Isolatie waarde

HenriD

  • #1
Hallo, Afgelopen zaterdag de rest van de zolder geïsoleerd en de gipsplaten zitten er ook bijna aan. Nu was ik nieuwsgierig naar de isolatiewaarde. Ze hebben het over R-waardes en RC-waardes. Nu is mij verteld dat een R-waarde van 2,5 het streven moet zijn. Nu ben ik al aan het zoeken geweest hoe ik dit kan berekenen maar dit gaat mij boven de pet. Ik ken al die termen niet. Wie kan mij helpen? Hieronder nogmaals de volgorde van materialen waarmee mijn dak is opgebouwd. Van buiten naar binnen:

Sneldekkers, latten, Spirtech dampdoorlatende folie, houten dakbeschot, gordingen met daartussen: 2 lagen van 3,5 cm pir of pur platen waarop een dampremmende folie zit, regelwerk, gipsplaten.

Wie o wie kan mij helpen. Wanneer nog meer info nodig is dan hoor ik dat graag. BVD.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
PIR of PUR dat scheelt iets. PIR isoleert meestal iets beter. Maar je zit redelijk goed je komt tussen de 2,5 tot 3.00 uit. De intentie is om naar 4 te gaan. Ik mis in je opgave wel de damprem onder de gipsplaten.
 

Tiho

  • #3
Die zat op de platen twee keer :wink:
 

HenriD

  • #4
Dat klopt. Dit waren platen waar een folielaag op zat. De folie van de eerste laag platen zit tegen het dakbeschot en hier zijn wat gaatjes in gesneden om een dubbele laag folie te voorkomen. Dus de folie van de 2e laag zit naar binnen gericht onder de gipsplaten. Evt. naden en kieren zijn zoveel mogelijk afgetapes met folietape.

Hoe kun je overigens het verschil tussen pur of pir platen zien? Het waren gebruikte platen en er stond niets op of zo.

Hartelijk dank voor de reacties !
 

Tiho

  • #5
R waarde van je Pur is:

dikte/warmteweerstand is 0.07/0.03 = 2.33

Er zijn ook twee keer de overgangsweerstanden bij elkaar 0.15

Is samen alweer R 2.48

Het hout en het gips is ook te berekenen alleen zijn daar wel diktes voor nodig. Verder dan tot en met het dakbeschot kan ik je niet helpen.
 

HenriD

  • #6
Dikte van het gips is 0,95 dik. Regelwerk is dacht ik 2,5 dik. Dakbeschot zal ook zo`n 2 tot 2,5 zijn..... Maar mijn doelstelling is met een R-waarde van rond de 2,5 tot 3 al gehaald dus :!:
 

HenriD

  • #7
Begin topic aangepast
 

Tiho

  • #8
Gips en dakhout is weer o.15 erbij, dat schiet niet erg op :wink:

Maar je doelstelling is dus behaalt, mooi.
 

MvanV

  • #9
Bekijk goed de verpakking van het isolatiemateriaal, of zoek op internet bij de fabrikant naar dat type. De R waarde horend bij de dikte wordt eigenlijk altijd wel opgegeven.
Daarbovenop komt nog de rest van de matarialen, maar dat is niet zo veel. DIe 0.15 + gips, en dat zal dan iets van 0.3 worden ofzo. Dat tel je nog op bij de waarde van het isolatiemateriaal.

Vaak wordt uit luiheid alleen maar naar het isolatiemateriaal gekeken door mensen, als dat al 2,5 is dan zit je hoe dan ook goed. De rest is niet zo veel.


R=2,5 voor nieuwbouw is verplicht. Dat wordt R=3,5 binnenkort, maar dat is geloof ik nog niet ingegaan (nieuwe bouwbesluit)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu