Isolatie binnenzijde schuin dak bij doorhangend dakbeschot

JelmervS

  • #1
Dag allemaal,

Ik ga ons gordingendak isoleren. Het huis is uit 1934. De pannen liggen direct op het dakbeschot (messing en groef), dus aan de buitenzijde zit geen folie. Ik wil aan de binnenzijde triplex (3mm) plaatsen, vervolgens steenwol, dampremmende folie en afwerken met gipsplaten.

Aan de voorzijde van het huis hangt het dakbeschot echter flink door. De gordingen lijken prima, maar tussen de bovenste gording en de nokbalk (afstand van 165 cm) buigen de planken in het midden zo'n 2cm door. Wanneer ik steenwol gebruik met de dikte van de gordingen (15-16cm), moet ik deze in het midden samendrukken, wat ik liever niet doe. Zowel vanwege de isolerende eigenschappen, als de druk die de matten later tegen het rachelwerk van de gipsplaten gaat uitoefenen. De verticale rachels, waar ik de matten steenwol tussen wil plaatsen, zou ik moeten inzagen om het geheel passend te maken. Dit lijkt me ook niet optimaal.

Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Alvast bedankt
 

JelmervS

  • #2
Ik ben benieuwd of iemand hier nog ideeën over heeft
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Steenwol kun je prima die paar cm indrukken. Echter wat is de reden dat de planken van het dakbeschot doorhangen?
 

JelmervS

  • #4
Ja, goede vraag, dat durf ik niet te zeggen. Van buitenaf is het niet duidelijk te zien aan de pannen. We hebben het huis nu 3 jaar en bij de bouwkundige keuring (tweemaal) is hier geen opmerking over gekomen. Heb je het idee dat dit eerst hersteld moet worden? Of dat dit op zich geen kwaad kan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als het enkel zeeg is door ouderdom (en niet door houtrot) kan het geen kwaad. Minerale wol is hier dus makkelijker toe te passen dan harde platen.
 

JelmervS

  • #6
Van houtrot lijkt zeker geen sprake, dus dat lijkt dan geen probleem. Dank voor je reactie!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu