Houten muren en plat dak isoleren aan de binnenkant?

Mackit

 • #1
Goedendag, eigenlijk heb ik op drie onderdelen vragen;
wij hebben een houten loods van 15x6 meter die wordt voorzien van een nieuw dak want nu zitten er adbest platen op. We willen gebruiken geïsoleerde sandwich dakplaten. Kunnen we het beste daarover heen dakpannen doen of zijn de sandwich dakplaten reeds voorzien van dakpanplaten ook een goede optie?

Verder heeft de loods houten wanden die worden geïsoleerd.
Kunnen we dan het beste dampdichte of damp open folie gebruiken,
en isolatie materiaal van glaswol of steenwol?
En voor de binnenafwerking van de isolatie is er ook nog verwarring..
Gipsplaten, MDF prime met een laklaag, of watervast spaanplaat?

In open verbinding met de loods staan een stenen garage en een schuur met een plat dak. Over het isoleren via de binnenkant van het dak hoor ik ook verschillende berichten, kan wel, kan niet..?

De bedoeling is om speelgoed op te gaan slaan in de loods wat in karton verpakt is dus de bedoeling is om de loods vochtvrij te krijgen.


Bedankt alvast voor de hulp!! :D
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Millew

  • #2
  Geisoleerde dakpanplaten is het eenvoudigste.
  Bij een pannendak zal je waarschijnlijk het dak moeten versterken omdat het gewicht van de pannen veel hoger is dan de golfplaten.

  Bij de wanden dampdichte folie aan de binnenkant en bij een niet geheel wind- en waterdichte buitenwand ook nog een dampopen folie aan de buitenkant.
  Dus opbouw van buiten naar binnen:
  1 bestaande wand
  2 dampopen folie
  3 isolatie, steenwol of glaswol maakt niet veel uit
  4 dampdichte folie
  5 afwerking; mijn voorkeur zou uitgaan naar gipsplaten uit oogpunt van brandveiligheid, maar die anderen zou ook wel kunnen.

  Een plat dak met bitumen o.i.d. van binnen uit isoleren kan wel, als je de dampdichte folie onder de isolatie zorgvuldig aanbrengt. Alle naden en aansluitingen afplakken met speciaal daarvoor verkrijgbare tape.
  Voor een opslagruimte moet dat voldoende zijn.
   

  Mackit

  • #3
  Dank je wel Millew!

  Begrijp wat je zegt allemaal. Wat betreft de afwerking met gipsplaten
  daar kan ik dan alleen moeilijk nog iets aan ophangen toch?
  En iemand heeft tegen mij gezegd dat de MDF prime platen vocht opzuigen en dit niet meer afstaan, of is dat niet zo?
  Heb nog een klein vraagje over het geheel.
  Stel dat we de plate daken niet isoleren heeft isoleren van de wanden dan nog wel zin?

  Super dat je de tijd hebt genomen om me te helpen. :D

  Groet Kitty
   

  Millew

  • #4
  Ik ga er van uit dat je ook een raamwerk van hout plaatst om de afwerking op te schroeven. Tussen het raamwerk in komt de isolatie. Ik was daarmee niet volledig in mijn vorige bericht.
  In het raamwerk kan je dan op de plaatsen, waar je iets op wil hangen, stroken multiplex opnemen.

  MDF of watervast spaanplaat is ook goed. Dat MDF vocht opneemt en niet meer afstaat is een misverstand. Elk bouwmateriaal stelt zich, wat vochtgehalte betreft, in op de relatieve vochtigheid van de omringende lucht.
  Wel kan het gebeuren dat MDF opzwelt als het nat geworden is en ook iets opgezwollen blijft als het weer droog is. Net als bij gewoon spaanplaat, maar in mindere mate.

  Ik neem aan dat je de ruimte ook gaat verwarmen in de winter. Al is het maar om het vorstvrij te houden. Anders heeft isoleren niet zo veel zin. Zonder verwarming zal de binnentemperatuur na verloop van tijd ongeveer gelijk of iets hoger worden als de gemiddelde dagtemperatuur.
  Niet isoleren van een gedeelte zal dan leiden tot een iets hoger energieverbruik. Maar het effect van het wel geïsoleerde deel blijft hetzelfde.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu