Oude weersafhankelijke installatie

Ela-Lina

  • #1
Wij huren met meerdere mensen een woning van een woningbouwcorporatie. We wisten tot voor kort niet dat er een thermostaat in huis was, deze hebben we toevallig gevonden in een donkere gang. Het blijkt om een weersafhankelijke installatie te gaan.

We zijn veel geld kwijt per maand aan gas (ook in de zomer verbruiken we redelijk wat gas?) terwijl de temperatuur in de winter vaak tussen de 14-17 graden ligt in de verschillende ruimtes (verwarming is vaak overal volledig dichtgedraaid, behalve als we thuis zijn en de temperatuur onder de 16 graden komt). Volgens de woningbouwvereniging is alles prima zolang we verwarming hebben, maar op internet lees ik dat het best belangrijk is om een weersafhankelijke installatie goed in te stellen en regelmatig te checken. Er is ooit een monteur geweest, maar die kende de installatie niet echt.

Mijn vraag is: hoe moeten we dit systeem instellen (zelf doen, monteur vragen of kunnen we ervan uitgaan dat dit na jaren gebruik nog gewoon goed werkt?). En is het niet verstandiger om een ander systeem aan te schaffen: bijv. een systeem waarmee we wat meer zicht hebben op een eventuele stookgrens (geen idee of die nu is ingesteld), of bijvoorbeeld een cv waarmee we het dag/nachtritme beter kunnen regelen (dit moet nu telkens handmatig) en waarmee we ook alles uit kunnen zetten in vakanties? En moet de cv installatie verder ook nog ingesteld worden? Tot slot ook de vraag of het klopt dat we minstens een radiator open moeten laten staan om oververhitting van het systeem te voorkomen?

Dit is het systeem:
Cv ketel: Quinta pro
Regeling: Cenvax VAG 3000

Hopelijk heeft iemand tips voor ons!
 

Auto-Geen

  • #2
De cenvax regeling is heel oud en waarschijnlijk gemonteerd met de vorige ketel. Deze regeling communiceert niet met de ketel maar meet de water temperatuur met de rode aanvoer sensor. Een juiste instelling van schakeltijden en watertemperatuur is bijna niet te doen met deze combinatie. Beter dit te vervangen door een geschikte regelaar voor de Quinta-pro welke ook ingesteld kan worden voor weersafhankelijk regelen.
 
  • Like
Waarderingen: Ela-Lina

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu