Geisoleerde betonvloer voor aanbouw storten

Marcel Boon

  • #1
Hallo,
Ik ga binnnenkort een stukje aan mijn huis bouwen, en wil een geïsoleerde betonplaat storten in een gemetselde fundering om geen koudebruggen te krijgen en dat de plaat niet op kan vriezen.
Nu zit ik met een brandende vraag:
Doe ik het op manier 1
zand uitgraven - folie leggen - isolatieplaten leggen 10 cm dik - beton storten met wapening 15 cm dik - cement dekvloer met vloerverwarming.
Of manier 2 zoals de duitse aannemers het doen:
Over het zand folie leggen en direct beton storten daarop isolatieplaten en daarop de zandcement dekvloer?
Het laatste lijkt mij beter!
Wie heeft er ervaring mee en wil dat delen.

Bedankt
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Wanneer je 15 cetimeter beton stort en daaroverheen direct een dekvloer met vloerverwarming, dan heeft de vloerverwarming ontzettend lang nodig om de vloer op te warmen vanwege de grote warmte capaciteit van die meer dan 20 cm dikke laag beton. Daarom is de tweede manier die je noemde beter, dwz eerst een betonnen ondervloer, daarop de isolatie en daarbovenop de dekvloer van een centimeter of zeven in dikte.

Houd er rekening mee dat je aan de zijkant met een dunne isolatielaag (ca. 1 centimeter) de dekvloer vrij houdt van de muren. Door de vloerverwarming warmt de dekvloer op en zet uit. Die centimeter geeft de vloer de kans uit te zetten zonder dat er grote spanningen op de omliggende muren komen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Folie op de grond, 10 cm tempex, bewapening aanbrengen met afstand houders, beton storten.
Goed uit laten harden.
Daarna over de beton een isolatie (folie 3á4 mm) aanbrengen, beton netjes plaatsen en daar de vloerverwarming op vastbinden, rand isolatie plaatsen, daarna cementdekvloer aanbrengen.
 

Ralph

  • #4
Mijn ervaring is dat Krunnie het bij het goede eind heeft, die van Peter word vaak gedaan in NL maar reageert zo traag als dikke stront in een trechter en kost veel energie en is dus eigenlijk fout.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Wat voor verschil zit er dan in. :?
 

Ralph

  • #6
Je vloer fungeert als een radiator moet je denken, vroeger had je dikke gietijzeren radiatoren waarvan het rendement lager lag dan de tegenwoordige dunnere.
Bij een VV is dat niet veel anders, je wilt immers dat de vloer zo snel mogelijk reageert.
Een zwevende vloer met VV is zo'n 6 cm en is met een uur a anderhalf uur warm.
Een massa van 20 cm zal daar beduidend langer over doen en altijd energie verliezen bij de oplegging van het fundament (warmtebrug).
 

Fiesiekus

  • #7
De reactietijd van de vloertemperatuur is inderdaad het verschil, maar uiteindelijk komt de warmte ook in de woonruimte terecht. Ik vraag me af of het rendementstechnisch veel verschil maakt.
 

Ralph

  • #8
Als je energie verliest kost dat rendement, je bent dan meer energie nodig om je temp te houden.
Rendement is m.i. energie wat ergens in word gestoken en wat er voor terug komt.
 

Fiesiekus

  • #9
Dat snap ik, maar ik vraag me af of er meer verlies optreedt. Ik denk zelfs, dat door de grotere massa, de vloeropwarming op lagere temperatuur plaatsvindt en daardoor misschien een ietje pietsje beter rendement optreedt.
 

Ralph

  • #10
Je verliest energie. Energie kost geld. Meer energie nodig is meer betalen.
Zie het als een van binnen naar buiten lopend balkon zonder isokorf e.d. Dat zijn dingen die we nu niet meer doen, dat geld ook voor dit onderwerp.
In Duitsland zijn ze daar al een hele tijd achter, vandaar dat je daar alleen nog maar deze vloeropbouw ziet wat toch ook langzaam in NL steeds meer word toegepast.
 

Marcel Boon

  • #11
Ik heb begrepen dat de tweede manier de beste is zoals Krunnie ook al vermelde.
Ik ga nog even kijken hoe ik de rest van de fundering moet maken en dan snel een bouwvergunning aanvragen.
Iedereen hartelijk bedankt voor het mee denken.

gr Marcel
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu