(internet) netwerk met oude kabel (20 aders)?

Brojan

  • #1
Van de vorige (Duitse) eigenaar heb ik een 20 aderige kabel geërfd die door het hele huis loopt.
Kan ik hiermee een modern, snel internet-netwerk aanleggen?
Het zijn volkern (niet gevlochten) aders, ong 0,5 mm schat ik, 5 kleuren, elke kleur 4 markeringen: niets, 1 streepje, twee streepjes op 1 cm en twee streepjes op 3 cm.

Kan ik opbouwdozen aanschaffen (welke?)en deze op deze kabel aansluiten?

Ik begrijp dat moderne utp kabels 8 aders hebben met kleurcode. Zou ik daarvoor dus twee kleuren kunnen gebruiken van mijn kabel? Of zit zo'n utp kabel heel anders in elkaar?

Alvast bedankt voor enig licht hierop.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zo'n kabel is een besturingskabel / intercomkabel. Daar heb je voor een (snel) netwerk helemaal niets aan.

Het principe van UTP (Unshielded Twisted Pair) is juist dat de aders paarsgewijs in elkaar gedraaid zijn, waardoor storende signalen opgeheven worden.

Je zou daarmee waarschijnlijk nog geen 10 Mbit/sec halen, de snelheid van het oude coax systeem. De drivers van de netwerkkaarten wederzijds merken automatisch dat de kabel niet goed is en passen de snelheid daarop aan. Als je geluk hebt. En anders is je netwerk aan storingen en daardoor mislukte transmissies onderhevig.

Het enige dat je wellicht via zo'n kabel zou kunnen overbrengen is een ADSL signaal. Meer niet, je kunt naar mijn idee beter de juiste kabels trekken of gebruik maken van draadloos netwerk.

Vergeet niet dat UTP kabels een eigen impedantie hebben die correct moet zijn om de snelle signalen over te brengen. Bij 1 Gbit vormt een verkeerd stukje kabel van enkele centimeters al een soort antenne.
 

Brojan

  • #3
Bedankt Kees, een duidelijk antwoord waar ik wat aan heb.
(ik was er al een beetje bang voor)

Inderdaad nu de alternatieven overwegen: wifi (door twee vloeren), een goede utp kabel trekken (nieuwe doorvoeren maken, de oude zijn niet te gebruiken) of misschien een devolo powerline over het stroomnet.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Misschien kun je de oude kabel als trekdraad gebruiken voor de nieuwe? Wifi is leuk voor telefoon en tablet, maar niet echt geschikt voor een stabiel netwerk...
 

Brojan

  • #5
Op zich een goed idee maar ik ben ben bang dat het niet erg profi (in pvc pijp) is geïnstalleerd, en dat ik schade aanricht. Het voelt niet lekker los zitten.

De optie over de elektra lijkt me eigenlijk wel een elegante oplossing: snel en clean, geen breekwerk.

Bedankt voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu