Installatie in nieuwbouw huis

Rvdb20

  • #1
Afgelopen week zijn wij bij de CV-installateur geweest mbt de installatie in ons nieuwe huis. Op onze vraag hoe we kunnen voorkomen dat we boven niet kunnen stoken als het beneden al warm is kregen we het advies WA te gaan regelen.

Ik vraag me af of dit de beste oplossing is. Vooral dat de ketel continu in bedrijf is (althans tijdens de wintermaanden) staat me niet helemaal aan. Kan gevoelsmatig zijn maar: Ik lees ook dat het meer gas verbruikt dan een kamerthermostaat.

Als ik de werking van de WA-regeling goed begrijp regelt deze een constante warmwater temperatuur in de leidingen. Wanneer ergens vraag is van een thermostaat (boven) stroomt deze vol warm water. En als er nergens vraag is, wordt enkel de temperatuur in de leidingen op een bepaalde temperatuur gehouden.

Maar hoe zit dan dan met de vloerverwarming? Deze zal dan toch een regeling moeten krijgen dat wanneer de kamer op temperatuur is de vloerverwarming geen aanvoer meer heeft?! Anders schiet je er nog weinig mee op en wordt het in de woonkamer alsnog te warm toch? Gaat die regeling dan via de kamerthermostaat?

Ik heb ook even zitten zoeken naar zoneregeling... Is dat een werkbaar alternatief? Ik weet dat ons huis standaard geleverd gaat worden met een modulerende werking. Dat heeft de installateur ons toegelicht en dat klinkt goed en logisch. Maar kan dat ook icm zoneregeling.

Jeetje wat een verhaal... Samengevat: ik ben een groentje, heb wat gelezen over verschillende mogelijkheden.. en heb geen idee wat het beste is voor ons.

Wie helpt me de puzzelstukjes op z'n plek te leggen? :mrgreen:

----------------------------------
Voor de volledigheid onze situatie:
Woonhuis met 3 verdiepingen. Begane grond komt vloerverwarming als hoofdverwarming. 1e verdieping zijn 3 slaapkamers met radiatoren (met thermostaatkranen) en een badkamer met radiator en als optie een extra cv leiding slingerend over de vloer, apart aangesloten op de verdeler.
2e verdieping zijn 2 slaapkamers met radiatoren en voor de rest open zolder met nog een extra radiator.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
WtW systeem aanwezig?

WA regelen kost extra gas, heeft echter wel het grootste comfort.
een thermostaat in de woonkamer doet hetzelfde als een thermostaatkraan in de andere ruimtes, warmwatertoevoer sluiten als temperatuur is bereikt.

zone regeling is toepasbaar, je kan zelfs per ruimte een zone verdeling maken met bv radiothermostaten.

Het moduleren heeft hier niets mee te maken.
 

Rvdb20

  • #3
Nope geen WtW.

De vloerverwarming zal dus afgesloten worden door de kamerthermostaat wanneer deze op temperatuur is??!! Dus daarmee kan ik bij wijze van spreken als de woonkamer 5 graden is en de kamerthermostaat uit staat, toch een kamer op zolder verwarmen?? En dan gaat het circuit dus niet lopen waardoor alsnog de woonkamer warm wordt?

Heeft zoneregeling nog echte voordelen? Pas je dat toe met WA regelen? Of kan het zowel met als zonder?
Per zone een verdeling maken zou op zich ook nog wel interessant kunnen zijn...

Even wat wilde gedachtes:
Stel dat ik in de winter wil zorgen dat 's ochtends alleen de badkamer op temperatuur is... daarna gaan we werken dus dan kan alles 'uit' of iig naar een lagere temperatuur.. Dan wil ik dat eind van de middag de woonkamer op temperatuur rond de tijd dat we weer thuis komen en 's avonds mag de slaapkamer even verwarmd worden...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Eigenlijk is wa regelen een vorm van zone regeling, alleen laat je de ketel altijd lopen.

Je kan echter ook kiezen voor een zone regeling zonder wa.

een thermostaat zet dan een klep open zodat die ruimte warm water kan krijgen en geeft een commando aan de ketel waardoor deze start, alee thermostaten in het systeem kunnen dat gelijktijdig doen, pas als alle thermostaten een uit commando geven gaat de ketel uit, als een thermostaat eerder uitschakeld sluit deze alleen de klep van die zone.
Voordeel is: geen warmte vraag, geen warmte opwekking.

De laatste schets is mogelijk met een zone regeling waarbij je dus in elke ruimte een klokthermostaat plaatst.
 

Rvdb20

  • #5
Bedankt weer voor je reactie.

Deze manier van verwarmen is dan waarschijnlijk ook voordeliger dan wa (?) Zijn er nog nadelen van een zone regeling boven een wa regeling?

Kun je me vertellen wat voor systeem ik nodig heb voor de zone regeling zoals je net beschreef? Heb ik dan een zoneklep nodig voor elke kamer of kan dat geregeld worden via de verdeler??
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je zal ergens een verdeler moeten maken waar de cv zijn warme water heen brengt en alle zones op aan gesloten zitten incluis hun bedieningskleppen.
Vanaf die verdeler moeten buizen naar elke zone, dus zal er waarschijnlijk meer buis gebruikt moeten worden.
Thermostaat kan radiografisch maar goedkoper is vaak gewoon bedraad, hetgeen dus inbouwdozen en elektrabuis naar de verdeler en naar de ketel.
 

Rvdb20

  • #7
Als ik het goed gezien heb op de installatietekening gaan op de 1e verdieping alle radiator leidingen naar een verdeler. Is dat de verdeler die je bedoelt? Alleen zou ik dus moeten uitzoeken of daar regelkleppen op zitten of niet...

Ben even aan het zoeken naar een bijbehorend systeem wat dit allemaal bied... Heb het nog niet gevonden :roll: Een zoneregeling voor vloerverwarming zie ik wel, maar dat is volgens mij niet wat ik nodig heb.
 

StefanD

  • #8
Het is bij WA niet zo dat alle leidingen warm worden gehouden: als alle radiatoren dicht staan, dan wordt er alleen warm water rondgepompt door de by-pass. Het ligt dan aan de plaats van de by-pass welke leidingen worden warm gehouden. Er zijn ketels met een ingebouwde by-pass, waardoor het verlies heel beperkt is.
Ik denk dat het meeste extra verbruik dat in het algemeen wordt toegeschreven aan een WA-regeling veroorzaakt wordt door het gebruik van "gewone" thermostaatkranen op de radiatoren. Deze moet je met de hand instellen, en geen mens die alle kranen 's avonds lager zet en 's morgens weer hoger. Je verwamt dan dag en nacht op dezelfde temperatuur, wat uiteraard duurder is dan 's nachts een lagere temperatuur instellen. (Er zijn wel mogelijkheden om 's nachts de WA-regeling uit te zetten en tijdelijk over te gaan op ruimte-regeling)
Beste oplossing is volgens mij het gebruik van programmeerbare radiator thermostaten, zodat je per vertrek kunt instellen wanneer het warm moet zijn en wanneer dat niet nodig is.
 

Rvdb20

  • #9
StefanD schreef:
Er zijn ketels met een ingebouwde by-pass, waardoor het verlies heel beperkt is.
Ketel is een Intergas Kombi Kompakt HRE 28/24... Geen idee of deze een ingebouwde by-pass heeft. Zal eens zoeken.
StefanD schreef:
Ik denk dat het meeste extra verbruik dat in het algemeen wordt toegeschreven aan een WA-regeling veroorzaakt wordt door het gebruik van "gewone" thermostaatkranen op de radiatoren. Deze moet je met de hand instellen, en geen mens die alle kranen 's avonds lager zet en 's morgens weer hoger. Je verwamt dan dag en nacht op dezelfde temperatuur, wat uiteraard duurder is dan 's nachts een lagere temperatuur instellen. (Er zijn wel mogelijkheden om 's nachts de WA-regeling uit te zetten en tijdelijk over te gaan op ruimte-regeling)
Daar heb ik iets over gelezen. Werd alleen niet echt toegelicht verder. Hoe werkt dat dan? Waar schakel je dat dan? Gaat dat via de kamerthermostaat dat je een signaal naar de ketel geeft dat deze nu over moet gaan op 'ouderwetse' kamerthermostaat regeling?
StefanD schreef:
Beste oplossing is volgens mij het gebruik van programmeerbare radiator thermostaten, zodat je per vertrek kunt instellen wanneer het warm moet zijn en wanneer dat niet nodig is.
Dus dan voorkom je het onnodig stoken in de avond... En dat dan icm WA regeling? Is wel een interessante optie. Op naar Google maar weer om een merk/type erbij te zoeken :roll: :cool:

p.s.
Gaaf forum dit hoor... Zo leer je snel bij :-)
 

StefanD

  • #10
Ik heb een Nefit ketel met Moduline 400 kamerthermostaat. Op die thermostaat kun je programmeren wanneer de ketel WA gestuurd wordt en wanneer op ruimtetemperatuur. Misschien levert Intergas ook zoiets?
Ik ben bezig om over te gaan op een systeem met WA regeling met per vertrek een radiagrafische, programmeerbare klokthermostaat. Het merk heb ik je in een PB gestuurd.
 

Bernhard

  • #11
Kleine ketel voor de vloerverwarming, 12Kw ?, en een ketel voor de radiatoren. Dit heb ik al meerdere keren toegepast . Met 2 ketels is de regeling van de temperatuur voor de vloerverwarming en de radiatoren eenvoudig. Met 2 ketels zal het gasverbruik veel lager zijn dan met 1 ketel en helemaal met een WA regeling.
De kosten voor een ketel voor de vloerverwarming zijn bijna gelijk aan een WA-regeling en thermostatische ventielen. En met een snelle terugverdientijd is een meer investering verantwoord.
mvgr Bernhard
 

StefanD

  • #12
Maar dan kun je nog steeds niet elke ruimte onafhankelijk regelen. Voor zover mij bekend is dat alleen mogelijk met een WA regeling. (Of een zoneregeling met per vertrek een zone)
 

Rvdb20

  • #13
Die splitsing kan ik ook laten maken met een zoneregeling toch? Dan heb ik boven/beneden twee thermostaten welke individueel de ketel aan kunnen sturen. Dat zou de noodzaak voor WA stoken al een stuk minder/weg zijn.

Blijft het 'probleem' hoe ik elke kamer boven kan aansturen zonder dat de 2e thermostaat aan moet staan. Stel: 2e thermostaat zit in de slaapkamer. Als ik dan enkel de badkamer wil verwarmen moet de thermostaat in de slaapkamer aangezet worden om vraag naar de ketel te sturen. Of dat kan met een systeem als Stefan aangeeft wil ik even uitzoeken.

Maar: correct me if I am wrong!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu