Op bestaande betonvloer isoleren?

snip64

 • #1
Goedendag. Vraagje. Ik heb hier een serre met een betonvloer erin met vloertegels. Dat geeft veel kou af. Ik kan niet te hoog gaan ivm deuren. Maximaal 2 cm. Inclusief een eventuele " vloerbedekking" in de vorm van laminaat of zoiets. Hoe kan ik dit het beste aanpakken om toch wat minder kou aan de voeten te krijgen ? Mvgrt frans.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #2
Eerst kijken of je niet naar beneden kan: Tegels eruit, dekvloer eruit.
Of de deuren inkorten.
1 cm isolatie is namelijk een beetje weinig, vooral omdat het druk vast moet zijn.
Aan de andere kant scheelt 10mm eps met laminaat al een boel ten opzichte van tegels zonder isolatie.
 
 • Like
Waarderingen: snip64

snip64

 • #3
Dank je. Het is geen optie om de vloer eruit te halen. De serre is erop gebouwd. Maar zoals u beschrijft zou het 1cm eps direct op de tegels kunnen worden ? En daarover de laminaat isolatiefolie erop nog met daarop het laminaat?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
1 cm EPS, XPS of PIR doet niet zoveel.

De serre is gebouwd als "Sommergarten". Dat is prima in de zomer. In de winter zet je je kuipplanten en bloempotten in en hou je de deur naar de woning gesloten.

Voor een "Wintergarten" moet je echt anders gebouwd hebben.

Een Wintergarten is ook zomaar 2 tot 3x duurder in aanschaf en bouw.
 
 • Like
Waarderingen: Charel en snip64

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #5
1 cm eps doet bijna oneindig veel ten opzichte van niks.
Dat kan zo het verschil zijn tussen een vloer temperatuur die van 12 naar 16 graden gaat.

Dat houdt trouwens niet in dat ik het een goed idee vind. Als die serre inderdaad gebouwd is als "Sommergarten" dan die ook zo gebruiken.
Dan bijvoorbeeld een dik vloerkleed en IR-verwarming als je er wilt zitten.
 
 • Like
Waarderingen: snip64

snip64

 • #6
Tja hij is er nu eenmaal. Swinters met de zon erop is het lekker vertoeven erin. 30 graden met de zon erop is geen uitzondering. Maar we willen er ook graag in vertoeven in de avond uurtjes. Met koude voetjes dus nu. Daarom de vraag. Maar ik denk dat een paar graden al scheelt met de aangeboden redelijke mogenlijke oplossing. Met kleed op de vloer erbij zal het beter uit te houden zijn. Beter iets dan niets. Dank u voor de snelle reacties.
 

snip64

 • #7
Btw de serre is rondom goed geïsoleerd. Ook de dikke polycarbonaat dakplaten. Er is een kachel aanwezig. Het is alleen de betonvloer die niet is geisoleerd. Die ligt rechtstreeks op de straattegels gestort zag ik. Het was begonnen als terras met overkapping en later is hij rondom dichtgebouwd. En ik heb hem later dus buiten en dak vernieuwden geisoleerd. Dubbel glas enz. Het was een bestaande vloer. En daar kan ik nu weinig aan veranderen aan deze bestaande vloer zonder alles weg te halen en opnieuw te maken. Dus daarom de vraag om de temperatuur iets hoger te krijgen van de vloer. En alle beetjes helpen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Weet je hoe dik het beton is?
Misschien kan je wel een paar centimeter verwijderen. De rand waar de wanden op staan laat je dan hoog. Veel werk, maar niet heel duur om te doen, misschien de moeite.
Wel eerst uitzoeken of het kan.

De complete vloer er (in delen) uit zonder de wanden af te breken kan ook, maar dat is geen doe het zelf klus voor de meesten.
Van buitenaf een kruipruimte maken kan ook nog, wel lastig.

ps. ik had het over eps, pir is beter, maar ik kan het niet vinden in 1 cm dik.
 
 • Like
Waarderingen: snip64

snip64

 • #9
De betonvloer , die op de straattegels is gestort , is ongeveer 5 a 6 cm dik. Met daarop de vloertegels. De wanden op de vloertegels laten staan en de rest weghalen van het beton is denk geen optie. Op het beton ter plekke van de zijwanden is de vloer wel een paar cm hoger. Als ik de vloer wil laten liggen is er denk ik weinig opties voor isolatie begrijp ik hieruit. Dat word dus alleen een vloerkleedje in de winter erop.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Als je de vloer wilt isoleren moet je echt denken aan minimaal een centimeter of 10 aan isolatie.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd en snip64

snip64

 • #11
Dank u. Dan houd het op. Het was de moeite waard om het in ieder geval te proberen. Ik weet nu wat de mogelijkheden zijn. Bedankt voor uw advies.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu