Isoleren binnenzijde: do's and don'ts

PizzaPieter

  • #1
Goeieavond,

Er is ZOVEEL over geschreven, dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Situatie: wij hebben een tussenwoning van 1975 en de voor-achterkant van het huis bestaan voor een groot gedeelte uit een constructie waarbij m.u.v. onder het het raam van de onderste verdieping, geen steen gebruikt wordt vanaf de onderdorpel van het kozijn beneden tot aan de dakgoot op zolder.

Dus onder het keukenraam is een gemetseld muurtje, dan een kozijn, dan een houten constructie waarop vroeger plankjes zaten, dan kozijn eerste verdieping, dan constructie met plankjes, dan de regengoot (schuin dak).

De gedeeltes tussen de kozijnen (dus waar aan de buitenkant plankjes zitten) zijn echt heel dun (van buiten naar binnen bekeken).

Origineel (althans, zo zat het bij mij) van buiten naar binnen
- Rabatdelen van hout
- Dun laagje piepschuim (0,5-1,0 cm)
- Dunne plaat hout, welke gelijk de binnenkant van de woning is.
Aan dit dunne wandje hangt de verwarming; de beugels zitten door deze dunne plaat gemonteerd aan de balken tussen de kozijnen

Aan de voor en achterzijde heb ik inmiddels de houten rabatdelen vervangen door Keralit.
Aan de achterzijde heb ik het piepschuim vervangen door dikke piepschuim (Weet niet meer of ik hier ook dampremmende folie heb geplaatst)
Aan de achterzijde heb ik het piepschuim vervangen door dampwerende folie tegen dunne binnenwand (overlappende flappen), dan glas/steenwol en dan Keralit.

Nu wil ik graag aanvullende de binnenkant isoleren en daarvoor had ik IsoEasy van Kingspan in gedachte.
Dus verwarming eraf, platen monteren tegen de dunne plaat, verwarmingsleidingen iets omvormen en verwarming weer ophangen.

Krijg ik dan vochtproblemen? Zie ik iets over het hoofd?

EDIT: ik dénk dat ik die dunne plaat aan de binnenkant relatief simpel kan loshalen. Daarachter zit direct de dampwerende folie en dan steenwol/glaswol.

Ik hoor graag van jullie! Alvast bedankt
 
Laatst bewerkt:

Kluskoppel

  • #2
Er is een handige tool (gratis) voor om de isolatiewaarde te berekenen en te simuleren hoe het qua vochtigheid zit. Deze heet 'Ubakus'. Je kunt hem in het NL instellen en een account maken is niet perse nodig. Even invoeren hoe het bij jou zit qua materialen en je ziet gelijk het resultaat.

N.B. Piepschuim zou ik niet meer gebruiken, je kunt beter bijv. iets als PIR gebruiken, daarmee haal je een hogere isolatiewaarde bij gelijke dikte. >>>> Aanvulling: ik zie dat IsoEasy inderdaad PIR is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu