Warm plat dak extra isoleren met glaswol aan de binnenkant?

Heze

  • #1
Op internet zat ik al enige tijd te zoeken naar het antwoord op mijn vraag, en kon het nergens vinden dus bij deze waag ik hier een poging:

Ik heb een plat dak (hout) die warm geïsoleerd is (isolatie aan buitenkant dak). Nu heb ik nog een hoeveelheid glaswol over; mag ik dit aan de binnenkant (tussen dak en afwerkplafond) toepassen als extra isolatie?
Ik wil namelijk geen problemen krijgen met rotting in het dak door fout gemonterde isolatie.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
Groeten Hendrik
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ligt er boven op je dak en hoeveel cm dik is dat. Hoe dik is die glaswol. Je zal wel gelezen hebben dat van onderen isoleren niet ideaal is.
Hoe wil het plafond afwerken. Zitten er veel leidingen en buizen tussen of in het plafond. Deze kunnen enorm in de weg zitten als je de damprem volledig gesloten moet aanbrengen.
De aansluiting van de spouw tegen het dakbeschot wil nog wel eens over het hoofd worden gezien maar deze kan behoorlijk van invloed zijn.
 

Heze

  • #3
De constructie van boven naar beneden:
- dakleer
- 8 cm PIR isolatie (ik denk dat het PIR is)
- underlayment plaat
- houten balken
- plafond

De glaswol die ik tussen de balken wil stoppen is geloof ik 8 of 11 cm dik. Alle buizen (drinkwater, CV en afvoeren) lopen door het beton in de grond. Alleen de elektriciteitsleidingen moeten via de muren en boven het plafond aangevoerd worden.

Om nog even duidelijk te zijn: de PIR isolatie ligt al op het dak, en ik zit er over na te denken om als extra isolatie ook glaswol toe te passen omdat ik het toch heb liggen en ik het ook zonde vind om de ruimte tussen de balken weg te timmeren (dan stop ik er liever glaswol in, mits het geen vochtproblemen oplevert). Het is dus niet zo dat ik moet kiezen tussen een van beide isolatie methoden.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

JayDee

  • #4
Ik zou het niet doen. De isolatiewaarde van 8cm pir is een stuk hoger dan die van glaswol. Het zal dus niet veel toevoegen. En om voor zo weinig extra isolatie het risico nemen dat de boel gaat rotten is zonde.

Het glaswol kun je misschien later voor een andere klus gebruiken of verpatsen. De ruimte kun je misschien benutten door het plafond te verhogen.
 

Bernhard

  • #5
 

Bernhard

  • #6
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
In beide voorbeelden mis ik op de houten vloer de damprem. Neem maar aan dat deze erin zit. Toen men die 80mm PIR/PUR aanbracht, dat is nog niet zo lang geleden, wisten we een damprem is beslist noodzakelijk.
Wat is de rede daarvan, als laatste laag staat geen bitumen vermeld.
 

Bernhard

  • #8
WGB
Een damprem reduceerd de hoeveelheid gas ( waterdamp ) die door de folie kan gaan.
Er bestaat geen materiaal wat 100% dampdicht is en zeker geen bouwkundige constructie. De grafieken laten zien dat met de extra glaswol in de dakconstructie de kans op condensatie toeneemt.
Als je iets wil aanvullen aan de grafieken is dat altijd welkom.
Ik heb begin jaren 70 veel berekeningen gemaakt en veel ervaring opgedaan met het voorkomen van condensatie in bouwkundige constructies
Ik geef geen garantiecertificaat.
mvgr Bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Er wordt toch ergens, voor de isolatie een damprem geplaatst. Waarom plaats je deze niet, als is het maar om te zien wat er gebeurd. Waarom laat je die bitumen laag weg, lijkt me beter als je deze in je berekening meeneemt. De laatste bepaald toch in hoge mate hoeveel vocht er in een constructie wordt opgesloten of heb ik het nou mis.
Een damprem reduceerd inderdaad de hoeveelheid vocht in een constructie, deze zal nooit volledig dampdicht zijn maar in elke constructie zal altijd een hoeveelheid vocht weer opdrogen. Als het opdrogen nou maar meer is dan het vochtig worden moet het lukken.
 

Bernhard

  • #10
WGB
Waterdamp condenseert. Water kan verdampen tot een gas en condenseert op koude vlakken en dan is het weer water.
Water droogt niet.
Omdat het berekenen van de bitumenlaag een te verwaarlozen waarde geeft heb ik die niet opgenomen. Dat kan jij dan berekenen. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu