Isolatievragen betonvloer op zandondergrond

Herbiek

  • #1
Hallo klussers,

Na het lezen van wat vragen en antwoorden omtrent het maken van een aanbouw met betonvloer op zand heb ik daar nog wat vragen over.

Het wordt een fundering met betonvloer voor een serre waar ik vloerverwarming in ga leggen.

Ik las op een aantal plekken op dit forum dat de opbouw van dit type vloer begint met het leggen van plastic (tegen op trekkend vocht), vervolgens 10 cm EPS (bouwbesluit?), waarna de constructievloer ( > 10 cm) volgt en dan de afwerkvloer waarin de vloerverwarming in verwerkt is.

Mijn idee is om tussen de constructievloer (> 10 cm) en de afwerkvloer (voorzien van kimband) 5 cm drukvaste isolatie te leggen zodat alleen die 7 cm afwerkvloer wordt opgewarmd ipv de gehele constructievloer.
Ik heb namelijk in het bestaande stuk woonkamer een vloerverwarming die ingefreesd is en snel opwarmd. Deze constructie zal minder snel warm zijn bij het opwarmen.. dat realiseer ik me, maar hele constructievloer opwarmen zie ik niet zitten.

Als dat idee geen bezwaren heeft, is er dan nog een reden bij om bijvoorbeeld 5 cm isolatie tussen de constructievloer en de zandgrond te leggen? Op zich maakt het dan toch niks uit dat die constructievloer niet geïsoleerd is?

Zie ik iets over het hoofd?

(nog wat achtergrond info..
Wij wonen op de veluwe met alleen maar zandgrond, heien dus niet nodig.
Ik leg in de contructievloer bouwstaal met 6 mm 150#)
Grond waar aanbouw komt heb ik alleen zover afgestoken dat ik daar direct met opbouw begin (geen verdichtingszand omdat ik van mening ben dat opbrengen van nieuw zand minder dicht is/word dan de laag die er nu al jaren ligt)



Alvast bedankt voor jullie tips en meningen..
 

Fiesiekus

  • #2
Lijkt warmtetechnisch allemaal wel te kloppen. Vraagje: hoe zet je de vv-slangen vast? Je hebt nu nl. geen betonnen onderlaag waar ze aan gemonteerd kunnen worden?
 

Herbiek

  • #3
Hoi Fiesiekus,

Dat was ik dus nog vergeten te vermelden... in die afwerkvloer leg ik ook weer bouwstaal maar dan alleen om de vloerverwarming met tieraps op vast te zetten.. (dat die vloer dan weer sterker wordt is alleen maar meegenomen).. :-)

Dus jij vind die onderste isolatie laag onder de constructievloer overbodig?
 

Fiesiekus

  • #4
Ja, maar die 5 cm tussen afwerk- en constructievloer is wel wat weinig. Waarom niet die ook gewoon 10 cm?

Hoe groot wordt de totale vloer (l x b)?
 

Herbiek

  • #5
Totale vloer word 4 meter breed.. en de maximale 2,5 meter diep (zonder bouwvergunning).

Die drukvaste isolatie die ik in bedachte heb is geen EPS maar ander materiaal en heeft lichtgroene kleur. Heb die niet gezien in 10 cm variant.
 

MvanV

  • #6
Het is niet altijd de dikte die telt, het is uiteindelijk de R-waarde die telt.
Voor nieuwbouwvloeren moet je meen ik 2,5 halen. Dat is met EPS 10 cm, maar sommige materialen kunnen dunner.
Lichtgroen klinkt beetje als Pir/Pur, en dan red je het met iets minder misschien al.
Kan je er niet 2 op elkaar leggen van die dunnere?

Op zich is 5 of 10 cm geen gigantisch verschil in energiebesparing, maar voor nieuwbouw moet je je aan het bouwbesluit houden, dus je kunnen verantwoorden. Achteraf uitbreken vanwege een ambtenaar is wel het laatste dat je moet willen.
Het is bovendien goed voor je energielabel tzt, en daar gaan mensen straks wel op letten, dus als je 1 of 2 lettertjes hoger komt door 200 euro extra isolatiemateriaal is dat het zeker wel waard. En je verdient het zelf eigenlijk ook gewoon binnen enkele jaren terug, dus waarom niet.
 

Herbiek

  • #7
Op zich klinkt dat verhaal heel logisch, maar als ik de vloer zelf bouw, wie gaat mij dan controleren of ik mij ook echt aan dat bouwbesluit houd. Dat is mijn eigen verantwoordig heb ik gelezen, maar kan me niet voorstellen dat iemand bij de bouw van het huis de vloer open gaat breken om te controleren of de aanbouw voldoet aan de regels van het bouwbesluit.

Ik zal de R waarde van de gekozen isolatie er eens op nazoeken en dat neer zetten. (lastig als je geen merknamen mag noemen :o )
 

Herbiek

  • #8
Ik ben net even op zoek geweest naar de R waarde van gekozen drukvaste isolatie.

Vreemd genoeg heeft dezelfde fabrikant 2 soorten producten waarbij mijn gekozen isolatie in W/(m.K) wordt uitgedrukt en de ander wel met een m2.K/W waarbij dan ook de tekst Rc Waarde wordt tebruikt.

Ik weet niet hoe ik die W/(m.K) moet omrekenen naar een R(c?) waarde.

maar voor de verschillende diktes zijn dit de waarden:

Warmtegeleidingscoëfficiënt:
- 20 t/m 30 mm 0,032
- 40 t/m 60 mm 0,034
- 70 t/m 80 mm 0,036
- 100 t/m 160 mm 0,038 (hij is er dus toch in 10 cm :-) )
(allemaal dus in W/(m.K) )

De gekozen isolatie heeft een sponning.

1. Kan mij iemand vertellen hoe ik dit moet omrekenen.
2. Zijn er nog meer zaken die bij het bouwen van een serre komen kijken mbt het bouwbesluit?

Alvast bedankt!
 

Fiesiekus

  • #9
Die waarden in W/m.K moet je delen door de dikte van de isolatie die je gebruikt (in m). Dus bij 100 mm delen door 0.1 Dan heb je de waarde in W/m2.K Van dat getal neem je de reciproke (dus 1/(getal)) en je hebt je waarde in m2K/W.
 

Herbiek

  • #10
Bedankt voor je antwoord voor het omrekenen.
Toch vind ik het vreemd dat 2 lagen van 5 cm dik een betere R waarde (2.9411) geven dan 1 laag van 10 cm dik (2.6316) ?

Klopt dat wel?

De minimale R waarde moet 2,5 zijn volgens het bouwbesluit?
 

Fiesiekus

  • #11
Dat zijn wandeffecten. Als je 2 lagen van 5 cm neemt, heb je 2x het voordeel van de onder- en bovenvlak. Het verschil is 10%.

Bouwbesluit ken ik niet.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je kan prima alleen aan de binnenzijde isoleren en de isolatie aan de onderkant van de vloer helemaal weglaten. zeker als je het binnenspouwblad op foamglas zet.
Dan hou je een ondoorbroken thermische schil.
 

Herbiek

  • #13
Hallo Boertje,

Dank je voor je reactie.
Kun je me uitleggen wat foamglas is?
Binnenspouwblad wordt gezamenlijk met het buitenspouwblad toch op een betonnen (voorzien van wapening) voet gezet. Moet ik daartussen ergens "foamglas" gebruiken?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als je je isolatie boven op de constructie vloer toepast
ontstaat er ter plaatsen van de gevel een koudebrug
door contact van het binnenblad met de koude betonnen funderingsplaat.

Deze koudebrug kan je o.a. onderbreken met foamglas (merknaam mag ik niet noemen maar google doet wonderen wat dat betreft)
foamglas is een isolatiemateriaal dat bestaat uit glasschuim het wordt geleverd in smalle stroken geschikt om als onderste laag van je muur te dienen als het niet om een al te zwaar bouwwerk gaat
(bijvoorbeeld normale eengezinswoningen van 2 bouwlagen)
 

Herbiek

  • #15
Jij hebt het over het gebruik van foamglas op de onderste laag van mijn muur, maar de fundering die ik maak wordt geheel bebouwd door een aluminium (thermisch) gescheiden serre. Ik bouw er geen muur op. (glas tot onder aan de grond.

Volgens mij rust de constructievloer op het binnenspouwblad. Ik vraag me alleen nog af hoe ik de afwerkvloer dan tot aan aliminium gevel laat lopen die op het buitenspouwblad wordt geplaatst. (ik druk in elk geval van die drukvaste isolatie tussen de binnen en buiten spauwblad (onder het maaiveld)...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
Als je een vloer in het werk gaat storten waarom maak je dan geen vorstrand.
Dan heb je helemaal geen metselwerk meer nodig
En zit alles aan elkaar vast zodat je geen zettingsverschillen kunt krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu