Isolatie goed gedaan?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Vorige jaar ben ik bezig geweest met het schilderen van 2 dezelfde kozijnen. Naast de buitendeur zit in het kozijn een breed raam met daaronder houten afwerking tot aan de grond.

Ik heb toen alle houten schrootjes die vervangen moesten worden onder het raam weggehaald. Hier zat een dun plaatje piepschuim achter en een soort cementplaat (deze heb ik heel voorzichtig verwijderd want ik wist niet wat voor ellende dit kon zijn). Daarachter zaten wat constructie balkjes met een multiplex plaat waar binnen de radiator onder het raam aan hangt.

Toen alles vrij was van oude ellende heb ik de ruimte onder het raam (dus de multiplex plaat waar binnen de radiator aan hangt) helemaal schoongemaakt en de constructiebalkjes en multiplex plaat 2 x gegrond. De naden tussen de kozijnstijlen, dorpel, onderdorpel van het raam en de multiplex plaat zijn afgekit.

Vervolgens heb ik 6 cm pirplaat (met alu zijkant) tegen het multiplex en tussen de constructiebalkjes gestopt en tot slot tegen de pirplaten nieuwe houten schrootjes bevestigd. Deze vielen nu mooi gelijk met de voorkant van het kozijn. Ook deze nieuwe schrootjes heb ik rondom 2 x gegrond (dus ook de achterkant die tegen de pirplaten zit).

Tot slot de schrootjes rondom afgekit in het kozijn en alles afgegrond omdat het weer het aflakken niet meer toeliet.

Ik begin me nu alleen af te vragen of ik niet alles afgesloten heb waardoor er geen ventilatie meer mogelijk is en eventueel vocht (condens?) nergens meer naar toe kan. Aan de binnenkant van het kozijn wordt immers verwarmd en wordt het vochtig (keuken en slaapkamer) en de buitenkant is de buitengevel.



Achter de 6 cm pirplaten (2 lagen van 3 cm) zit dus de multiplex plaat die ook aan de binnenkant van het kozijn zichtbaar is. Daar hangt de radiator aan. Achter en naast de priplaten is alles 2 x gegrond en de naden zijn allemaal afgekit. Helaas heb ik geen foto van de situatie zonder de pirplaten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als ik dit soort afwerking gebruik zullen de kopsekanten bij mij niet gesloten of gekit worden aangebracht. Ik zorg ervoor dat ik met een kwast er nog bij kan. De onderzijde van de schrootjes of schroot schuin ik af zo zorg ik ervoor dat er bijna geen water kan blijven hangen of kleven.
Als de naden van de PIR platen en aan de randen zijn afgesloten moet het goedkomen. Of het te dicht is aangebracht zal moeilijk te bepalen zijn.
Die drie latten staan deze voor de PIR isolatie of is de isolatie tussen de latten aangebracht?

Er is geen risico van condenseren in de constructie als achter de schrootjes een ruimte is die van onder tot boven met buitenlucht kan ventileren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
De pirplaten zijn om de constructiebalkjes aangebracht (2 lagen van 3 cm. In de voorste laag zijn de aten om de houten latten geplaatst).

De uiteindelijke schrootjes zijn direct tegen de constructie zoals op de foto geplaatst en rondom afgekit.

De schrootjes heb ik vooraf op maat gemaakt en rondom 2 x gegrond. De kopse kanten waar ik niet meer bij kan met een kwastje zijn dus al goed in de grondverf gezet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu