Scheuren in voegwerk buitenmuur. Kan dit kwaad?

WouterSch

  • #1
Beste allen,

Ons huis uit 1926 had altijd al wat scheurtjes in het voegwerk, maar voor mijn gevoel is het de laatste tijd flink verergerd. Met name bij de achtergevel, boven een uitbouw, zie foto’s. Stenen zitten ook echt los en in een van de slaapkamers zit ook veel vocht een in hoek.

Kan dit op korte termijn heel veel kwaad of gaat het van kwaad maar erger en adviseren jullie om het voegwerk zsm te laten repareren?

Groet,
Wouter

IMG_7344.jpeg
IMG_7345.jpeg
 

WouterSch

  • #2
En nog een extra overzichtsfoto
IMG_7346.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Wat voor draagconstructie zit er binnen onder deze muur?
Wanneer is de uitbouw geplaatst?
Hoe is de woning gefundeerd?
Hoe is de uitbouw gefundeerd?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als dit recent is ontstaan en niet direct na het realiseren van de aanbouw
Heeft het herstellen van het voegwerk pas zin nadat je de draagconstructie hebt aangepakt.

Als het direct is ontstaan kan het ook een onjuist gestutte gevel liggen.
Deze scheuren duiden op het ontbreken van een voldoende stijven draagconstructie onder die gevel
 
  • Like
Waarderingen: WouterSch

WouterSch

  • #5
Dank voor de reacties. De aanbouw dateert van 1936. Welke draagconstructie eronder zit? We hebben niet het hele plafond eruit gehad ten tijde van de verbouwing 4 jaar geleden, maar in het deel waar het plafond er wel uit was liep een stalen balk/balkje, zie bijgevoegd screenshot uit een videootje. Ik ga ervan uit dat die gewoon over de hele breedte van de woning doorloopt.

Wellicht dat jullie wat wijzer worden met bijgevoegde bouwtekeningen? Fundering lijkt me beton, zowel woning als uitbouw.

Wat luidt jullie advies? De draagconstructie laten aanpassen?

IMG_7347.jpeg


Knipsel3.JPG


Knipsel2.JPG
legenda.JPG
 
Laatst bewerkt:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Aanbouw is wellicht van 1937, maar op een later moment heeft er waarschijnlijk een doorbraak plaatsgevonden, waarbij de achtergevel van de bovenverdieping niet goed is opgevangen.

Die dikke stalen balk lijkt veel krachten te moeten opvangen, waaronder de kleine stalen balk waar de achtergevel op rust. Mogelijk buigt de kleine stalen balk door, of is het steunpunt van de dikke stalen balk niet draagkrachtig genoeg, waardoor de ondersteunende muur aan het verzakken is.
 
  • Like
Waarderingen: De Bob en WouterSch

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die doorbraak in de tussenmuur is 4 jaar geleden gerealiseerd?
zo ja die zorgt er voor een grote verandering in de belastingafdracht
lijkt me verstandig om de constructeur van 4 jaar geleden er eens bij te halen.
 
  • Like
Waarderingen: WouterSch

WouterSch

  • #8
Die doorbraak heeft inderdaad 4 jaar geleden plaatsgevonden. Dan ga ik de constructeur even contacten. Dank voor het meedenken!
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

WouterSch

  • #9
Oké. Even de constructeur van de doorbraak benaderd en die geeft aan dat de stalen balk van de uitbouw goed op de dikke stalen jongen van de doorbraak rust. Overigens is er onlangs ook een hoekdakkapel geplaatst aan de achterzijde/zijkant waarbij kepers zijn doorgezaagd, wat natuurlijk ook weer zorgt voor een totaal andere gewichtsverdeling.

Bevriende bouwkundige geeft aan het even een jaar te laten en waneer het hele handeltje gezet is opnieuw te laten voegen. Is dat een acceptabel advies?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
De vraag is dan of de muur waar die dikke stalen balk op draagt dat allemaal wel trekt...

Ik vind het persoonlijk behoorlijke scheuren. Dat duidt er gewoon op dat er iets niet goed gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Dat die twee stalen balken goed aan elkaar vast zitten geloof ik onmiddellijk.

Maar hoe staat het met de draagstructuur en de fundering.
is er bijvoorbeeld een spreidbalk toegepast om de belasting weer over de fundering te verdelen.
Het stort niet morgen in maar ik zou er wel adviseren er minimaal een paar scheurmeters op te plakken zodat je het nauwkeurig kan volgen.
Dan kan je ook zien of de scheur het gevolg is van onvoldoende op spanning brengen van de nieuwe stalen ligger /foutief overpakken van de stutconstructie op het nieuwe staal
of van zettingen van de draagstructuur.

Persoonlijk zou ik overigens verwachten dat hij minimaal even zelf kwam kijken heb je hem ook de foto's gestuurd?
 
  • Like
Waarderingen: WouterSch

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
WouterSch schreef:
Overigens is er onlangs ook een hoekdakkapel geplaatst aan de achterzijde/zijkant waarbij kepers zijn doorgezaagd, wat natuurlijk ook weer zorgt voor een totaal andere gewichtsverdeling.
Niet persoonlijk bedoelt, maar helaas zien wij hier te vaak dat we moeten doorzagen ( :mrgreen: ) om aanvullende informatie te krijgen. "Even een hoekdakkapel plaatsen" is een forse bouwkundige ingreep. En ja, dat heeft grote gevolgen voor de hele lastafdracht van je dak naar je gevel.

Weet de constructeur dit ook? Want een muur vervangen door een stalen balk klinkt zo simpel, maar je wijzigt een lijnbelasting in een puntbelasting. En op dat punt zit je al snel tegen de grens van bezwijken aan. Daar rekent een constructeur eea op uit, met daarbij de vereiste veiligheidsmarge.

En vervolgens worden er later weer wijzigingen doorgevoerd, zonder dit te overleggen met de constructeur... Ergens houdt het dan een keer op voor de onderconstructie.
 
  • Like
Waarderingen: WouterSch

maartos

  • #13
De woning lijkt volgens tekening op staal gefundeerd, d.w.z. direct op de ondergrond en zonder palen. Bij een doorbraak krijg je aan de zijden lokaal hogere puntlasten.
Welke plaats is de woning?

Als deze in west NL ligt, met klei en veen in de toplagen, zal mogelijk de draagkracht van de ondergrond niet toereikend zijn om de (lokale) belastingverhoging door wijzingen in de krachtsafdracht op te nemen met zakking tot gevolg.

De cosntructeur zou dit moeten beoordelen.

Je kan op DINOloket sonderingen bekijken dichtbij de woning.
 
  • Like
Waarderingen: WouterSch

WouterSch

  • #14
Wederom dank voor alle input! De woning ligt in het Oosten des lands, in Nijmegen welteverstaan. De draagkracht van de ondergrond lijkt me dus geen probleem.

Met de scheurmeters ga ik aan de slag. Maar... bij welke constructeur moet ik nou te rade gaan? De doorbraak en dakkapel zijn twee verschillende constructeurs, waarbij ik niet zeker weet of de constructeur van de dakkapel rekening heeft gehouden met de onderconstructie.

Groet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu