Is dit vochtdoorslag?

Omlbg

  • #1
Ik heb een huis uit 1938 met een spouwmuur (nageïsoleerd met glaswol in 2017). Op mijn zolder kom ik misschien maar eens per twee maanden, maar twee dagen geleden heb ik daar een flink vochtprobleem ontdekt.

Het probleem concentreert zich rondom twee raampjes met enkel glas op de regenzijde. Zie ook de foto's. Aan de buitenkant is niets te zien. Het hele stuk rondom de raampjes is vochtig, maar de echt vochtige stukken treden pleksgewijs op (is ook te zien op de foto's). Een (simpele) vochtmeter geeft hetzelfde aan.

In 2020 zijn de voegen van de punt van de gevel (precies het deel waar nu de problemen optreden) uitgekapt en opnieuw gevoegd. Vorig jaar januari ontdekte ik de vochtproblemen en toen heb ik de gevel laten impregneren. Ik dacht dat dat had geholpen, maar nu is het probleem dus (heviger) terug. De gevel is nog steeds waterafstotend.

Nu zie ik wel dat het voegwerk niet overal netjes aansluit op de stenen. Zie foto's.

Ik heb twee vragen:

  1. Kan dit de reden zijn voor zo'n groot vochtprobleem? Of moet ik het toch zoeken in condensatie van binnenuit (omdat ik van buiten uit niets zie in de gevel - maar goed, het is al een paar dagen droog)?

  2. Als dit het probleem is: hoe kan ik dit dan het best oplossen? Ik hoop dat niet (weer) alles moet worden uitgekapt? Kan ik de ruimtes vullen met (bijvoorbeeld) kit o.i.d.?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!

20240110_155629.jpg 20240110_155640.jpg IMG-20240110-WA0000.jpg IMG-20240110-WA0001.jpg IMG-20240110-WA0002.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de spouw geinspecteerd op deze plek voordat de spouw werd geisoleerd? Zit er nog garantie op het isolatiewerk? Laat dan het bedrijf terugkomen.

Hydrofoberen kan dit probleem juist verergeren. Het voegwerk moet wel beter hersteld worden. En uiteraard niet met kit maar door de oude voegen uit te kappen en opnieuw te voegen. Deze keer de hele gevel :wink:

Wordt de zolder voldoende geventileerd?
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

  • #3
Dank voor je reactie! De spouw is wel geïnspecteerd voor het maken van de offerte, maar dat is vanaf de begane grond gedaan. Ik geloof niet dat het op die plek is gedaan. Zou het kunnen komen door vervuiling in de spouw (en nog slechtere verdamping van vocht na hydrofoberen), of denk je ergens anders aan? Zou het slechte voegwerk nog substantieel bijdragen aan het probleem?

De zolder wordt niet echt geventileerd (geen roosters), anders dan wellicht door wat lucht die door het niet goed sluitende raam aan de andere kant komt. Ik heb aan die andere kant overigens ook een ventilatiebox hangen (boven de badkamer), waarmee ik ook lucht zou kunnen afvoeren vanaf de zolder, maar dat is wel 8 meter van de vochtplekken af en ik denk dat ik vooral binnenlucht uit het dichterbij gelegen trapgat trek. Heeft dat zin?

Nogmaals dank voor je hulp: ik begin langzaamaan weer vertrouwen te krijgen in het vinden van een oplossing :wink:
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
In de tijd van de bouw van het huis (jaren 30) was een spouw enkel om doorslag van water van buiten naar binnen te voorkomen. Niet om thermisch te isoleren. Je hebt met de muur eigenlijk gedaan waar hij niet voor bedoeld is, binnen- en buitenblad verbinden met isolatie en het oppervlak ook nog afgedicht. Dat in combinatie met het natste jaar sinds 1930... Ik zou ook het bedrijf laten terugkomen. Eenmaal natte muurdelen zijn overigens ook weer kouder en gevoeliger voor condensatie. Behalve iets aan ventilatie doen is hier denk ik niet zoveel zelf te klussen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Omlbg en Marcn.88

Charel

  • #5
Beste, ik merk op de foto's van de gevelstenen dat het voegwerk slecht is, het lijkt alsof het wordt afgestoten door de metselmortel. Het lijkt ook alsof het uitkappen en hervoegen maar hier en daar gebeurd is, wellicht enkel daar waar toen het voegsel al was losgekomen.
Het niet goed aansluitende en loskomende voegsel van nu is wellcht het oudere voegsel dat toen niet mee hersteld is.
Hydrofoberen met zulke kwaliteit van voegen heeft volgens mij geen enkele zin gehad, een hydrofuge kan geen barstjes of niet aansluitend voegwerk waterdicht maken. Uw muur laat dus water door, vooral als die naar het westen gericht is.
Indien de naisolatie is gebeurd met glaswolvlokken dan is de kans zeer groot dat die het vocht doorgeven naar het binnenspouwblad.
Verder vraag ik me af hoe de bovenkant van die puntgevel is afgewerkt. Is er een overstekend dak, ligt de dakbedekking (leien of pannen) tot op de muur of werd de muur doorgetrokken tot boven het dakvlak met bovenaan een afsluiting met gemetselde rollaag ? Eventueel een foto ?
Indien inderdaad die muur vocht doorlaat en ook de spouwisolatie hierdoor zijn isolatiewaarde is verloren dan heb je het bijkomend probleem dat je met een koude muur zit die dan ook nog eens condensatie aantrekt. En hoe minder de zolder luchtdicht is afgesloten van de rest van de woning, hoe erger die condensatie kan zijn.
Ik vermoed dat je met een combinatie van mekaar versterkende oorzaken zit
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

  • #6
Ik ga morgen in elk geval het bedrijf voor de spouwmuurisolatie bellen en hoop dat ze willen terugkomen. Er is 10 jaar garantie gegeven, dus die zijn nog niet om.

Destijds is overigens al het voegsel uitgekapt en hersteld (zeg maar alle voegen in de 'driehoek' die de kopse kant van de zolder is).

Het dak aan die kant heeft vijf tot tien centimeter overstek. Het dak is nieuw: in 2020 is het volledige dak vervangen. De dakdekkers hebben toen aangeboden om ook het voegwerk van dat stuk gevel uit te kappen en opnieuw te voegen (steigers stonden toen toch) - en ik dacht: ze zullen dat wel kunnen want ze voegen immers ook schoorstenen. Had ik dus beter niet kunnen doen.

Als ik het goed zeg, zie ik dat jullie ook denken dat het probleem vooral van buiten komt - en niet of in mindere mate van binnen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Op de 1e en 3e foto zie ik een duidelijk verschil tussen de bovenste horizontale voeg en de rest van de horizontale voegen.
De bovenste is een stuk recenter en sluit mooi ook. De andere zien er ouder uit, sluiten niet meer aan en zijn versleten.
Gokje: de bovenste 10 jaar, de rest 30 tot 50 jaar oud.
Pak eens iets van een oude schroevendraaier, als je rustig op de voeg inhakt en ze vallen er al uit, dan gewoon einde voeg.

ps. een goedkope luchtvochtigheidsmeter op zolder is aan te raden, dan kan je dat uitsluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Deze voegen zijn niet allemaal vernieuwd. De smet is ook niet zo netjes trouwens. Het is interessant om ook dat bedrijf om een reactie te vragen.

Het hydrofoberen zorgt ervoor dat de muur minder snel opdroogt. Dus daardoor kunnen de problemen binnen groter worden. Ik vermoed dat het isolatiebedrijf dit gaat aangeven. Maar ik hoop dat ze wel onderzoeken of de omstandigheden van het isoleren in die punt (spouwinspectie) in orde waren.

Het voegen is dus wel nodig, maar lost mogelijk het probleem niet volledig op.

Ventilatie binnen kan ook ondersteunen. Maar verwacht daar ook geen wonderen van. Het zorgt op z'n meest dat het bij vochtplekken blijft, en geen schimmel wordt.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

  • #9
Ik zal in elk geval een hygrometer op de zolder zetten om een te hoog luchtvochtigheidspercentage uit te sluiten! Goede tip!

Het isolatiebedrijf heb ik vandaag gebeld. Ze willen graag foto's van binnen en van de gevel zien, dus die ga ik ze laten toekomen. Ze geven wel aan dat problemen door isoleren vrijwel altijd binnen een half jaar te zien zijn. Hydrofoberen, zo geven ze aan, zou een probleem niet verergeren, maar eerder verbeteren.

De voegen zijn ongeveer vernieuwd tot de plek waarvan de foto's zijn (net boven de ramen op de eerste verdieping), maar kennelijk zijn ze daarboven van dezelfde kwaliteit volgens de ondernemer die had gehydrofobeerd en afgelopen week is komen kijken. Hij heeft ook deze foto's gemaakt. Ik snap jullie opmerking echter wel: de nieuwe voegen zien er op de foto's goed uit en de (schijnbaar) oude voegen niet. Ik zal dit weekend zelf kijken of mijn ladder hoog genoeg is om e.e.a. zelf te bekijken en evt te fotograferen.

@IJkenhout: ik begrijp denk ik niet goed wat jij denkt m.b.t. het onderzoek of de omstandigheden bij het isoleren goed waren. Spouwvervuiling kunnen ze toch niet meer zien omdat de spouw vol zit met isolatiemateriaal? Of denk je aan een ander probleem?

Nogmaals dank allemaal en alvast een fijn weekend gewenst!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Omlbg schreef:
Ze geven wel aan dat problemen door isoleren vrijwel altijd binnen een half jaar te zien zijn.
Welk deel van het jaar. Van Mei tot en met Oktober zal je niet veel te zien krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg en Jackd

Omlbg

  • #11
Inmiddels is gebleken dat mijn ladder te kort is om goed bij de gevel te komen, maar ik heb wel foto's van de voegen met een zoomlens kunnen maken. Zie bijlage voor een overzichtsfoto en enkele detailfoto's.

Als ik het zo zie zijn de voegen vervangen tot ongeveer vier lagen boven de rollaag van de kozijnen op de eerste verdieping. Jullie hebben dus gelijk dat de foto's lijken te zijn gemaakt van een nog niet vervangen stuk.

Als ik het goed zie, is het voegwerk niet allemaal even mooi, maar sluiten de voegen wel netjes aan op en rondom de plek waar ik binnen vochtdoorslag heb?

Update: het forum verkleint mijn foto's waardoor ze veel minder scherp worden. De originele scherpe foto's zijn hier te vinden:

https://ibb.co/GR7f5bp (OVERZICHTSFOTO)

https://ibb.co/K6NV1FK (rechts onder raampjes)
https://ibb.co/BjT4Tfp (direct onder raampjes)
https://ibb.co/zf3DfNN (links van raampjes)
https://ibb.co/Nr9fpTd (midden onder raampjes - zie afwerking onder raampjes bij het lood, kan dit het probleem zijn?)
https://ibb.co/nR5Rx3Y (rechts onder raampjes)
https://ibb.co/P6DLF75 (rechts van raampjes)
https://ibb.co/PNRKfjS (links van raampjes)
https://ibb.co/vcJMSg4 (boven raampjes)
https://ibb.co/fDkdJCy (dakpunt)

https://ibb.co/qCz8WdM (midden eerste verdieping)
https://ibb.co/ZThkXWv (rechtsboven eerste verdieping)
https://ibb.co/8KMTcfP (onder raam eerste verdieping)
https://ibb.co/55r0NXc (rechts van raam eerste verdieping)


IMG_4320.JPG IMG_4320.JPG IMG_4314.JPG IMG_4312.JPG IMG_4306.JPG IMG_4309.JPG IMG_4315.JPG IMG_4307.JPG IMG_4310.JPG
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Omlbg schreef:
Ik zal in elk geval een hygrometer op de zolder zetten om een te hoog luchtvochtigheidspercentage uit te sluiten! Goede tip!
Dan wachten we daar nog even op. En zet bij de meting wat getallen, hoeveel vocht in %.
En wil je nog meer duidelijkheid krijgen in jouw zaak. Koop een infrarood thermometer dan kan je de temperatuur van het oppervlak van die muur te weten komen.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Fijn dat de bedrijven netjes reageren. Je kan inderdaad nu niet meer zien of er bv. vervuiling in de spouw aanwezig is. Ik hoop altijd dat zo'n bedrijf terug kan vinden wat ze toendertijd geinspecteerd hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

  • #14
Dank weer voor alle input. Ik ben ermee aan de slag gegaan. De hygrometer geeft aan dat de zolder 14 graden is, 52% luchtvochtigheid. Het heeft al een paar dagen niet meer geregend (wel sneeuw). Dat komt ongeveer overeen met de verdieping eronder (die is 15 graden met ergens in de 40% luchtvochtigheid). Op de kleine raampjes op zolder staat wat condens nu het -3 is buiten (niet zoveel dat het ervanaf drijft). Het ruikt ook wat naar vocht op zolder.

Het spouwmuurisolatiebedrijf heeft gereageerd n.a.v. de foto's. Zij hebben geen mogelijkheid om spouwvervuiling te controleren. Wel geven ze aan dat temperatuursverschillen een rol kunnen spelen: "Wat we wel kunnen constateren is dat de gevel tussen de ramen, de penanten en rollagen massieve delen zijn waar geen kan isolatie zitten.". Ze vermoeden echter dat de hoofdboosdoener de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd is geweest en dit dus een uitzonderlijke situatie is die vanzelf oplost.

Ik denk echter dat ik er goed aan doe om ook de raampjes boven helemaal af te kitten. Zie de foto bovenstaand ( https://ibb.co/Nr9fpTd ) waarop lijkt alsof er onder het raampje regen zou kunnen komen doordat het lood en voegen daar slecht zijn geworden. Of zien jullie nog andere dingen die ik kan doen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Omlbg schreef:
Ik denk echter dat ik er goed aan doe om ook de raampjes boven helemaal af te kitten.
Binnen afkitten? Mag wel maar lijkt mij volledig zinloos.
Een glaswol spouwvulling droogt, vind ik beter als er wat kieren zijn.
Omlbg schreef:
Ze vermoeden echter dat de hoofdboosdoener de grote hoeveelheid regen van de afgelopen tijd is geweest en dit dus een uitzonderlijke situatie is die vanzelf oplost.
Ben ik het wel mee eens.
Zou ik in dezelfde situatie zitten ging ik naar de winkel kocht ik voor de zolder een vel PE folie.
Rolde dat uit wat spullen erop en kijken wat er gaat gebeuren.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #16
Mijn gezonde verstand zegt dat ze heel goed gelijk kunnen hebben met massieve delen rondom de ramen en de buitengewone hoeveelheid regen (je bent niet de enige, ik hoor van alle kanten verhalen over vocht en lekkages, mensen die in 30 jaar tijd geen probleem hadden en dit jaar wel). Vervolgens versterkt het proces zichzelf; natte muur is koud, trekt condens aan etc....Net als @Wgb denk ik dat wat kieren en ventileren beter is dan alles dicht maken. Dit soort bouw (jaren 30) functioneerde niet als luchtdichte (nieuw)bouw, maar omdat alles enigszins open was.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

  • #17
Nee, ik wilde niet binnen afkitten, maar juist de buitenkant. Zie hier onder de raampjes. Of dit stuk opnieuw voegen of zo?
Schermafbeelding 2024-01-20 144757.png

Als je inzoomt zie je heel goed hoe het eruit ziet:
Schermafbeelding 2024-01-20 145314.png
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #18
Zitten er wel nog wat open stootvoegen in de muur? De spouw moet idealiter kunnen ventileren.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
Al is het open is er nog niets aan de hand. De kozijntjes moet kunnen drogen. Nu condenseert het vocht tegen de kit en in het hout.
 
  • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

  • #20
Beiden dank voor jullie antwoord! Ik ben heel blij met iedereen die mij hier helpt!

@Edwinnn Er zijn geen open stootvoegen. Volgens mij zijn die dichtgemaakt toen de spouwen zijn nageïsoleerd.

@Wgb Ja, als ik het afkit kan er van buiten uit onder de raampjes weinig meer drogen. Anderzijds kan daar dan ook geen vocht meer naar binnen. Ik denk dat te meer aangezien de penant tussen de raampjes gezien het metselwerk massief is en dan trekt daar dan ook geen vocht meer in hoop ik. Of denk je dat afkitten juist een tegengesteld effect heeft en het probleem groter wordt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu