Is verfwerk op waterbasis zo strak (streeploos) te krijgen als op alkyd-basis?

Marc-S

  • #1
Mensen,

Het houtwerk binnen in mijn huis is denk ik ca 15-25 jaar geleden heel erg goed geverfd op alkyd-basis. Dit is in zijdeglas lak gedaan en ziet er nog behoorlijk goed uit, en echt geheel streeploos, ook op de deurvlakken. De schilders hebben toen echt topwerk geleverd!
Het lakwerk is ook knoerthard en niets is destijds met rollers gedaan.

Ik wil dit deels zelf op waterbasis nu gaan lakken, en besef dat op waterbasis je het nooit zo strak als op alkyd-basis krijgt. Maar goed, ik wil ook geen verf hebben die binnen vergeelt.

Om de zijdeglas uitstraling van de alkydlak te benaderen wil ik de hoogglas-versie van de waterbasislak gebruiken.

Ik ben nu benieuwd: wat zou verder de aanpak moeten zijn om over die oude alkyd-basis lak te verven met waterbasis (hoogglans) lak om een zo goed mogelijk (en hopelijk streeploos) resultaat te krijgen?

Of is het praktisch onmogelijk om een streeploos eindresultaat te krijgen met waterbasis-lak?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Ja, dat is wel mogelijk. Maar niet voor iemand zonder ervaring, met respect. Smalle delen zoals kozijnen zouden nog gaan, grote vlakken zijn-voor een beginneling op waterbasis- een brug te ver.
Het gaat om een combinatie van temperatuur, viscositeit, juiste gereedschap en snelheid, de kwaliteit verf en ervaring.
Watergedragen verf heeft niet de vloei van terpentine verf, en ook niet de hoge bolle glans. Er zijn wel-na enige oefening- goede resultaten te behalen met watergedragen zijdeglanslak.
Probeer eerst met uw eigen werkwijze een proefvlak (achterzijde van een kastdeur oid.) U merkt dan snel genoeg of het product u ligt.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
En vooral niet een te hoge ruimte temperatuur,
zet eerder een raam open en de verwarming uit.
 

Marc-S

  • #4
Veel dank voor de 2 reacties hierboven. Een lage omgevingstemperatuur (niet te koud uiteraard), lijkt me essentieel, aangezien anders het water te snel verdampt uit de verf.
Dat de glans van watergedragen lak minder is dan bij alkydverf vind ik niet zo’n probleem. Een hoogglas watergedragen verf geeft dan de uitstraling van een zijdeglans alkydverf
 

Marc-S

  • #5
Is er trouwens nog een verschil in verwerking van watergedragen zijdeglanslak en de hoogglansversie daarvan?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
je kan beter gewoon zijdeglans pakken.
De verfleveranciers proberen het orgineel zo goed mogelijk te benaderen met hoogglans is dat niet helemaal gelukt maar met zijdeglans m.i. prima.

ook met oplosmiddel rijke verf is het niet vanzelfsprekend dat je de zelfde resultaten bereikt dan de vakman
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Wat ik wel merk de afgelopen (zoveel) jaar is dat oplosmiddel rijke verf veel meer verkleurd als
de verf die ik 20 jaar geleden of zo gebruikte. Het zal best een goede reden (milieu/gezondheid)
hebben maar het is niet geweldig dat deze verf na een paar jaar al wat vergeelt.
Met watergedragen zou dat minder moeten zijn maar volgens mij klopt dat niet helemaal ten opzichte
van de vroegere verf.
 

Marc-S

  • #8
Dank voor de extra info!
Ik wist niet dat watergedragen ‘hoogglans’ lak zijn ‘eigen problemen’ heeft ten opzichte van de zijdeglas versie van zo’n lak. Enig idee wat daar de oorzaak van is? Komt dat van een bepaald extra bestandsdeel wat ze aan die ‘hoogglans’ versie dan toevoegen?

In ieder geval wil ik een zijdeglas uitstraling hebben en niet een matte uitstraling, als ik met een watergedragen lak het houtwerk hier laat of ga verven.

Dat die oudere lakken (op alkydbasis) een stuk mooier en vooral een stuk sterker waren dan de huidige watergedragen lakken is mij ook wel eens opgevallen.

Uiteraard vergelen de watergedragen lakken die er nu zijn een heel stuk minder (vooral binnen waar minder licht is), maar ook daar is de vergeling niet ‘nul’, en die lakken zijn naar mijn ervaring in ieder geval een stuk minder sterk/hard dan de oudere alkydbasis lakken die vroeger ook binnen altijd werden gebruikt.
 

Fmrama

  • #9
Ik ben het met @Kees de schilder eens…ik spreek ook uit ervaring. Het schilderen van een deur met terpentine gedragen verf gaat/ging bij mij strak. Met watergedragen verf was het voor mij ook een uitdaging. Te snel droog, te langzaam gewerkt, te hoge temperatuur. Na diverse pogingen (3x opnieuw, zie mijn eerdere post) toch nog een tevreden resultaat behaalt. Nu hoor ik de deskundige al gaan vloeken met wat ik nu ga zeggen….ik heb uiteindelijk profesionele verdunner gebruikt (flo…ol). Dat scheelt voor de amateur schilder een hoop ergernis.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Een deur strak schilderen met een kwast, is echt niet zo eenvoudig.
Schilderen is ook een vak wat je moet leren.
 

Marc-S

  • #11
@Fmrama, toen je uiteindelijk het gewenste resultaat hebt behaald met de watergedragen lak, had je toen ook die verfverdunner gebruikt?

@Rola, ik ben het helemaal met je eens: schilderen is inderdaad een echt vak waar je het nodige van geleerd moet hebben + de nodige ervaring in de praktijk.

Ik ben wel benieuwd wat de te nemen stappen zijn, de volgorde van de handelingen om de grote (binnen)vlakken van een deur zo mooi mogelijk (en met zo min mogelijk strepen) gelakt te krijgen met watergedragen lak. Er zal vast wel een bepaalde volgorde zijn.

En uiteraard moet je met watergedragen verf zo snel mogelijk verven en met lage temperatuur (en binnen = geen strijkwind).
 

Marc-S

  • #12
En gebruikt de echt goede schilder voor de binnenvlakken van een deur ook een roller of doet ie alles met de kwast?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Eindelijk iemand die het snapt. Een dekseltje van een blik afwipppen en kwastje erin kan iedereen.
@Marc-S : ik ga het nog een x uitleggen:
Watergedragen verf bestaat uit bolletjes met kleurpigment met daaromheen water. Die bolletjes hebben uiteraard een hogere brekingsindex op licht dan een gladde alkydhars met pigment. Hoe onregelmatiger de vloeiing, des te matter het oppervlak. Die vloei ligt bij alkyd veel langer door de tragere droging. Gratis tip: U moet ook om de 10 a 15 minuten de watergedragen verf oproeren om de verf goed homogeen te houden. Gewoon een roerhoutje in het blik houden.

De vergeling:
Alkydhars vergeeld. En dat is duidelijk zichtbaar bij vooral lichte kleuren. Als u van een deurkozijn eerst 1 stijl doet en de volgende dag de andere vraagt u zich af of dat wel dezelfde kleur is. Watergedragen verf heeft in zijn moleculenketens geen voor zonlicht ontvankelijke kernen. Beetje scheikundig-moleculair praatje maar dit is de meest simpele weergave. De vergeling blijft hier zeer lang achterwege, maar ja... de zon krijgt uiteindelijk alle verf kapot.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Dan nog even de truc met watergedragen verf grote oppervlakken met een kwast afwerken: zet de verf ruim op met een 15 cm breedte goed verzadigde verfroller en strijk direct na met de kwast. Maar met watergedragen op grote vlakken gaat het met een vilt roller alleen echt veel beter dan met een kwast.
 

Fmrama

  • #15
@Marc-S
De grondlaag heb ik onverdund aangebracht. De afwerklaag verdund. Dit verhoogt de ‘open tijd’ van de verf iets. Wel heb ik goede merk verf gebruikt van de verf vakhandel. Dat bewuste merk (en waarschijnlijk ook andere merken) heeft ook een verf serie speciaal voor deuren. Deze heeft een langere opentijd. Daar kwam ik later achter toen ik klaar was.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #16
Offtopic, ondertussen even de voordeur geschilderd.
Met kwast 14, plat kwastje 8 en een roller.

20220416_133232.jpg
 

Marc-S

  • #17
Beste mensen, heel veel dank voor alle tips hierboven! Goed om allemaal te weten.
De binnenvlakken moeten dus eerst met een viltroller worden opgezet en direct daarna worden nagestreken met een kwast. Valt er nog iets extra’s te adviseren over de te gebruiken kwast: welk materiaal van de haren? Rond of plat model, welke breedte?

En begin je eerst met de binnenvlakken (plaat) van een deur of juist de ‘plankdelen’ van het deurframe?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #18
Let er wel op dat de "high gloss" (in tegenstelling tot de "satin": Niet vergelend ) donkervergeling heeft.
"Vergelingsweerstand: In lichte kleuren kan donkervergeling ontstaan"
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #19
De watergedragen zijdeglans verven willen nog wel eens wat matter zijn dan de terpentine gedragen varianten. het verschilt ook per merk.

In de technische documentbladen van de verschillende verven, kun je de glansgraad opzoeken en met elkaar vergelijken. Mocht je de watergedragen zijdeglans wat te mat vinden, dam kun je ook nog halfglans gebruiken.
 

Marc-S

  • #20
Dank allemaal.
Mij gaat het even alleen om de watergedragen lakken.

Ik ben benieuwd of in een watergedragen ‘hoogglans’ versie van een lak een extra bestandsdeel zit (ten opzichte van de ‘zijdeglas’ versie van die lak); waardoor de hoogglans versie moeilijker streeploos te schilderen is.

En wat voor kast je bij voorkeur moet gebruiken (zie boven), om het beste resultaat te krijgen met het verven van de deurvlakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu