Is verfwerk op waterbasis zo strak (streeploos) te krijgen als op alkyd-basis?

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #21
Bij een hogere glansgraad , vallen onvolkomenheden altijd meer op. Hoe meer glans, des te kritischer het aanbrengen is.

grote vlakken met watergedragen verf opbrengen doe je met een roller, met een kwast gaat dat niet snel genoeg. Maar daar is al voldoende over geschreven op dit forum.
 

Bibbertje

  • #22
Watergedragen hoogglans is echt niet hetzelfde als zijdeglans alkyd. Ik neem gewoon de satin en dat is zijdeglans.
vooral goed verf op je roller, snel werken en waarom wil je met een kwast nastrijken?
met een vilt rollertje wordt het erg mooi. Het is ook aan te raden om inderdaad de verf regelmatig op te roeren en mocht je toch per se willen kwasten, neem dan af en toe een beetje water op je kwast en strijk daarmee na.
 

Marc-S

  • #23
Veel dank voor de reactie.
Inderdaad is watergedragen hoogglas niet hetzelfde als zijdeglas alkydlak, maar ik probeer juist ‘de uitstraling’ van de zijdeglas alkydlak te imiteren met de hoogglas lak op waterbasis.

De zijdeglas versie van een lak op waterbasis vind ik namelijk nogal dof overkomen, ook van de kwaliteitsmerken.
 

Bibbertje

  • #24
Nee, ik vind dat niet. Zijdeglans (satin) waterbasis van het merk met de blauwe band is na uitharden bij mij hetzelfde als de vroegere satin alkyd. Hoogglans is ook hoogglans (heb ik geprobeerd, niet mijn ding, hou niet van).
 

Bibbertje

  • #25
Maar om eerlijk antwoord te geven op je topic vraag: nee. Alkyd is echt veel mooier vloeiend. Ik heb destijds mijn keuken ermee gedaan en geen streepjes, geen gelige dagen te zien. Dat zou mij met watergedragen niet lukken. Mocht je dat liever hebben, doen! Het vergeelt wel etc, maar dat neem je op de koop toe dan.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Marc-S

  • #26
OK, veel dank voor delen van de ervaringen! Goed om te weten.

Ik heb nog 1 andere vraag voor de mensen die dit topic volgen:

Bij mij thuis zit er dus (binnen) momenteel overal verf op alkydbasis, ik denk ca 25-30 jaar oud. Als we de lichte vergeling hiervan buiten beschouwing laten, ziet die verf er nog prima uit en is echt knoerthard.

Mijn vraag is nu: als er hier en daar wat chipjes van de verf er af is (wat vooral dan bij randen van deurposten is, vlak boven de vloer), hoe herstelt de vakman dat voordat alles weer een grondlaag + aflak krijgt (beide op waterbasis)?

Ik neem aan dat een vakman dan niet de hele deurpost gaat afschuren, om wat oneffenheden weg te werken (waar de chipjes er af zijn). Wordt dan een houtvuller gebruikt of een 2K epoxy voor die plekjes?
 

Bibbertje

  • #27
Ik gebruik gewoon houtplamuur van het oranje merk. Ik ga ook geen primer eroverheen zetten, maar ontvet en schuur het en dan 2x schilderen
 

Bibbertje

  • #28
Zeker geen epoxy. Waarom zou je? ☺
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #29
Tja, Bibbertje is dan ook geen vakman- of vrouw. En uw vraag was hoe de vakman dit oplost.
Beschadigde posten van deur-en raamkozijn zal een vakman niet bijtippen. Op zijn minst wordt er gerepareerd met 2k epoxy, deze reparaties worden na model schuren gegrond en daarna wordt het onderdeel geheel overgeschilderd. Gewone plamuur is geschikt voor vlakke reparaties maar niet op hoeken. Het is gewoon te zacht.
 
  • Like
Waarderingen: Anthony.1987

Bibbertje

  • #30
Polyester kan ook….
 
  • Like
Waarderingen: De Bob

Anthony.1987

  • #31
Afwerken van beschadigde hoeken op kozijnen inderdaad met 2 componenten plamuur doen. Wanneer je gebruiksklare houtplamuur gebruikt op de hoeken zal dit inzakken door de aanraking met het water wanneer je het ontvet. 2 componenten heeft deze neiging niet is mijn ervaring.
 

Marc-S

  • #32
Anthony, veel dank voor de reactie.
Dat was mijn eerdere gedachte ook: gewone kit/kant en klare houtplamuur is volgens mij niet ideaal, omdat die kan krimpen bij het opdrogen. Een 2-componenten plamuur/epoxy-achtige vuller is beter omdat dat nauwelijks krimpt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #33
2k is niet beter omdat het niet krimpt ( ook reparaties moeten 2x gedaan worden als er strak aan het oppervlak wordt gladgestreken. )
Het gaat om de duurzaamheid en hardheid van de reparatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu