Keuze isolatiewaarde PIR plaat

Empeevee

  • #1
Binnenkort wordt het pannen-dak van ons huis van isolatieplaten voorzien. Op de offerte staan Opstalan PIR platen van 7cm dik met een r-waarde van 2,5. Nu denk ik er zelf over om platen te kiezen met een hogere R-waarde van 3,5. Maar die zijn wel dikker en duurder. Kan iemand mij vertellen of dat verschil merkbaar is? Scheelt dat bijvoorbeeld in de winter een paar graden en dus m3 gas op de stookkosten? Of wordt het verschil pas merkbaar als je richting R=4,5 gaat?
 

Fiesiekus

  • #2
Je kunt er van uitgaan dat de eerste "laag" isolatie het meeste besparing oplevert. De volgende laag geeft minder besparing, omdat de warmtestroom al is afgenomen door die eerste laag, Het extra besparingseffect van isolatie neemt dus af met toenemende isolatiedikte.

Meer isolatie zal dus ongetwijfeld beter isoleren en dus m³ gas schelen. Hoeveel m³ gas het bespaart, is niet te voorspellen; hangt helemaal van factoren als stookgedrag, gebruik zolderruimte, oppervlakte dak en overige isolatiemaatregelen af.
 

Chathanky

  • #3
Neem een dakvlak van 50m2.
R waarde zonder isolatie is zo`n 0,5
R waarde 2,5 en R waarde 3,5.
Gemiddelde wintertemperatuur 3 graden. binnen 20 graden.

Situatie zonder isolatie:
50m2/0,5x17=1700 watt verlies.

Situatie met 2,5 aan isolatie er op:
50m2/(0,5+2,5)x17=283,3 watt verlies.

Situatie met 3,5 isolatie:
50/(0,5+3,5)x17=212,5 watt verlies.

De maatregel met 2,5 aan isolatie levert een vermindering van 1416,6 watt op, met 3,5 is dit 1487,5 watt besparing op.
Het verschil tussen 2,5 en 3,5 is dus een kleine 71 watt extra.
Ten opzichte van 1700 watt uit de ongeïsoleerde situatie is dit 4,1% extra besparing.

Dan op het gasverbruik gerekend.
Die 50m2 is laat zeggen 1/5 deel van je totale verlies. Je verliest ook warmte aan de vloer, muren en ventilatie warmte.
Als je gasverbruik 2500m3 is dan gaat 500m3 door het deel wat je wil aanpakken.
Je bespaart met 2,5 aan isolatie 416m3 gas (283,3/1700x500=83,3 verbruik)
Met 3,5 bespaar je 437m3 gas 212,5/1700x500=62,5 watt verbruik)

Je extra besparing in dit voorbeeld is dus 21m3 op je jaarafrekening als je de extra maatregel neemt. Zo`n 13,5 euro per jaar.
In procenten uitgedrukt, 1/5 deel van 4,1 %. 0,82% dus

Wordt het pas merkbaar bij 4,5 is je vraag.
Ik zou zeggen maak zon rekensommetje aan de hand van jou situatie.
Zoals fiesiekus al aangaf zal het niet veel meer bijdragen. Je kunt dan beter met dat geld een ander deel gaan aanpakken.
 

Empeevee

  • #4
Nou da's precies de informatie die ik zocht. Het rekenvoorbeeld sluit heel aardig aan bij onze situatie. Ons dak is wel iets groter (65 m2) maar de temperatuur zullen we gemiddeld binnen wat lager houden dan 20 graden.

Het probleem van dikkere platen met hogere R-waarde is - behalve de hogere aanschafkosten - dat ons dak dan dikker wordt dan dat van de buren. En als het zo weinig extra besparing oplevert dan kan ik inderdaad mijn geld beter in andere isolerende maatregelen steken. Bedankt voor jullie snelle reacties!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Uit interesse: hoe worden die platen bij je op het dak gemonteerd? Worden de oude pannenlatten verwijderd, de PIR platen op het dakschot geschroeft en daarna weer pannenlatten gemonteerd + pannen of wordt het op een andere manier gedaan?
 

Empeevee

  • #6
Bij ons gaat het hele dak eraf, het asbest houdende dakbeschot laten we meteen professioneel verwijderen. Alleen de gordingen blijven uiteindelijk zitten. De PIR platen worden daar rechtstreeks op gemonteerd (ik weet niet precies hoe). Daarop worden pannenlatten gemaakt en dan kunnen de pannen er weer op. De PIR platen zijn aan de onderzijde wit afgewerkt dus dat is meteen netjes afgewerkt.
 

Chathanky

  • #7
Al met al is het verschil niet zo groot, investeren in isolatie op andere eventuele niet geïsoleerde delen heeft in jou geval meer zin.

De grote inschatten op dit medium is lastig maar leuk dat het aardig in de buurt komt. :mrgreen:
De oppervlakteverhouding van dak tot de rest kan wel enigszins verschillen maar het principe blijft wel het zelfde.

Succes met de verbouwing en wellicht tot de volgende klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu