Is de vloerverwarming nu hoofdverwarming of bijverwarming?

Japijo

  • #1
Wij hebben een aantal jaren geleden een bestaande woning gekocht uit 1990 met vloerverwarming en paneelradiatoren.
Volgens de bewoners zou de vloerverwarming de hoofdverwarming moeten zijn maar wij hebben het gevoel dat de vloer niet goed warm wordt.
Er ligt een tegelvloer in het huis met daarop laminaat. De tegels hebben we destijds laten liggen omdat we die er toen niet makkelijk uit kregen.

Als ik via diverse berekenen op internet de capaciteit van de radiatoren bereken kom ik uit op 5000 tot 6000 watt. Om te verwarmen tot 22 gr zou de woonkamer/open keuken een capaciteit van 9000 watt moeten hebben.
Alleen de radiatoren zou niet dus voldoende zijn maar daarmee weet ik nog niet wat de hoofdverwarming is.

Is er een manier om te achterhalen of de vloerverwarming hoofdverwarming is of bijverwarming.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een hele makkelijke manier om te bepalen of de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft om 'solo' de kamer te verwarmen is volgens mij:

Wacht de winter af en draai op een koude dag de paneelradiatoren allemaal dicht. Kun je dan de kamer voldoende warm stoken, dan zou de vloerverwarming inderdaad als hoofdverwarming kunnen functioneren.

Zelf lijkt me dat ze na installatie van de vloerverwarming niet voor niets de paneelradiatoren hebben laten zitten. :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Overigens zijn laminaat en vloerverwarming ook niet altijd vriendjes...
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Als de vorige bewoners gewend waren op 18 graden te stoken was het misschien voor hen wel hoofdverwarming, comforteisen verschillen.

Kunt u achterhalen wat de hart-op-hart afstand is van de leidingen in de vloer? Als die rond de 15 centimeter ligt is het bedoeld als bijverwarming, bij 10 neigt het meer naar hoofdverwarming.

Hoofdverwarming geeft rond de 100 Watt per vierkantemeter vloeroppervlak. Daarbij komt u waarschijnlijk niet op de uitgerekende 9000 Watt benodigd vermogen. Tenzij uw woonkamer een gigantische balzaal is.

Uw huis uit 1990 moet waarschijnlijk ook nageisoleerd zijn om een goed comfort met alleen vloerverwarming mogelijk te maken. Als de spouwmuurvulling niet dik genoeg is, of er alleen standaard dubbel glas is en geen HR++ wordt het al een stap lastiger om met alleen vloerverwarming behagelijk te stoken.
 

Japijo

  • #5
@Krunnie

Het huis heeft (nog) geen na isolatie gehad maar dit is wel iets waar we naar aan het kijken zijn. Eerst de vloerisolatie en dan het glas nog een keer
Er is helaas nergens te zien of de buizen 10 of 15cm uit elkaar liggen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
In dat geval heeft u de radiatoren bijna zeker nodig. Zoals Kees al zei, ze zitten er vast niet voor niets in.
 

Japijo

  • #7
De paneel radiatoren hebben we inderdaad hard nodig zelfs omdat er erg weinig warmte van de vloerverwarming komt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Hoeveel groepen vloerverwarming zijn er voor hoeveel m2?
 

Japijo

  • #9
Er zijn 4 slangen aangesloten op de verdeler. betekend dit dan dat er 2 groepen zijn?
In totaal gaat het 48m2.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #10
2 groepen voor ca 48 M2 is veel te weinig. Daardoor verbruikt u ook veel meer energie. Bij de manier "bijverwarming" liggen de buizen te ver uit elkaar om vloerverwarming als enige verwarmingsbron toe te passen. Het kost dan veel tijd (dus energie) om de ruimte tussen die lussen goed te verwarmen.
Momenteel zijn er nog steeds installateurs van vloerverwarming, die allerlei vloerverwarming aanbieden als "comfortverwarming" en nog steeds als "bijverwarming". Manieren waarbij de buizen in de vloer op 15 of zelfs 20 cm (en meer) van elkaar liggen. Vaak nog met te dunne buizen
Dat soort vloerverwarmingen veroorzaken veel energieverbruik + zijn ze ook totaal ongeschikt om eventueel toegepast te worden i.c.m. een lage temperatuur systeem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu