Isolatie & vloerverwarming woonkamer ‘jaren 30 woning - beste optie?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Situatie hier:
- Jaren ‘30 woning, nog houten vloer, in vrij goede staat (geen rot, vrijwel geen houtworm).
- Geen isolatie onder de vloer.
- Parketafwerking die aan vervanging toe is, ca 4-5 mm EPS tussen parket en vloerplanken.
- Ca 65 m2 vloeroppervlakte in woonkamer.
- 2 flinke convectors in de vloer en 1 flinke radiator bij erkerraam.

Ik wil eea gaan vervangen en up to date maken, qua verwarming maar ook isolatie. Veel kan ik zelf doen: oude vloer geheel verwijderen, elektra- en CV leidingen aanpassen, nieuwe afwerkvloer zelf leggen (wordt weer parket of PVC).
Er moet ook vloerverwarming komen: leidingen leggen en alles aansluiten op verdeler en regelingen met de CV (pomp, etc), kan ik allemaal zelf.

Mijn doel is nu om voor deze ca 65 m2 vloer de best mogelijke oplossing te krijgen qua isolatie (min. een RC van 3.5), qua verwarming (goed comfort in hele ruimte), qua kosten (zo efficiënt mogelijk gebruik van energie).

Daarom even alle kosten-aspecten buiten beschouwing gelaten zie ik een aantal opties:

1) Droogbouw vloerverwarming op bestaande houten vloer, met isolatie aanbrengen in kruipruimte direct onder bestaande vloer.

2) Hele vloer er uit, stalen (gegalvaniseerde) vloerbalken er in, EPS broodjes + natbouw dekcementvloer er op met vloerverwarmingsleidingen. Afwerkvloer er op.

3) Hele vloer er uit. schuimbeton storten (dus geen kruipruimte meer). Natbouw dekvloer er op met de vloerverwarmingsleidingen er in. Daarna de afwerkvloer (parket of PVC) er op.

4) Hele vloer er uit en dan zoals bij 3) maar dan een droogbouw dekvloer er op met de vloerverwarmingsleidingen er in.

5) Zoals hier al in de keuken gedaan: oude vloer er helemaal uit, kruipruimte egaliseren, en op juiste hoogte brengen, constructievloer van beton (ca 10 cm, met bewapening) storten, 16 cm dik PIR platen laag er op, bewapeningsmat op klossen op de PIR platen, met de vloerverwarmingsleidingen er op en dan dekcementvloer storten als afwerkvloer. Daarna de toplaag met parket of PVC.

Welke optie zou het meest voor de hand liggen om beste comfort, isolatie en energie-efficiëntie te behalen voor de woonkamer?
 

Lange Herman

  • #2
Het heeft de voorkeur om overal het zelfde systeem te hebben.
Kies dus een oplossing die het zelfde werkt als wat je al hebt.
 

Marc-S

  • #3
Dat zou idd mooi zijn, maar dan kom ik direct bij optie 5). Zo is het gedaan in de keuken.

Maar de woonkamer is een heel stuk groter dan de keuken (ca 65 m2), ik vraag mij dan ook af of optie 5) wel zo handig is en mogelijk dat een van de andere opties beter is?
 

Marc-S

  • #4
Mensen, hebben jullie nog suggesties of ideeën?

Als je een kruipruimte niet meer noodzakelijk vindt onder de woonkamer vloer, wat is dan de betere optie vanuit isolatie/vloerverwarmingsperspectief:

1) Schuimbetonvloer storten + vloerverwarmingsleidingen in een anhydrietvloer er op, of

2) Betonnen werkvloer storten (met bewapening), dan flink EPS of PIR pakket er op, vervolgens dekcementvloer (met bewapening) met vloerverwarmingsleidingen er op?
 

Wim28

  • #5
Ik ben benieuwd of de tijd nog eens komt dat men zwijmelt bij een jaren-30-huis met de oorspr houten vloer ernogin. [ons huis]
In mijn straat zie ik veel mensen bezig met de isolatie en aanpassing, vloeren & plafonds eruit: you name it.
Bij alle [woning-]acties ga ik de straat af om te kijken wat die gedaan hebben, wat de moeilijkheden en voordelen zijn enz.
Dat is ook wel weer een voordeel van identieke rijtjeshuizen.

Ik weet niet hoe oud je bent, maar een slecht scenario zie ik bij mensen die 2 jaar in de rotzooi zitten, en 3 jaar later gaan verhuizen wegens werk, toegenomen rijkdom ofditofdat.
Voor een huis zijn wij slechts passanten.
 

Marc-S

  • #6
Helemaal mee eens dat bewoners slechts passanten zijn van huizen die er uiteindelijk voor generaties staan!

Mijn huis (en vele in deze wijk), staan er al ruim 85 jaar en er hebben vast al 3 tot 5 gezinnen over de tijd met plezier er in gewoond, allemaal op die oude houten vloer van de jaren ‘30’ :-)
Bij mijn zijn ooit eens de vloerplanken vervangen maar er zit verder geen isolatie onder de vloer en dat merk je.

Er zat hier ook vrijwel geen dubbelglas in het huis toen ik er kwam wonen en nadat dit er wel allemaal was ingezet was het verschil enorm qua comfort en geluidsisolatie van burenlawaai in de tuinen hier in de zomer :-)

Wat mij ook is opgevallen, is dat de oudjes hier in de wijk, die vaak in de grootste en oudste woningen zitten (en besloten hebben daarin dood te gaan), niet veel met isolatie van huizen hebben. Die denken meer “ik doe een paar flinke truien aan, kom niet meer in het hele huis, en t zal mijn tijd allemaal wel duren - de investeringen zijn t niet meer waard” ;-)

Maar goed, die oude jaren ‘30’ vloeren hebben ook nadelen: toch flink warmteverlies, tocht, vaak toch ook houtworm (en soms rot) en ze buigen door over de tijd, etc.

Na bijna 100 jaar levensduur mag er wat mij betreft dan wel iets (veel) beters in, vooral als ook de bovenliggende parketvloer ook inmiddels zijn langste tijd al ruim heeft gehad (en niet nogmaals opgeschuurd en gelakt kan worden).

Ik heb er allemaal niet zo’n haast mee, maar als ik op een gegeven moment hier de boel wil gaan vernieuwen, en ik een kruipruimte niet meer echt nodig vind, ben ik vooral benieuwd of ik optie 1) of juist optie 2) van mijn laatste bericht hierboven serieus zou moeten overwegen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu