Binnenzijde isolatie steens metselwerk muur

YVO

  • #1
Binnenzijde isolatie steens metselwerk muur

bestaande situatie
bovenwoning bouwjaar 1926
buitengevel : steens metselwerk muur
afwerking binnenzijde: stucwerk

verdiepingsvloer
houten vloerbalken parallel aan aan de buitenmuur ca 6cm los vd buitenmuur
houten vloerdelen d=22mm
plafond stucwerk op riet en tengels

plan:
De buitenmuur isoleren aan de binnenzijde.
Isolatie aan de buitenzijde is niet toegestaan omdat het een gemeentelijk monument betreft
De woning is een bovenwoning betreft in een bouwblok. Isolatie aan de buitenzijde zou een zeer afwijkend beeld opleveren.

De gedachte is om de pir platen met een een gipskarton toplaag en aluminium achterzijde direct te verlijmen op de op de binnenzijde van de gevel.
De onderlinge naden tussen de platen en de naden naar binnenmuren, plafond en vloer worden met een elastische pur dicht gezet.

detail zie schets
Daar waar de verdiepingsvloer aansluit op de buitengevel is plaatselijk geen pir plaat te plaatsen, daar kom ik niet tussen.

vraag:
Is het nodig de ruimte in de verdiepingsvloer tussen buitenmuur en balk ook te isoleren? (in de schets positie A )

Alvast bedankt. gr. Yvo

 

Kaasplank

  • #2
Ik heb geen antwoord op je vraag, maar wel een aanvulling. Ik zit namelijk in een vergelijkbare situatie en heb hier nog geen concreet antwoord op kunnen vinden:

Is het voor het isoleren van de binnenzijde van een steense muur nodig om eerst al het oude stucwerk van de muren te verwijderen?
 

YVO

  • #3
Nee dat is niet nodig tenzij het los zit.
Ik verlijm de pir platen direct op het stucwerk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
De ruimte A is lastig. Geen idee.
De warmtestroom gaat tussen de onder-en boven laag isolatie richting de buitengevel. Deze is kouder omdat de isolatie zorgt dat er veel minder opwarming van binnenuit is.
Hoeveel vocht kan er door deze ruimte. Kan die hoeveelheid weer drogen zodra de weersituatie verandert. Dus het verschil tussen binnen-en buiten temperatuur kleiner is.

Hoe zit het met de kopeinden van de balken. Steunen deze in een binnen-of buitenmuur.
 

YVO

  • #5
De balkkoppen liggen op de binnenmuur. De balken lopen parallel aan de buitenmuur. De ruimte A tussen binnenkant vd buitenmuur en de zijkant van de balk is ca. 10 cm. De binnenmuur is in verband gemetseld met de steens buitenmuur. Dus via deze verbinding van binnenmuur en buitenmuur treedt er ook warmte verlies op. Maar daar valt niks aan te doen vrees ik.
 

olafdeviking

  • #6
Ha Yvo, ik zit met hetzelfde probleem nu. Hoe heb je het uiteindelijk opgelost? Wij hebben voor nu de ruimte (deels) opgevuld met PUR.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu