Steens muur aan binnenzijde isoleren

Goedendag,

Wij zijn van plan om op de eerste etage van ons vrij kleine, meer dan 100 jaar oude huisje de logeerkamer aan de voorzijde te isoleren. Van buiten is geen optie, spouw hebben we niet (steens muur) dus aan de binnenzijde isoleren is de enige optie. Een voorzetwand dus.

Gezien de beperkte ruimte wil ik qua dikte van de voorzetwand niet boven de 12 cm uitkomen.

Nou heb ik al behoorlijk door dit forum gespit en ben ik al aardig wat info tegengekomen. We hebben nu het volgende plan van binnen naar buiten:

Gips -> Damp open folie -> PIR -> 2-3 cm spouw -> buitenmuur

Mijn vragen zijn nu:

1) is dit volgens jullie ook de meest handige manier om te isoleren? kosten maakt wat minder uit, gaat vooral om goed & dun (ivm beperkte ruimte). Mis ik nog iets?
2) Hoe creeer ik die spouw? Kan ik gewoon houten raamwerk monteren waarop de Pir platen worden geschroefd? Rot dat niet weg? En is het echt nodig gaten in de buitenmuur te boren ivm isolatie van de spouw?
3) Hoe monteer ik de gipsplaten op de PIR platen? Moet ik de PIR tussen een houten frame plaatsen oid zoals ik dat vaak bij glas/steenwol heb gezien?
4) hoe om te gaan met de houten vloer en houten plafond van deze ruime? Werk ik die open en trek ik de muurisolatie door, of juist andersom?
 
Verander de folie in dampdicht. En als de isolatieplaten een aluminium laag hebben, kun je door de naden af te plakken ook de dampdichte folie achterwege laten.
 
Dank voor je reactie.

Moest idd damp dicht zijn, was een foutje. Heb het aangepast in mijn vraag.

PIR is idd met aluminium laag beschikbaar, goede tip. Hoe monteer ik daar uiteindelijk gipsplaten + tegels in het badkamergedeelte op? Moet ik de PIR tussen een (houten?) raamwerk plaatsen waarop gipsplaten gemonteerd kunnen worden?
 
Je plaatst eerst een frame met hout of metalstud hierin plaats je de isolatie icm evenentueel leidingwerk en als afwerklaag dan gips, let op voor de badkamer de groene platen gebruiken
 
Het kan ook met meerlaags isolatiefolie, grote voordeel is dat het dampdicht is aan beide kanten en het neemt vrijwel geen ruimte in.
 
Marcn88 schreef:
Je plaatst eerst een frame met hout of metalstud hierin plaats je de isolatie icm evenentueel leidingwerk en als afwerklaag dan gips, let op voor de badkamer de groene platen gebruiken

En werkt dat ook goed met PIR platen? Die zijn 'massief'dus niet zoals bijv glas- of steenwol makkelijk tussen het frame te schuiven.
 
IJkenhout schreef:
Waarom een spouw? Komt er vocht door de muur?

Vraag ik me ook af; heb ik dacht ik ergens op dit forum en ook op sommige sites gelezen dat dit aan te raden is bij een steens muur.

De steens muur heeft zelf geen spouw, en schijnbaar kan de regen door de muur trekken waardoor het vochtig wordt.

Als ik de isolatie direct op de muur bevestig en geen ventilatie aanbreng (middels een spouw en paar open voegen), schijn je daardoor dus vochtproblemen te kunnen krijgen in je muur. Van buitenaf moet dat dus komen dan; vanaf binnen kan niet aangezien ik damp dicht folie (of pir met aluminium) wil gebruiken.

Voor mij dus ook de vraag of een spouw noodzakelijk is, liever niet aangezien dat weer ruimte kost. Vreemde is dat ik nu ook geen vochtproblemen heb aan de binnenzijde van de (nu nog verder ongeisoleerde) steens muur. Er zit nog een oude stuclaag van ca 1,5 cm op en daarna nog een recente pasta laag van paar mm - en geen enkele vochtplek oid te zien.
 
Klopt. Spouw alleen nodig als er vocht doorheen komen en als er open stootvoegen gemaakt worden. Als de buitenkant gestuct of geschilderd is, is het in het algemeen niet nodig.

Aandachtspunt: als de houten vloerbalken in het metselwerk liggen is er risico op houtrot.
 
Pir platen kunnen prima in een frame geplaatst worden,alleen t op maat maken van de pir platen vraagt iets meer aandacht naden kunnen nadien afgepurt worden
Eventueel kunnen de elektra leidingen ook door de ontstane spouw gevoerd worden
 

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
3K
Reacties
1
Weergaven
5K
Reacties
2
Weergaven
6K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Chris27
A
Reacties
2
Weergaven
5K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Anonymous
A

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu