Isolatie onder vloerverwarming - heeft het zin? Lage isolatiewaarde.

RealCato

  • #1
Beste,

Wij zijn bezig met het renoveren van een rijtjeshuis uit 1955 waarbij we de living willen verplaatsen naar het souterrain (vanwege lager gelegen achtertuin).

Het souterrain heeft een betonvloer van circa 50cm, deze is niet geïsoleerd.

Ivm duurzaamheid en overwegen van een warmtepomp hebben we bedacht een XPS isolatielaag aan te brengen van 1cm en daar bovenop een dunne warmwaterisolatie (fermacell of NEO20), en daarop PVC. Het liefst houden we de totale opbouwhoogte onder de 4-5cm.

Heetf het überhaupt zin om met zo'n lage isolatiewaarde (R = 1?) een vloerverwarming aan te leggen, of kunnen we beter 4cm isolatielaag leggen en verwarmen met convectie radiatoren?

Groeten
Dennis
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Elke vorm van isolatie onder een vloerverwarming helpt voor een hogere warmteafgifte.
Er is alleen vaak nauwelijks plaats voor extra isolatie. Denk dan wanneer het mogelijk is, aan isolatie onder de vloer i.p..v direct onder de vloerverwarming (maar ook dat gaat niet altijd, zoals ook hier: souterrain)
Probleem is ook dat men momenteel vaak z'n zinnen heeft gezet op plakplastic (zonder daarbij de nadelen te kennen!) en alles binnen max 2 cm opbouw wil gaan aanleggen plus dan ook nog eens op een warmtepomp wil gaan aansluiten.
Bij sommige combinaties zul je concessies moeten doen.

Staar je alleen niet blind op al die isolatiewaarden. Een product met al enige vorm van isolatie is in ieder geval beter dan een product zonder.
Ik zou je sowieso vloerverwarming aanraden, zeker i.c.m. een warmtepomp.
Gebruik dan een systeem met 16 mm diameter verwarmingsbuis i.p.v. systemen met 12, 10 of nog kleinere diameter verwarmingsbuisjes.
 
  • Like
Waarderingen: RealCato

RealCato

  • #3
Hartelijk dank voor je reactie!

Ik kreeg uit andere hoek ook het advies zeker vloerverwarming te doen en niet de beschikbare opbouwhoogte op te vullen met isolatiemateriaal.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het gaat je wel enorm veel energie kosten om zo'n dikke betonlaag op te warmen en op temperatuur te houden. Ik zou het zonder isolatie in dit geval niet doen; dan ben je echt voor jan met de korte achternaam aan het stoken. Ik twijfel of je dat comfortabel gaat krijgen met een warmtepomp (dat zal natuurlijk nog van de andere factoren afhangen).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat vind je van een verwarmde vloer. Dus het is geen verwarming die bedoeld is om de ruimte op temperatuur te krijgen en te houden maar iets meer comfort geeft omdat de ergste kou van de vloer is.
De rest van de warmte krijg je van radiatoren.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
ik zou ten alle tijde adviseren on zoveel isolatie eeonder te stoppen dat je iig aan een rc van liefst 3 a 4 komt doe je dit niet is het stoken voor de wormen en zien we u waarschijnlijk snel terug over hoog gasvervruik en of slecht opwarmen.
en zoals al eerder aangegeven 16mm slang en groepen zo rond de 60 a 65 mtr
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Zit er een cementdekvloer op de betonvloer? Die kan je er eerst afhalen zodat je veel meer isolatie kwijt kan.

50cm betonvloer klinkt een beetje veel. Is het soms schuimbeton?
 

Bernhard

  • #8
Isolatie met een geringe dikte 1 a 2cm heeft niet zoveel nut.
Isolatie op de betonvloer met een flinke dikte zal de kans op condensatie van de vloer flink toenemen.
Je kan ook plafond- en muurverwarming met cv-water van ca 35grd installeren.
Als je de vloer wil verwarmen om lekkere warme voeten te krijgen zal de vloertemperatuur behoorlijk hoog moeten worden, 28-30 grd.
Met slangen van 12mm heb je een geringe opbouwhoogte. De totale afwerklaag met tegels of gietvloer wordt dan 20mm.
 

RealCato

  • #9
Dank voor alle reacties, hierbij een paar opvolg antwoorden:
- Ik geef persoonlijk niet veel om een warme vloer. Het gaat mij erom de ruimte zo efficiënt mogelijk te verwarmen en zo ons energie verbruik wat terug te brengen. De keuze is om de ruimte volledige te verwarmen met radiatoren, of met inefficiënte vloerverwarming in de bestaande bouw (45 m^2), maar ook efficiënte verwarming in de goed geïsoleerde uitbouw (24 m^2).
- Ik heb een foto bijgesloten van de betonvloer. Ik ben een leek, maar de dikte van de grijze laag is 45cm en de toplaag lijkt een cement dekvloer te zijn. Dank voor het advies om deze weg te laten halen, dat gaan we onderzoeken. De aannemer raad het wel af ivm kans op schade aan beton met lekkages als gevolg.
- Qua comfort is het voor ons belangrijker dat de ruimte snel kan opwarmen als dat nodig is. Vandaar ook 16 mm buis en daarop zo min mogelijk vloerbedekking.
- Isolatie onder de betonvloer is geen optie
- Opbouwhoogte van 4-5cm is bereikbaar, maar meer dan dat is geen optie.
- plafondverwarming is geen optie. Wandverwarming lijkt me onhandig ovm electriciteit aanleg (en het gewicht?), maar ik laat me graag verrassen.

IMG_3154.jpg
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
.........De keuze is om de ruimte volledige te verwarmen met radiatoren, of met inefficiënte vloerverwarming in de bestaande bouw (45 m^2),
Waar haal je vandaan dat vloerverwarming inefficient zou zijn: wat een onzin!

- de toplaag lijkt een cement dekvloer te zijn. Dank voor het advies om deze weg te laten halen, dat gaan we onderzoeken. De aannemer raad het wel af ivm kans op schade aan beton met lekkages als gevolg.........
Wat is dat voor een aannemer.........??? Waar zouden die lekkages dan vandaan moeten komen?

- Qua comfort is het voor ons belangrijker dat de ruimte snel kan opwarmen als dat nodig is. Vandaar ook 16 mm buis en daarop zo min mogelijk vloerbedekking.
Droogbouw vloerverwarming is de enige vloerverwarming die zal voldoen aan die wens: snel opwarmen

- Opbouwhoogte van 4-5cm is bereikbaar, maar meer dan dat is geen optie.
Ook dan is droogbouw vloerverwarming een goede optie!!

- plafondverwarming is geen optie. Wandverwarming lijkt me onhandig ovm electriciteit aanleg (en het gewicht?), maar ik laat me graag verrassen.
Droogbouw verwarming is licht in gewicht (<10KG/m2) en ook goed toe te passe4n als plafond verwarming en/of wandverwarming. Opbouwhoogte kan ook 20 mm zijn (en dan bij 16 mm verwarmingsbuis)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Bedankt voor de foto. Je hebt de dikte van de vloer dus aan de zijkant gemeten. Grote kans dat dit een vorstrandfundering is. De vloer zelf is dan een stuk dunner.

De cementdekvloer is er prima af te halen zonder (grote) schade aan de betonvloer. Uiteraard wel voorzichtig zijn als bekend is dat er leidingen door de vloer lopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu