Is dit kozijn nog te redden?

Freakin

  • #21
Hallo boys,

Terwijl jullie de ene goede reply laten volgen op de vorige, heb ik ontzettend veel bijgeleerd, waarvoor dank.

Even vooraf: ik ben best handig met klussen, zie mijn andere topics, maar een geheel kozijn verwijderen en zelf een nieuwe plaatsen staat nog niet op mijn ervaringslijstje.

Ik ben inmiddels achter twee dingen gekomen: het laten plaatsen van een geheel nieuw (kunstof)kozijn door bedrijf X kost tenminste 2500 euro, en daar komen dan nog diverse meerwerk zaakjes bij. Het tweede ding waar ik achter ben gekomen is dat ik, zover ik kan inschatten, een heel nieuw kozijn naar wens, inclusief glas en op maat kan laten thuisbezorgen voor zo'n 750-850 euro.

Daar zit dus wel een aardig verschil in.

Ik denk niet dat ik hier een link mag plaatsen naar de leverancier, dus daarom doe ik e.e.a. maar even met print screens:

Op de kozijnconfigurator ben ik tot zoiets gekomen, ik kan er hier en daar nog een half cm naast zitten, maar dit is een eerste opzet:

4.png

Het bovenste vak wordt dan 1 raam (ipv 2 ramen zoals nu) en het onderste vak moet dan dicht worden (ik kon die optie echter niet selecteren op de website, dus voor het plaatje nu zit daar ook glas in).

2.png

Bovenstaand snap ik nog wel redelijk. Alles PVC, incl het onderprofiel. Wat betekend de muuraansluiting 'aanslag'?

Vraag: het onderprofiel, waar begint die? Onder de straatgrens gewoon in het zand (bij wijze van spreken), net erboven, hoe zit dat bij mijn huidige kozijn? Wat is gebruikelijk, staat eea op een betonstrook ofzo? Of op stenen?

Glas is HR++


3.png

Van bovenstaande tekening snap ik wat minder. Ik denk dat dit gaat over de breedtemaat van de dorpels. Ik heb nu de goedkoopste gekozen maar ik denk dat je dus moet kiezen voor eentje met de goede maat. Het lijkt echter op de tekening dat de dorpels over de buitenmuurstenen heen valt? Of hoe moet ik dat zien? Nu heb ik gewoon een 'vierkante houtendorpel (balk)' die tegen het betonwerk aan rust toch?

Verder nog wat open vragen:

Stel dat je zo'n set koopt, het slopen van de huidige kozijnopstelling is niet moeilijk, sterker nog: het is al half weggerot dus daar zie ik geen problemen. Het plaatsen is dus wat nieuwer voor mij.
Ik heb al gelezen dat het in principe zo te plaatsen is 'in het open gat wat je hebt gekregen na de sloop' en dat je rondom een halve cm openhoudt en dit, na het vastschroeven van het hele nieuwe kozijn, vult met een bepaald soort pur. Daarna kun je nog afwerken met, met wat? Latjes rondom? Of?

Ik las ook dat het glaswerk los in je kozijn ligt bij leveren, je plaatst dus het kozijn en daarna moet het glas er nog in. Ik weet niet wat zo'n raam weegt maar is dat wel te doen door 2 man (met bijv gehuurde zuignap raamtools)?

Dus eigenlijk, ik kan veel zelf en ben ook niet echt bang om zaken aan te pakken maar dit is nu weer typisch zo'n klus waarbij halverwege stoppen geen optie is. Zodra het oude kozijn eruit is moet de nieuwe er direct in, ondanks de (meestal voorkomende) tegenslagen. De grote vraag is dus: is dit te doen voor de gewone man of raden jullie anders aan? Uiteraard is het een kostenissue, er zit gewoon heel veel geld bovenop de matriaalkosten, maar aan de andere kant weten die gasten precies hoe ze zoiets moeten aanpakken en gebeurd het goed en onder garantie.

Ik heb dus eigenlijk de keuze tussen:
1) Duur bedrijf X
2) Zelf bestellen, levering en zelf plaatsen
3) Onder begeleiding bestellen, leveren, timmerman zelf inschakelen, samen met timmerman plaatsen (en zo hopelijk wat kosten besparen)

Alle tips zijn welkom, ook als ik wat vergeten ben om aan te denken bij zo'n bestelling of vervanging etc mogen graag gedeeld worden.

Bedankt!!!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #22
Heb je al een timmerman (die werkt met hout) gevonden die een kunststof kozijn wil plaatsen?
 

Freakin

  • #23
Goeie :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #24
Een timmerman plaatst ook kunststof kozijnen... Alsof kunststof kozijnen besmettelijk zouden zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #25
Een beetje zichzelf respecterende timmerman werkt niet met kunststof kozijnen.

Dat zou bedrijfstechnisch ook niet slim zijn, want daarmee geef je je eigen werk / vakgebied uit handen.

De pitcrew van Max Verstappen gaat ook geen wielen wisselen bij Lewis Hamilton omdat “ze dat bij hun eigen team ook doen”.
 

Ambidexterity

  • #26
Inmiddels heb ik 3 kozijnen vervangen waarvan 1 zelf gemaakt.
De eerste kozijn keek ik ook erg tegen op, ik heb redelijk wat YouTube filmpjes gekeken en de juiste materialen van te voren gekocht. De dag van de waarheid ben ik extra vroeg opgestaan, einde ochtend zat het kozijn er in en was het me niet tegen gevallen.
ik ben voor hardhout gegaan omdat ik geen echt gevoel hebt bij kunststof. Ik zeg niks slechts hierover, maar dat is mijn gevoel. Wel heb ik gekozen voor een kunststof dorpel en glaslatten aan de binnenzijde.
Het kozijn heb ik aan de zijkanten en boven zijde geplakt met zweltape en vervolgens met afstand schroeven vast gezet in het stelkozijn die ik uiteraard hebt laten zitten.
Zweltape even een avondje van tevoren in de koelkast leggen met warmere weer, anders gaat hij te snel.
 

Freakin

  • #27
Ja, vaak is het gewoon doen! Wat goed!

Heb jij de kozijnen ook besteld bij een online bedrijf of heb je ze elders besteld en opgehaald? Hoe was het advies wat je kreeg etc? Nog tegen problemen aangelopen?

Je hebt het over het stelkozijn, wat is dat precies?

Bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #28
BertPleizier schreef:
Een beetje zichzelf respecterende timmerman werkt niet met kunststof kozijnen.

Dat zou bedrijfstechnisch ook niet slim zijn, want daarmee geef je je eigen werk / vakgebied uit handen.
Sorry, maar dat is gewoon onzin. 99% van de timmermannen in de bouw maakt geen kozijnen, maar monteert ze alleen als dat zo uitkomt. Kozijnen komen uit een kozijnfabriek, en het maakt niet uit of ze van hout, aluminium, staal of kunststof zijn. De opdrachtgever bepaalt wat er in komt.

Het vergelijk met de Formule 1 kun je al helemaal niet maken. Een F1-team is erop gericht om de 2 eigen rijders optimaal te laten presteren. In dat team heb je specialisten voor bandenwissels.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #29
Die specialisten kunnen dan toch ook een ander team helpen? Waarom doen ze dat niet dan? Daarmee snijden ze zichzelf namelijk in de vingers, net als een timmerman die een kunststof kozijn gaat plaatsen dat hij niet zelf besteld heeft.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #30
De beweegredenen van een timmerman lijken me niet relevant voor dit topic. Feit is dat menig timmerman ook gewoon kunststof kozijnen plaatst. Een timmerman zou TS hier dus prima mee kunnen helpen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #31
BertPleizier schreef:
Een beetje zichzelf respecterende timmerman werkt niet met kunststof kozijnen.
Wat een kletskoek.
Dus een beetje zichzelf respecterende auto monteur zou ook alleen maar Rolls-Royce willen maken, en zijn neus ophalen voor een gemiddelde japanner.
9 van de 10 timmermannen kunnen zelf nog geen kozijn maken.
En waarom zouden kunststof kozijnen slechter zijn als houten.
 

Ambidexterity

  • #32
2 kozijnen zijn gemaakt door een bevriende timmerman, de 2 kozijnen draaikiep ramen en deuren. hij heeft de machines voor dit. De 3e was een simpel kozijn met vast glas, kozijn hout gehaald bij de vakhandel en zelf gemaakt. Goed meten is belangrijk en dan kan je gewoon online bestelen. Is meten al een probleem omdat je niet precies weet hoe hoog de dorpel moet komen, dan is een timmerman misschien wel handig misschien. Wellicht hebben de online kozijn makers ook wel een meet dienst.

Bij mijn huis en ik neem aan dat dit gebruikelijk is, hebben ze eerst de binnen muur gezet (kalkzandsteen blokken), daar tegen een hout raamwerk geplaatst, isolatie en dan de buiten muur. Dat houte raamwerk zit dus in de spouw en is het stelkozijn. mijn kozijnen (ik neem aan dat dit gebruikelijk is) zijn vanuit de spouw vast geschroefd voordat de buitenmuur is gemetseld.
Als je het kozijn wegbreekt moet je ook niet als een wilde gek tekeer gaan, anders breek je ook het stelkozijn kapot. Rustig aan stukken er tussen uit zagen en wegbreken.

Maar voordat je gaat wegbreken, eerst nog even goed het nieuwe kozijn nameten of dat alles wel goed is gegaan en past. 1 kozijn was iets te breed, met mijn elektrische schaaf heb ik er een paar millimeter er vanaf kunnen halen.
 
  • Like
Waarderingen: Freakin

Ambidexterity

  • #33
Oja, en afstandschroeven gebruiken, ander trek je het kozijn krom.

 
  • Like
Waarderingen: Freakin

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #34
BertPleizier schreef:
Die specialisten kunnen dan toch ook een ander team helpen? Waarom doen ze dat niet dan? Daarmee snijden ze zichzelf namelijk in de vingers,
F1 gaat om miljoenen aan omzet en winsten. Al zouden het ZZP-ers zijn, ze worden door het desbetreffende team ingezet om te zorgen dat het eigen team wint. Meehelpen bij een ander team wordt dan gezien als competitie-vervalsing. Het is geen Kwik-fit... (al zal Bottas daar anders over denken).
 

Ambidexterity

  • #35
Heren, zullen we de strijdbijl begraven en de TS helpen? :hup:
 
  • Like
Waarderingen: Freakin

Freakin

  • #36
Oké boys, kleine update.

Ik heb eens zitten denken aan het geheel vervangen van het kozijn. Kostentechnisch is het momenteel eventueel financieel haalbaal voor ons, maar onze voorkeur gaat eigenlijk naar een bouwdepot over ongeveer 3 jaar. In dat bouwdepot gaan we dan, buiten dit kozijn, veel meer zaken vervangen en/of vernieuwen in huis. En dan alles in 1 keer tegelijk.

Het ideaalplaatje voor nu zou dan zijn dat ik het kozijn zelf weet te fixen voor de komende 3 jaar. Dan kom ik toch uit bij het vervangen van de middenstijl (heet die balk zo?) onder de neuslat.

Mijn idee was dan om deze middenstijl(?) balk eruit te zagen en dan een hardhouten (kozijnhout?) balk erin te meten en deze te plaatsen, vast te zetten, te grondverven, kitten, afverven en daarna daarboven een nieuwe (brede) neuslat te plaatsen (en weer grondverven, kitten en af te verven). En daarmee dan de komende 3 jaar mee uit te zingen.

Vraag: Indien bovenstaand idee door de goedkeuring van jullie experts komt;
- stel dat ik die middenstijl(?) balk eruit zaag, dan rusten de ramen niet meer op deze balk. Ze 'hangen dan in principe in de kit/latten'. Gaat dit lukken? Of pleuren de ramen naar beneden wanneer ik de balk eruit heb gehaald? Wat, buiten het geheel verwijderen van het glas, zou een eventuele oplossing kunnen zijn?
- hoe heet die balk precies in vaktermen? Die middenstijl..?

Dus nogmaals: dit hoeft niet perfect. Het is eigenlijk een uitstel van executie van het gehele kozijn. Daar ben ik me heel goed van bewust. Vervangen wordt ie toch, maar dan meteen goed en met de rest van de verbouwingen. Voor nu dus een nieuwe balk+neuslat en goed afkitten/verven

Alle tips en eventuele opgetrokken wenkbrauwen lees ik graag!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu