Isoleren binnenkant dak of vliering?

Hobbyben

 • #1
Hallo,

Ik heb een oud huis(bwjr ~1935). Nu ben ik stapsgewijs aan het moderniseren en ook isoleren.

Het pannendak ligt op planken (~20 mm dik) daaronder bevind zich een bergzolder (vlizotrap, in midden kan ik net staan). De zoldervloer bestaat ui balken waar mdf platen op zijn gelegd (sommige los, andere gespijkerd) hier zit ook de electra van de bovenverdieping in verwerkt.

Als ik de vliering zou isoleren dan werkt dat het makkelijkste met een 'wol achtig' materiaal. Ik ben dan wel wat bang voor ongedierte. (er loopt wel eens een muisje..) Met een dampopen natuurlijk materiaal zou het mooiste zijn, kost ook nog geen hoogte.

Alternatief materiaal is PIR (achtige) platen, niet geschikt voor muizennestjes, echter veel werk, alles op maat maken en niet meer dampopen dus een condendatie risico (alhoewel vocht waarchijnlijk wel weer weg zou kunnen).Helaas dan wel last van electra buizen.

2e optie: isolatie aan de binnenkant van het dak (planken onder de pannen) te bevestigen. Hier zou een hard plaat wel geschikt voor zijn, echter dampscherm lijkt een me een probleem in de praktijk, ik ga ook niet afwerken met gips oid voor een bergzolder. half loshangende dampfolie lijkt me niets. Zou ik PIR plaat direct tegen dakbeschot kunnen schroeven/ lijmen? (inhet kader van geen spleet = geen neerslaand vocht uit lucht.)

*Wat is het effectiefst vliering of dak?? (ook voor warmte in zomer)
*Kan ik PIR platen zonder dampscherm tegen dakbesschot schroeven of rot het dakbeschot dan weg?
*Zijn er dampopen alternatieven (vaste platen) voor PIR, die muis (on)vriendelijk zijn?

Andere suggesties ideeen zijn ook welkom.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  We hebben het hier al heel vaak over exact dit probleem gehad. Lees je even in in de materie, en kom dan terug als je specifieke vragen hebt :wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu