Overgang van installatiedraad naar buitenkabel

Flotto

  • #1
IMG_0040.jpeg


Voor de aansluiting van een warmtepomp op het dak moet ik een grijze buitenkabel (3 x 2,5mm) aansluiten op de installatiedraden in de witte open gemaakte electrabuis. Deze bevindt zich in een verticale schacht waar geen ruimte is om een montagedoos aan een wand te bevestigen.
Vraag: bestaat er een kleine kabeldoos die niet aan een wand bevestigd hoeft te worden waarin ik dit op een verantwoorde manier kan doen?
 

JFW

  • #2
Kun je de open gemaakte buis volgen tot aan de bron? Zijnde de meterkast of bij een montagedoos. Dan kun je net zo goed vanaf dat punt al met de buitenkabel tot aan de warmtepomp in een keer doortrekken.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Voorkeur heeft het om de kabel in 1 keer door te trekken naar de meterkast.

Belangrijk ik dat die inbouwdoos bereikbaar blijft. Ik vermoed dat dat hier ook een probleem is? Zo ja dan ontkom je er sowieso niet aan om de kabel door te trekken.
 

Flotto

  • #4
Doortrekken naar de meterkast met buitenkabel door de bestaande pijp zal lastig zijn, omdat het een lange weg is met 4 haakse bochten.
De plek waar de verbinding gemaakt moet worden blijft wel makkelijk bereikbaar.
NB. De grijze buitenkabel komt van boven.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Is het een optie om de huidige vd draden te vervangen door 3 langere vd draden, waardoor je de lasdoos boven de koof kunt plaatsen? Die moet je wel kunnen trekken lijkt me.

Andere optie, niet helemaal netjes, als het goed bereikbaar blijft en de grijze kabel en de pvc buis zijn verderop goed gebeugeld zou ik zelf een lasdoos met wartels er tussen bevestigen. Die zit dan vast aan buis en kabel, en kan daardoor nergens heen. De wartels zorgen er ook voor dat er geen mechanische belasting op de lasklemmen kan komen.

Hoogstwaarschijnlijk niet 100% volgens de regels maar lijkt mij niet onveilig. Al kunnen onze elektra experts hier hun mening ook nog even over delen.
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee

Nth

  • #6
Je noemt het een "buiten" kabel maar gaat deze uiteindelijk ook echt naar buiten of "noemde" je het een buitenkabel maar bedoelde je ymvk?

Anders zou ook de optie zijn om de gele buis te verlengen en de 3 VD draden te vervangen voor lange draden? dus helemaal geen ymvk gebruiken... maar dat zou ik niet doen als de kabel echt naar buiten gaat. vandaar mijn vraag.

anders zou ik ook de 1e optie van Job nemen, dus de pijp verlengen naar een plek waar een doos kan komen.
 

Tolhuisje

  • #7
Je kan ook eventueel een gietmof gebruiken, dan kan het nooit meer los maar is het wel waterdicht. Of je netjes aan de NEN voldoet is ook bij deze een vraag....
 

Lampje45

  • #8
Kabel gewoon lang strippen

Bij mij was er bij de bouw al voorzien in een loze 3/4" pvc pijp voor een eventuele elektrische boiler op zolder. Met veel bochten en ruim 11 meter lang. Mijn trekveer was slechts 10 m. Maar met de nieuw gekochte 20 meter veer, bleef ik van beide kanten op de laatste meter steken.
Het knieschot open gemaakt op zolder en de krap gebogen bocht vervangen door een knietje.
De monteurs hebben de 5 polige YMVK kabel gewoon 12 meter afgestript en zit de kabel perfect zonder lassen tussen het dak en de meterkast. Dat is met zo'n kabelstriptang heel eenvoudig en snel te doen.
Want ik wilde beslist geen zichtbare kabels langs de gevel en de hemelwater afvoer of los bungelend in de leidingschacht.
 

Flotto

  • #9
Hartelijk dank voor al jullie reacties. Ik weet nu wat ik moet doen.
Groet van Otto
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu