Binnenzijde dak na isoleren afwerken bij betonnen gordingen.

Paveway

 • #1
Beste klussers,

Onder het mom "long time reader, first time poster" heb ik een vraag waar ik maar heel moeilijk antwoorden op kan vinden.

Volgende maand wordt bij ons de binnenzijde van het dak geïsoleerd met behulp van een soort schuim. Dat wordt 8 cm dik tegen het houten beschot gespoten, tussen de gordingen.

Daarna moeten we dit zelf netjes af gaan werken. Daarover ook de vraag.

We hebben betonnen gordingen met een tussenruimte van ongeveer 1,2m. De gording in de nok staat/hangt ook beetje scheef. Nu heb ik van meerdere mensen begrepen dat het niet verstandig is om in betonnen gordingen te gaan boren. Een enkel gaatje zou kunnen, maar zeker niet de hoeveelheid nodig voor een rachelwerk om daar later gipsplaten aan te hangen.

Ik heb nog geen methode gevonden hoe het wél kan, vandaar deze vraag.

Kan iemand mij vertellen hoe ik gipsplaten of een andere afwerking kan plaatsen op mijn zolder. Daarbij houden we het liefst de ruimte tussen de gordingen open, dus liever niet de gipsplaten direct op de gordingen. Dat zou een hoop ruimte kosten, we zijn allebei redelijk lang.

Ik heb foto's van de situatie bijgevoegd.

Bij voorbaat dank voor de reacties en adviezen.

Met vriendelijke groet,

Rob

20211021_090532.jpg 20211021_090548.jpg 20211021_090554.jpg 20211021_090600.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #2
Je kunt in de lengterichting van de gordingen latjes monteren met montagekit, en daar vervolgens het raamwerk en de gipsplaten op schroeven. Om alles hiermee recht te krijgen, kun je waarschijnlijk het beste met een kruislijnlaser werken.

Overigens moet je er ook rekening mee houden dat purschuim nooit helemaal egaal wordt gespoten, en dat het tegen de gordingen ook wat verder zal uitsteken dan die 8 cm. Er bestaat zelfs een kans dat ze de hele zijkant van de gording meenemen. Dan moet je wel erg veel weg gaan krabben om die paar centimeter ruimte terug te winnen.

PavewayOpbouw.png
 

Paveway

 • #3
Dank je voor je reactie.

Is montage kit daarvoor sterk genoeg? Ik zie wel op de verpakking staan dan het 10 jaar garantie heeft maar.... heb natuurlijk geen zin dat na 12 jaar alles naar beneden komt. Of is dat een hele stomme vraag?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Inplaats van montagekit high teck lijm gebruiken.
En voor het lijmen de gordingen even goed stof vrij maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Plak (met plastic en schilderstape) voor het isoleren eerst de gordingen af tot en met de plek waar de rachel moet komen. Dan blijft de zichtzijde van de gording schoon en hecht de montagekit straks goed. Op PUR kan je geen rachels lijmen.

Heeft dat bedrijf al verteld hoe lang je de zolder na het spuiten niet mag betreden en goed moet ventileren?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Deze manier van isoleren zorgt ervoor dat de betonnen gordingen enorme koudebruggen worden. Is het echt niet mogelijk om het dak vanaf de buitenzijde te isoleren met een fatsoenlijk isolatiemateriaal?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #7
Ik denk dat het al geisoleerde dakplaten zijn van van Opstal
 

Paveway

 • #8
Veel dank voor alle reacties. Heel fijn.

Montage (tach) kit wordt het dus. Stofvrij maken en, denk ik, ook ontvetten. Hoe breed moeten de balkjes worden om genoeg lijmoppervlak te krijgen? Ik dacht zelf aan 44x44mm maar dat is helemaal nergens op gebaseerd :)

@IJkenhout: Heb contact gehad met het installatiebedrijf en ze adviseren de balken en rachels vóór isoleren te plaatsen. Die dekken ze daarna af en spuiten de purachtige substantie er tussen. En we mogen tot twee uur na installatie uberhaupt niet thuis zijn, er daarna waarschijnlijk 48 uur niet op de zolder. De kruipruimte is 1,5 week terug gebeurd en daar mochten we 48 uur ook niet in. Wat geen probleem was, we komen er vrij weinig :)

@Walker De koudebruggen hadden we ons gerealiseerd. Er is helaas geen andere wijze.

@Peter Er zit wel iets van isolatie tussen pan en dakplaat. Centimeter of 3 denk ik. Dat was zichtbaar na plaatsing van een dakraam.

@Impie Dank voor de schets. Buitengewoon handig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
44mm is op zich voldoende lijmoppervlak. Iets breder maakt het wellicht makkelijker om de rillen lijm snel neer te leggen. Werk snel, want de lijm wordt snel hard. En bereid het goed voor.

Zorg voor een goed kwaliteit kitspuit! Dat soort lijm wil nog al eens erg stroperig zijn, en er is dus veel kracht voor nodig om deze uit de tube te krijgen. Een goede kitspuit scheelt veel.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #10
Je kunt eventueel ook een dunnere lat (44x18 of 50x22) gebruiken, want die extra dikte voegt mijns inziens niet heel veel toe - buiten wat extra marge. Sterker nog, hoe verder je de schroeven van de gording af doet, hoe meer draaiende kracht er op de gelijmde balk komt te staan en hoe zwakker het geheel dus wordt.

Bijkomend voordeel van een dunnere lat is dat je die eenvoudiger over de gehele lengte vlak tegen de gording aan krijgt; je kunt hem immers makkelijk vervormen met wat lijmklemmen. Bij 44x44 moet je oppassen dat er geen gaten ontstaan tussen de gording en de balk vanwege eventueel kromgetrokken hout. Daarentegen heeft een balk van 44x44 weer het voordeel dat je voor het raamwerk minder precies hoeft te zagen en meer marge hebt tegen splijten (wat je trouwens weer kan voorkomen met voorboren).

Kortom: allebei zijn prima en hebben zo hun voor- en nadelen, maar schroef bij gebruik van 44x44 wel je raamwerk zo dicht mogelijk op de gording vast aan de 44x44.
 

Paveway

 • #11
Goed punt Impie. Zal er aan denken om inderdaad zo dicht mogelijk tegen de gording te schroeven. Maar denk wel toch voor 44x44 te gaan vanwege de marge.

Dank jullie allemaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Voor dit soort kit (e.a.) is gebruik van een kitspuit op lucht ideaal, het kost geen kracht om deze spuit te gebruiken en de hoeveelheid is regelbaar door instellen van l

1634938060788.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
of op accu...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #14
Kan ook maar is wel erg duur.
 

Paveway

 • #15
Pneumatische kitpistool had ik ook aan gedacht na de opmerking dat het kitten wel rap moet gebeuren. Weet niet of je merken mag noemen maar heb een -denk ik- goede gevonden. Nu op zoek naar een compressor. Voordeel van lucht boven een elektrische is dat een compressor natuurlijk voor meer dingen gebruikt kan worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu