Internet/coax kabels door laminaat boren of andere oplossing

Danielle1985

  • #1
IBeste klussers

Sinds kort heb ik de sleutel van mijn nieuwe woning. Nu is het zo dat er nog helemaal geen internet of coax kabels lagen en ik als kabels wil aanleggen voor mijn laminaat vloer word gelegd aanstaande maandag.

Nu krijg ik over een paar maandjes glasvezel en vertelde de electricien mij dat als ik vanuit de meterkast naar de woonkamer kabels wil trekken ik dit nooit achter de holle plint kan verwerken omdat er flink wat kabels dienen te liggen.

Het punt waarop ik de tv wil hebben zit zo’n 13 meter van de meterkast af, en als ik de hele kamer rond zou willen gaan met UTP kabels en coax ik een dikke pak kabels zou krijgen die niet meer achter de pint ( met uitsparing) zouden passen.

Nu heeft hij dus bedacht om via de kruipruimte een gat te boren en daardoorheen kabels te trekken zodat ik niet langs de plint hoeft te werken. Maar nu krijg ik dus dadelijk een gat in mijn laminaat met een buisje waardoor alle kabels heensteken? 4 data en 1 coax? Ik ben dan genoodzaakt voor altijd daar een kastje te hebben staan omdat het gat waar de kabels uitkomen anders zichtbaar is ( zie links op de foto)

De overige 4 kabels ( rechts op de foto) zijn voor boven op de slaapkamers en moeten in een switch en worden doorgeplugd maar moeten achter een plint. Maar dan moet er in de plint straks ook een mega dik gat komen om die 4 dikke kabels naar buiten te werken zodat ze onder mijn tv kast uitkomen?

Dus in feite heb ik EN een gat door mijn laminaat
EN straks een dik gat door mijn plint waar die 4 dikke kabels in uit moeten komen

Hoe kan dit netter? En waarom heb ik zoveel kabel nodig voor tv en internet aansluiting? ( buisje in de vloer zitten 5 kabels en die kabels rechts die voor de bovenverdieping zijn 4) Help!

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Jij hebt een wens bij een elektricien neergelegd waardoor hij met deze oplossing kwam.
Geef dan bij hem je bedenkingen aan, dan kan hij je dat vast uitleggen.
 

Danielle1985

  • #3
Dat heb ik gedaan. Ook gevraagd waarom ik zoveel kabel nodig heb voor enkel glasvezel/digitale tv. Naar mijns inziens zou ik dan aan 1 coax en max 2 internet kabel genoeg hebben en zou ik voor een platte kabel gekozen hebben..dan hadden die kabels vast achter de plint gepast

Maar hij zegt dat er zoveel kabel nodig is voor glasvezel??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je monteur kan een sleuf in de dekvloer maken naar de muur en in de muur een doosje waar alles uit de muur komt.

Vaak kan je alle apparatuur voor data en coax gewoon kwijt in de meterkast en vanuit daar verdelen.
 

Danielle1985

  • #5
Dank! Monteur net geappt en hij zegt: doosje in de muur gaat lastig worden omdat het beton muren zijn.
Sleuf in de vloer kan, maar dan kan je de kabels niet meer aanpassen volgens hem. En er zit een leiding in de kruipkelder zegt hij waardoor korter op de muur boren ook niet kan?

Ik snap er geen hout meer van
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Kun je een een overzicht geven van welke apparatuur er komt en waar? Dit kunnen wij niet gokken en ik neem aan dat je er met de monteur over overlegd hebt.

Het is niet per se zo dat je "veel kabel nodig hebt" voor glasvezel. Dat signaal gaat prima over één enkele kabel. Maar het ligt er vooral aan hoe je het netwerk intern inricht. Bij sommige providers heb je losse kabels nodig voor internet en IPTV. Als het modem dan in de meterkast komt heb je al 2 kabels nodig tussen het modem en de TV hoek (voor IPTV en voor internet voor de smart TV functies enzo). Als je daarnaast ook de wens hebt uitgesproken om daar nog een gameconsole en een mediaspeler aan te sluiten dan kom je zonder moeite aan 4 kabels ja...

Alternatief is dan om het internet weer op te splitsen met een switch, maar dat zou niet mijn voorkeur hebben. Het liefste houdt je de netwerkapparatuur centraal, in plaats van verspreid door de woning. Je wilt natuurlijk ook niet op 5 plaatsen actieve apparatuur met bijbehorend standyverbruik hebben.

Als de glasvezel straks niet binnen komt in de meterkast maar in de woonkamer, dan is het natuurlijk helemaal logisch dat daar een hoop kabel uitkomt. Aangezien dan alles in de woonkamer verdeelt zullen daar ook de kabels naar bijvoorbeeld de bovenverdieping moeten komen.

Inhoudelijk is het héél lastig om te beoordelen of al die kabels nodig zijn. Maar ik neem aan dat je je wensen goed kenbaar hebt gemaakt aan de vakman en hebt overlegd wat er moet komen. Dan zal het toch wel goed zijn?

Mocht je er wel inhoudelijk advies over wensen, plaats dan eerst eens een plattegrond van de woning met daar op de relevante componenten aangegeven en een blokschema van hoe je het interne netwerk op wilt gaan zetten. Dan kunnen we er daadwerkelijk over meedenken.
 

Danielle1985

  • #7


Dit is mijn toekomstige modem voor glasvezel.

De meterkast zit aan de voordeur, en het punt in de huiskamer waar nu mijn kabels liggen zit ongeveer 9 meter van de meterkast af.

Op de plek van de kabels komt een tv met digitale tv, een PlayStation, een Apple tv en een dvd recorder.

De kabels rechts op de foto in mijn openingspost zijn voor boven ( 2 kinderkamers ) en worden verbonden met een switch beneden? Volgens de monteur.

Mijn punt is; ik vind het er niet mooi uitzien dat er dadelijk een gat in mijn laminaat zit waaruit de kabels steken. En de kabels rechts dienen uit de plint te komen straks.

Feitelijk heb ik dan 1 gat in mijn laminaat, en 1 groot gat in mijn plint waar die kabels uitsteken. Ik moet dus altijd een kastje over dat gat bij het laminaat zetten, anders is dat gat voor altijd zichtbaar

Overbodige quote verwijderd, mod
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Een slimmere oftewel "managed" switch kan de verschillende signalen over 1 UTP kabel ontvangen, en vervolgens verdelen naar de verschillende apparaten. Maar aangezien je ook COAX wilt hebben, zou je heel helemaal geen last van moeten hebben.

Als je een kruipruimte hebt, zou je in de hoek van de kamer moeten kunnen boren. Met een ruimte mantelbuis (> 25 mm) kun je iedere configuratie aan kabels maken. Plaats vervolgens de aansluitingen in een opbouwdoos, als een wanddoos geen optie is.
 

FOX

  • #9
Is een homeplug geen oplossing voor je :?: Dus via je stroom het netwerk/internet aanleggen :?:
 

Danielle1985

  • #10
Vanmorgen had ik een loodgieter op bezoek en ik legde hem mijn probleem voor en hij zei gelijk '' gewoon gleufje in de vloer boren en 15 cm in de muur, geen probleem''

De plint komt ongeveer 10 hoog, dan steekt er 5 cm kabel boven de plint uit, wat zal ik daar dan mee doen? in een flexibel buisje dat in een knik loopt naar beneden?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Zorg in ieder geval ervoor dat de gaten naar de kruipruimte goed afgekit worden.
 

Danielle1985

  • #12
quoten niet nodig - mod

Vanwege stank?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Het gaat met name om het luchtlek en (radon)straling uit de kruipruimte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu