Installatiedraden 2.5mm2 in platte buis

Naakal

  • #1
Goede avond,

Mag je op een binnenwand t.b.v. het aansluiten van een opbouw wandcontactdoos en lichtschakelaar installatiedraden van 2.5mm2 door een kunststof platte buis (ook wel kabelgoot genoemd) trekken? Inwendige afmeting is 23×8mm, zullen 4 installatiedraden zijn.

En zo nee, welke andere opties zijn er? De standaard pvc / flexbuizen zijn nou niet echt mooi voor opbouw. Zelfde geldt voor een xmvk kabel.

Dank.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De installatiedraden zijn maar enkel geisoleerd, dus de buis of goot moet zorgen voor de extra isolatie. Als de goot van begin tot eind beschermd is, inclusief voorziening dat schroeven niet bij de draden kunnen, dan mag het. Het K25 spul dat ook bouwmarkten hebben, voldoet als overal de goede hoek/hulpstukken zijn gebruikt.
Veel andere (plak)goten zijn bedoeld om snoeren te geleiden b.v. naar een lamp of voor antenne. Snoeren zijn van zich zelf al dubbel geisoleerd.
Ingrijpender alternatief is een pijp achter / in de binnenwand.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Als de koker geschikt is voor gebruik met installatiedraad, dan mag dat. Je kunt bijvoorbeeld de bekende P25 of K25 kokers gebruiken, maar niet de Z25 of F25! Dubbele isolatie moet gewaarborgd blijven dus geschikte kokers hebben bijvoorbeeld een voorziening die zorgt dat installatiedraad niet met de bevestigingsschroeven in aanraking kan komen.

Oftewel volg de fabrikantinstructies en het komt goed.
 

Naakal

  • #4
Betreft in dit geval inderdaad de P25 goot. Ik was van plan om de juiste hulpstukken te gebruiken, fijn dat het daarmee oke is.

De bouwmarkt raadde mij een huishoudsnoer aan om daar de wcd en schakelaar op aan te sluiten, maar daar heb ik geen goed gevoel bij.

Dank, ga ik verder met de P25 kabelgoot!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu