Internet over stroom: mijn groepenkast

MrRalph

  • #1
Ik wil graag een Homeplug gaan proberen. Nu lees ik dat deze niet werken over fasen heen. In mijn groepenkast wilde ik kijken welke groepen op dezelfde fase zitten.

Er zijn 8 eindgroepen, 2 aardleks en 1 hoofdschakelaar (en een beltrafo). Ik kan er echter geen wijs uit, of/hoe de groepen verdeeld zijn over de fasen. Kan iemand helpen?

 

Techno tim

  • #2
Als u hier al niet uit komt is het verstandiger iemand anders met kennis dit voor u te laten uitzoeken.
Maar om u toch te helpen zou u de afgaande draden (dus aan de bovenkant van hoofdschakelaar) twee van de zwarte draden uit te nemen na eerst uitschakelen hoofdschakelaar, dan kijken welke groepen nog werken, dit herhalen met anderen zwarte draad en je weet percies welke groepen op welke fase zitten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Het staat ook op gewoon de aansluitkam.

vlnr.

l1,l2,l3,l1 en l2,l3,l1,l2.

mits normaal bedraad.
 

Peter_H

  • #4
Wil je het zeker weten, dan kun je het ook makkelijk meten. Meet de spanning tussen twee automaten (bruine draden). Spanning 0 V: zelfde fase. Spanning 400 V: verschillende fasen.
 

Xr8

  • #5
Het lijkt in ieder geval wel alsof er op de rechter fase, normaal gesproken L3 4 groepen aangesloten zitten. L1 en L2 hebben allebei 2 groepen.

Succes.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Gr1-L1
gr2-L2
Gr3-L3
Gr4-L1
Gr5-L2
Gr6-L3
Gr7-L1
Gr8-L2
De beltrafo zit op gr8
 

MrRalph

  • #7
Dank allemaal voor jullie hulp. Meten is weten: Ik heb het met een multimeter gemeten, en kom tot: 1-2-3-1-1-2-2-3. Nu kan ik gaan bepalen op welke manier ik de homepugs het beste kan gaan installeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu