Dak van de opbouw aan de binnenkant isoleren

Marsam

  • #1
Beste leden,

Ik moet het dak van de opbouw aan de binnenkant isoleren. Aanvankelijk was het de bedoeling om het geheel met glasvezel in combinatie met een dampremmende folie te isoleren. Ik ben echter allerlei verhalen over rottende constructie nadat het geheel met glasvezels geïsoleerd is tegengekomen. Ik ben hier behoorlijk van geschrokken en heb daarom besloten om het dak met PIR platen met een 2-zijdige aluminium cachering te isoleren. Is dit een verstandige keuze? Zo ja, hoe maak je de naden dicht tussen de platen en de horizontale balken? Doe je deze dicht met aluminiumtape? Tot slot: hoe maak ik de openingen/ ruimtes dicht bij de centraaldozen? Doe je deze dicht met purschuim?

Ik heb enkele foto's toegevoegd ter illustratie.
Alvast hartelijk dank voor de reacties en adviezen.

PIR 2-zijdig Aluminium.JPG platdak 1.jpg platdak 2.jpg platdak 3.jpg
 

Charel

  • #2
Het is de in de dakopbouw ontstane condensatie die een rottende constructie kan veroorzaken, niet de glaswol op zich !
Je kan eender welke isolatie gebruiken tussen die balken maar je moet wel steeds een ononderbroken damprem voorzien liefst een klimaatfolie.
Het gebruik van pir platen met tweezijdige aluminium cachering heeft geen zin !
Bij isolatie onder de dakvloer zoals bij u spreekt men van een koud dak.
Zo mogelijk kan je beter kiezen voor een warm dak waarbij de isolatie boven de dakvloer ligt. Dat is de beste manier om condensatie ten allen tijde uit te sluiten.
 

Marsam

  • #3
Beste Charel,
Bedankt voor de reactie. Wat adviseer je mij aan? Kan ik voor glaswol kiezen? Wat bedoel je precies met een ononderbroken dampremmende folie? Op het dak ligt op dit moment dakleer, waardoor de isolatie helaas niet boven de dakvloer kan liggen.

Ai! Wat een hoofdpijn dossier zeg!? Mijn God!!
 

Charel

  • #4
Met een ononderbroken folie bedoel ik dat die zonder enige dampopen of luchtopen onderbreking moet zijn aangebracht van muur tot muur waarbij die dus onder de balken door wordt aangebracht. Als je isolatie zou gebruiken met een alucachering dan heb je per plaat wel een damprem waarbij je ook nog de naden tussen de platen zou kunnen afkleven, maar dan kan er altijd nog waterdamp passeren tussen de ontelbare overgangen tussen de isolatie en de balken.
Onder die damprem (klimaatfolie) dien je een belatting aan te brengen waarop je de plafondafwerking aanbrengt. Eventuele kabels of leidingen kunnen in die tussenruimte (leidingspouw) worden gelegd zodat je nergens een doorboring van de folie moet maken.
Je kan nog perfect isolatie voorzien boven op het al aanwezige dakleer, dat dakleer is dan het dampscherm en dan moet je boven die isolatieplaten een nieuwe dakbedekking aanbrengen.
 

Marsam

  • #5
Aha!! Heel erg duidelijk. Hartstikke bedankt voor de reactie. de truc zit hem dus bij het aanbrengen van de dampremmende folie. deze moet dus ononderbroken zijn. Duidelijk!! Nogmaals dank voor de reactie. Eventuele aanvullende informaties zijn uiteraard van harte welkom!!
 

PimKlus

  • #6
Klimaatfolie is beter voor deze toepassing zoals @Charel aangeeft. Dit is wat anders dan een dampremende folie. Google svp voor het verschil.
 

Marsam

  • #7
Ik heb gek genoeg overheen gelezen. Excuses @Charel. Ik heb het opgezocht en klimaatfolie lijkt een veel betere keuze dan een dampremmende folie. Jij ook bedankt @PimKlus voor het wijzen van mij hierop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu