Inregelen voetventiel

Matje

  • #1
Heb al enige voorgaande berichten doorgelezen, echter ik heb nog geen panklaar antwoord gevonden op mijn vraag.

Heb in de woonkamer drie radiatoren met een radiatorkraan en voetventiel. De voetventielen en kranen staan helemaal open. De aanvoer- en retour buis zijn allebij op gevoel beide even heet (na een tijdje brand je je handen)

Heb gelezen dat er een temp. verschil tussen de retour en aanvoer moet zitten van max. Dt 20 graden.

Aangezien er maar een klein temperatuurverschil in zou zitten, wat voor gevolgen heeft dit voor mijn CV installatie? Wat doet mijn HR ketel met deze "te hoge" retour temperatuur?

Dit weekend kan ik beschikken over een infrarood temp.meter. Daarmee wil ik proberen de voetventielen te gaan instellen. Als de flow wordt afgeknepen, gaat de warmte afgifte dan ook achteruit van de radiator?

Een hoop vragen, hopelijk kan iemand mij de jusite richting opsturen.
 

Ripley

  • #2
Ik ben een amateur en er "lopen" hier enkele echte pro's rond, maar ik heb me onlangs in deze materie verdiept, dus ik durf een antwoord aan:

Bij een delta-T van 20 graden, geeft een radiator zijn opgegeven vermogen af. Is de delta-T kleiner, geeft hij meer vermogen af en vice versa.

Het inregelen op delta-T veronderstelt dat de radiatoren correct zijn gedimensioneerd. Zit er ergens een te grote of te kleine radiator, dan moet je volgens mij met verstand gaan afwijken van de 20 graden norm.

Een te hoge retourtemperatuur is nadeling voor het rendement van een HR hetel, omdat het retourwater in de warmtewisselaar nog te warm is om de waterdamp in de rookgassen te condenseren. Hete waterdamp verdwijnt door je rookgasafvoer en daarmee een brok energie.

Verder moet je goed in de gaten houden wat het effect is van het regelen van de radiatoren in de ruimte waar de thermostaat hangt (ik neem even aan dat de ketel wordt gestuurd door een ruimtethermostaat en niet door een weersafhankelijke regeling). Als je die radiatoren knijpt, moet de ketel heter/langer stoken om die ruimte op temperatuur te houden en wordt de rest van het huis dus warmer.

Hoop dat je hier wat aan hebt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Beste 'matje',

Ook ik ben een beetje leek maar ik vraag me af wat je wilt bereiken.
Zijn andere vertrekken in huis te warm? Of juist te koud?
Als hier geen klachten over zijn kun je overwegen het zo te laten. :wink:

Bij mij was het wel wenselijk af te knijpen, omdat er enkele radiatoren achter lange 15 leidingen zaten en deze radiatoren (en de ruimte waar deze zitten) niet goed warm werden.

Echter een temp verschil van 20 graden was bijna nergens haalbaar, en door het afknijpen hoor je wel iets meer stromingsgeluiden uit de instalatie. Dit vooral als de niet- afgeknepen radiatoren in die serre dicht staan). Ook het opwarmen van de instalatie na het verdraaien van de kamerthermostaat lijkt langzamer te gaan.

Allemaal niet erg, blij dat die serre nu goed verwarmd wordt, maar als er nu geen problemen zijn waarom zou je dan iets veranderen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Matje,

Wat Ripley schrijft klinkt wel leuk en is voor een deel ook wel waar,maar.

Wat is inregelen van een CV systeem, dat is officieel een berekening maken over het gewenste vermogen, of die warmte door een of meerdere radiatoren wordt afgegeven in de ruimte is niet het belangrijkste.

Bij iedere radiator hoort dus een capaciteit, en bij die capaciteit hoort weer een hoeveelheid water die door de radiator stroomt in kg/sec.

Bij het inregelen moet officieel de hoeveelheid water die uit die berekening komt worden ingesteld, of dat met een voetventiel of een dubbel instelbare radiatorkraan gebeurt maakt niets uit.

Daarnaast is het van belang dat de ketel de juiste capaciteit afgeeft aan de installatie, want als de ketel veel te groot is zal het inregelen van de radiatoren op een delta T van 20 °C ook niet lukken.

Bij een overcapaciteit van de radiatoren zal gekozen worden voor een lagere water temperatuur en zal er dus ook een andere delta T uit komen van bv maar 15°C of 10°C.

U ziet, verwarming is een vakdicipline en niet maar wat aanrommelen met een bak warm water.

Wat is voor u van belang om toch tot een bevredigend resultaat te komen bij het instellen van de radiator kranen of voetventielen.

De ketel levert afhankelijk van het merk en type een bepaalde hoeveelheid warm CV water, meestal is dat zo tussen de 1200 en 1500 liter per uur.

Dat zal moeten worden verdeeld over de radiatoren, als u alle kranen zo instelt dat alle radiatoren even warm worden van boven naar beneden en dat kan u met die thermometer mooi meten dan doet in dit geval het verschil tussen retour en aanvoer er niet zo heel veel toe.

Als alles eenmaal is ingesteld zodat alles even warm wordt op het zelfde moment dus snel van de een naar de ander lopen en meten, dan zal het vermogen van de ketel uiteindelijk hoger en of lager ingesteld kunnen worden om de deta T te verhogen cq te verkleinen.

Het temperatuur (aanvoer-retour) verschil is ook afhankelijk van de CVwater temperatuur die op dat moment heerst.


Als een radiator te klein gekozen is zal ook het temperatuur verschil erg klein worden omdat deze het vermogen wat er in wordt gestopt niet kan afgeven.

Andersom als een radiatior veel te groot is zal deze zoveel vermogen afgeven dat de ruimte thermostaat de ketel al uitschakelt en de radiator aan de onderkant nog koud is.

Als de installatie rustig opwarmt zal de ketel lang onder of rond de 60°C retourwatertemperatuur kunnen blijven branden en dat levert de meeste energie op, de aanvoer kan dan rustig door lopen naar de 80 °C zonder dat het rendement desastreus terugloopt.

Ik hoop dat u zo wat meer inzicht heeft gekregen over het instellen van de radiatorkranen cq voetventielen, dat u een behagelijkheid kunt krijgen die u wenst met een zo laag mogelijk gasverbruik.

Het woord inregelen gebruik ik hier bewust niet omdat inregelen een ander materie is, die eigenlijk al begint bij het ontwerpen van de installatie.

Vr Gr en succes ermee.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
@ AvDijk Efficientie?Een HR in VR bedrijf is natuurlijk niet de bedoeling van HR.
 

Matje

  • #6
Bedankt voor jullie uitgebreide uitleg, het is al een stuk duidelijker geworden.

Op de vraag wat ik wil bereiken, eigenlijk heb ik geen klachten. Alleen vind ik de retourleiding bij de ketel te warm. Dat is misschien een logisch gevolg omdat alle radiatoren in het huis "ongeknepen" zijn.

Verder vind ik de aanvoertemp soms vrij laag als de ketel begint met het opwarmen van 17 naar 21 graden. Hij voert dan met 50 graden aan. Misschien komt dit omdat er direct een hoge water temp. retour komt?

In de woonkamer hangt een modulerende thermostaat.

Graag wil ik een hoog comfort uit de ketel halen met een goed rendement.
 

Chathanky

  • #7
De ketel levert afhankelijk van het merk en type een bepaalde hoeveelheid warm CV water, meestal is dat zo tussen de 1200 en 1500 liter per uur.

Dat zal moeten worden verdeeld over de radiatoren, als u alle kranen zo instelt dat alle radiatoren even warm worden van boven naar beneden en dat kan u met die thermometer mooi meten dan doet in dit geval het verschil tussen retour en aanvoer er niet zo heel veel toe.
Ketels worden van de fabrikant af met een ruime gedimensioneerde pomp gelevert. Dit omdat elk cv systeem verschillend ontworpen is.

Als je het goed wil doen moet dit aangepast worden naar de opgegeven ketelcapaciteit en geinstalleert radiatorvermogen. Het is niet voor niets dat vanaf 2007 een inregelventiel verplicht wordt direct achter de ketel.
Door teveel water over de ketel wordt het temperatuursverschil kleiner. Ketels zijn veelal ontworpen dat er een verschil heerst van 20 graden en werken dan het meest efficiënt.

Uitgangspunt is dat alle radiatoren gelijkmatig op temperatuur komen, de ketel het meest efficiënt werkt, je het minste last hebt van stromingsgeluiden en dat bv. thermostaatkranen en andere pasieve regelaars elkaar zo min mogelijk beinvloeden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu