cm zou ik er al snel voor kiezen om tempexplaten te gebruiken.
Met 5 cm is er met PIR platen al een goede isolatie van r=2 ofzo te verkrijgen.

Ik zou het hout goed oplaten drogen en verder niks. Wat je schildert en impregneert is toch aanm de binnenkant en het vocht kwam van buiten. Het zal dus niet erg helpen.
Aan de buitenkant zou een dampOPEN folie kunnen worden gespannen onder de dakpannen, dat houdt druppels tegen. Maar dat is wel ingrijpend om achteraf te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu