Isolatie, betonvloer met vloerverwarming en spouwmuur

Djeee_m

  • #1
Hallo,
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/geisoleerde-betonvloer-voor-aanbouw-storten.41660/
Helaas kan ik niet meer reageren op dit bericht. Ik heb al heel veel gelezen en me flink in mijn klus verdiept. De vragen van Marcel Boon sluiten het beste aan bij mijn vragen en ik hoop op constructieve adviezen.

Ik wil op redelijke termijn 2 maatregelen nemen om mijn tussenwoning te verbeteren en te isoleren.
De houten vloer wil ik vervangen door beton met vloerverwarming als hoofdverwarming en de spouwmuur laten injecteren met Hr++ PS Parels.

Mijn eerste vraag:
Wat is de juiste volgorde van de klus(eerst de vloer dan de spouwmuur)of maakt dit niet uit?

Mijn verdere vragen gaan verder vooral over de vloer.
Ik ben handig maar geen echte doe-het-zelver en wil deze klus gaan uitbesteden. Ik ben mezelf aan het oriënteren om het best haalbare uit de isolatie te halen en dus te besparen op de energie rekening.Zoals nu beschreven denk ik (als leek) dat optie 2 mij het meeste oplevert maar vind ik de gebruikte dikte en dus RD-waarde vrij laag. Overal lees ik dat als je een project als dit begint, je vooral niet moet bezuinigen op de isolatie en wil het dus gelijk goed doen.Ik heb een drietal aannemers langs laten komen maar die adviseren optie 1 en hebben wel eens gehoord van optie 2 maar geven aan dat vloerverwarming als een spekkachel moet werken dus vooral warm moet blijven en dus weinig moet bij verwarmen.

Nu heb ik gelezen dat 2 lagen EPS plaat in verband gelegd kan worden waardoor de RD- Waarde verdubbeld.In mijn situatie heb ik aardig wat ruimte onder de vloer en zou er dan wellicht voor kiezen om de grond onder de vloer te egaliseren en verdichten een zo dik mogelijke isolatie pakken en daarop de vloer. Als dit klopt, tot hoe dik kun je hiermee gaan om een hogere isolatie waarde te krijgen? Hoe verhouden optie 1 en 2 zich dan tot elkaar?

Kun je bij optie 2 ook een dikkere plaat tussen de constructievloer en afdekvloer gebruiken of doet een extra plaat onder de constructievloer hier iets in isolatie of warmteverlies? Zo ja wat is hier de maximale dikte om te gebruiken?

Een flink aantal aanvullende vragen op een 8 jaar oud bericht.
Wellicht zijn er compleet nieuwe inzichten :?:

Bedankt voor alle reacties en mijn excuus voor eventuele domme vragen :!:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is juist de bedoeling dat je bij nieuwe vragen een nieuw topic opent :prima:

Bedenk wat het eindresultaat moet worden van de woning. Als je nu verbouwt, doe je dat voor de lange termijn. Als je de energierekening laag wilt krijgen / houden is goed isoleren zeker zinvol. De nieuwbouwwaardes zijn 4.5 voor wanden, 3.5 voor de vloer en 6.0 voor het dak. Maar deze waardes zijn nog laag als je je bedenkt dat energieprijzen waarschijnlijk fors gaan stijgen (zoals de afgelopen jaren is gebeurd). Ook als je in de toekomst je huis elektrisch wilt/moet verwarmen.

De volgorde maakt in principe niet uit. Tenzij de ene klus de andere in de weg zit.

Bekijk bij de betonvloer als de fundering er extra door belast wordt of deze dat aankan.
 

Djeee_m

  • #4
Bedankt voor de reacties en tips tot nu toe.
Aan Subsidie heb ik nog helemaal niet gedacht dat scheelt altijd al in de portemonnee.

Als ik de isolatie waarde van de vloer wil verhogen, hoe doe je dit? tot welke dikte mag eps dan onder de constructievloer? en tot hoe dik tussen de constructievloer en dekvloer?

Op een andere website heb ik namelijk het volgende gelezen:

"Als u vloerverwarming heeft in de vloer van de begane grond, streef dan naar een Rc-waarde van minstens 5. Aangezien de verwarming in de vloer zit, heeft u meer isolatiemateriaal nodig om warmteverlies via de vloer tegen te gaan."

Een hoger resultaat haal je dan door dubbele platen onder de vloer bij optie 1?

en bij optie 2? en tot welke dikte?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dikte is afhankelijk van de lambda-waarde van het isolatiemateriaal. Een lagere lambda-waarde geeft bij gelijke dikte een betere isolatiewaarde (Rd). Van materialen met een hogere Lambda-waarde zul je dus een dikkere laag aan moeten brengen voor hetzelfde resultaat.
 

Djeee_m

  • #6
Ja dus stel dat ik in extreem voorbeeld 2 eps platen van 14 cm (Rd-Waarde:4,12)op elkaar wil plaatsen (Rd 8,24)(op een verdicht zandbed) met daarop een constructievloer dan gaat dit niet ten koste van de sterkte van de vloer instabiliteit etc.
Nogmaals ik ben een leek maar wil het wel snappen :-D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
De isolatie moet voldoende drukvast zijn. Dan maakt de laagdikte niet uit.
 

Djeee_m

  • #8
Bedankt voor alle reacties.
Ik ben voor mijn situatie heel wat wijzer geworden! :idea:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu