IP20 plafond-verlichting

PatAnders

  • #1
In onze nieuwe badkamer nemen wij geen verlaagd plafond met ingebouwde spots. We verlichten gewoon met een lamp aan het plafond. Deze zit ook niet direct boven een douchecabine. Plafondhoogte is 244cm. Ruimte is 2,5 bij 2,5 dus niet heel ruim bemeten.
Op de ene website zie ik dat je dan IP21 minimaal moet aanhouden en op de andere lees ik IP20. Met reguliere IP20 verlichting is de keuze veel ruimer dan met IP21 of zelfs IP44.
De vraag is dus, in hoeverre heeft reguliere verlichting echt te lijden van de vochtige omstandigheden in een badkamer?
En als tweede vraag, stel dat we voor een railsysteem kiezen waarbij de rail IP20 is maar de spotjes wel IP44. Is dat een idee?
 

Blof-fan

  • #2
Ik denk dat deze pagina een goed overzicht geeft van wat die IP waardes nu precies betekenen. Dan kun je wellicht een wat meer geïnformeerde beslissing nemen: Klikplekje!

Op zich zit je bij een plafondhoogte van 244cm in zone 3 van de elektrische zonering van de badkamer. Daar zou minimaal IP21 gebruikt kunnen worden. Hoger is natuurlijk altijd beter.

Wat betreft je vraag hoeveel verlichting in een badkamer nu echt te lijden heeft onder het vocht is ook grotendeels afhankelijk van hoe vochtig jou badkamer daadwerkelijk wordt.
Ter voorbeeld: In onze oude badkamer was het verschrikkelijk vochtig en hingen na het douchen door de hele badkamer de druppels aan het plafond. Dat vond onze plafondlamp (RVS) na een aantal jaren toch echt niet zo leuk :?:

20210824_173835.jpg


Nu in de verbouwde badkamer is de afzuiging gewoon prima in orde en hebben we helemaal geen vochtprobleem meer, dus dan is het al veel minder een issue.

Een en ander is dus helemaal afhankelijk van jou situatie. :wink:
 

PatAnders

  • #3
Zo vochtig wordt het hier gelukkig niet. Wasem is ook altijd zo weg. Maar in zone 3 dus wel minstens IP21? Met IP20 mag / kan niet?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
In zone 3 hoort inderdaad IP21 of hoger in verband met condens. Al is mijn ervaring dat er veel badkamers zijn waar men daar geheel geen rekening mee houdt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu